Mergi la conţinutul principal

ECONOMIC UPDATE. România a intrat în recesiune. Ponta e liniştit: Mergeam cu 130 km/h, acum cu 100 km/h. Băsescu: Lui Ponta îi duduie economia în cap

Update 18:45. Băsescu: Lui Ponta îi duduie economia în cap. Criza este aproape, suntem în recesiune. Noile taxe trebuie anulate. INS a făcut precum CNA - a scos siguranţa

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că trage un semnal de alarmă privind intrarea României în recesiune, susţinând că principalele cauze sunt proasta guvernare şi reducerea investiţiilor.

Eu am mai văzut acest film, tot cu un guvern care minţea, al lui Tăriceanu, că îi duduia economia. Şi lui Ponta îi duduie economia în cap”, a spus Băsescu. Şeful statului a făcut aluzie şi la titlul controversat al premierului, spunând că, „indiferent ce definiţie ar folosi Dottore, eu dau definiţia Eurostat” a recesiunii. „Criza este aproape, suntem în recesiune”, a afirmat Băsescu.

Preşedintele nu a ezitat să arate spre „corul incompetenţilor, corul mincinoşilor”, respectiv spre Alianţa Creştin Liberală, PNL-PDL , care a cerut convocarea Parlamentului pentru reducerea CAS. „Reducerea CAS-ului nu face altceva decât să accelereze intrarea în criză. Vă repet, am văzut această realitate, acest film l-am trăit pe pielea mea. Îi avertizez pe români să nu se lase păcăliţi. Dacă se lasă păcăliţi, la anul ei vor plăti costul naivităţii. Ieşirea din criză se va face pe spinarea românilor”, a avertizat şeful statului în discursul său de joi după-amiază. El a propus anularea taxelor suplimentare introduse pe economie - cum e cea pe stâlp - sau revenirea la vechiul preţ al combustibilului, ceea ce “ar ajuta România să înceteze să mai gâfâie. Acum e la stadiul în care economia gâfâie şi trebuie s-o ajutăm din nou să respire normal. Nu reducerea CAS-ului va avea efect revenirea României la o respiraţie normală”.

Traian Băsescu s-a referit şi la bâlbâiala celor de la statistică: „Văd că şi INS, care a lansat o minciună prin omisiune, spune că a folosit un formular standard din 2009. Cum e posibil să ne spună UE că am intrat în recesiune şi nu Institutul nostru? Ce a făcut astăzi INS-ul e ca scoaterea electricităţii la CNA. Au scos şi ei siguranţa”, a mai spus preşedintele- El a făcut aluzie la cazul scandalos al întreruperii alimentării cu energie electrică a serverelor Consiliului Naţional al Audiovizualului, vinerea trecută, imediat după condamnarea lui Voiculescu la închisoare, pentru a nu fi monitorizată emisiunea-maraton a Antenei3 în care a predominat instigarea publică împotriva ordinii statului de drept, respectiv împotriva unei sentinţe definitive pronunţată de instanţa judecătorească.

 

Update 15:00. Se confirmă recesiunea.

Cea mai neagră veste pentru România: economia a intrat în recesiune, după ce două trimestre consecutive (trimestrul 1 şi trimestrul 2 din 2014) au înregistrat contracţie economică. Informaţia a apărut iniţial într-un comunicat Eurostat difuzat în cursul dimineţii de joi, 14 august, şi a fost confirmată telefonic pentru HotNews.ro de Institutul Naţional de Statistică. 

Economia Româaniei a scăzut în trimestrul 2 cu 1% faţă de trimestrul 1, şi cu 0,2% în trimestrul 1 2014 faţă de trimestrul 4 din 2013. Informaţia privind scăderea cu 0,2% a fost dată oficial doar de Eurostat în comunicat, INS trecând informaţia sub tăcere.

România a înregistrat o scădere economică de 1% în trimestrul al II-lea al anului 2014 faţă de primele trei luni ale aceluiaşi an, aceasta fiind cea mai abruptă cădere a produsului intern brut din toate cele 28 de ţări membre UE, conform Biroului european de statistică Eurostat, citat de HotNews.ro. Spre comparaţie, în trimestrul al doilea al anului 2014 comparativ cu primele trei luni, vecinii noştri din UE au fost pe creştere: Ungaria cu +0,8%, iar Bulgaria a avut +0,5%. Şi alte state UE foste comuniste au avut creştere economică: Polonia (+0,6%), Letonia (+1%), Lituania (+0,7%), Estonia (+0,5%), Slovacia (+0,6%).

Ce spun statisticile

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, după primele estimări, PIB în trimestrul II 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier). Însă, faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, PIB a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier.
In semestrul I 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4%, pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier, relatează Mediafax
Produsul Intern Brut, serie brută, estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,38 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013, potrivit datelor provizorii revizuite, citate de Mediafax.
În funcţie de seria ajustată sezonier, PIB-ul este estimat pentru perioada ianuarie-martie, la 161,15 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2013 şi cu 4% faţă de trimestrul I 2013.

Ce spune Ponta

În acelaşi timp, premierul Victor Ponta a postat pe Facebook un mesaj în care afirmă că este ca şi când România mergea cu maşina cu 130 kilometri la oră şi acum merge cu 100 kilometri la oră, dar merge "tot înainte!", având însă mare nevoie de reducerea CAS, măcar de la 1 octombrie, pentru a nu scădea ritmul creşterii, mai ales ca în regiune sunt şi semne proaste.
Pimul ministru anunţa la sfârşitul lunii aprilie că cifrele preliminare indicau pentru primul trimestru al acestui an o creştere economică de 3,2%. Ulterior, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a estimat că economia a avut un avans în primul trimestru între 3% şi 4%, iar pentru întregul an anticipa un avans economic peste nivelul anului trecut, de 3,5%.

Şi ministrul pentru buget vede plus în loc de minus

România a înregistrat o încetinire a ritmului de creștere economică, dar este în grafic pentru un avans al economiei de 2,8% în 2014, ținta pe care este fundamentat bugetul de stat, a declarat, pentru Agerpres, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
„Ținta pentru tot anul este o creștere economică de 2,8%. Noi avem o creștere de 2,4% pe brut și de 2,6% ajustat, la primul semestru, chiar ușor mai mare decât cea de anul trecut, pe primul semestru, iar anul trecut s-a încheiat cu o creștere economică de 3,5%. Suntem în grafic pentru o creștere de 2,8% în 2014, pe care este construit bugetul", a afirmat Liviu Voinea.
Ministrul delegat pentru buget a menționat că structura creșterii economice s-a modificat, pentru că agricultura are acum o contribuție negativă, în timp ce anul trecut a avut o contribuție pozitivă la creșterea PIB.
„În schimb, consumul are acum o contribuție pozitivă, după ce anul trecut a fost stagnant. De asemenea, producția industrială și exporturile au contribuții pozitive. Importantă nu este atât evoluția de la un trimestru la altul, pentru că aceasta este influențată de factori sezonieri, conjuncturali, cât cifra anualizată de creștere economică. Avem 2,4% creștere economică, o cifră foarte bună și peste media zonei euro, peste media Uniunii Europene. Avem o încetinire a ritmului de creștere economică față de, să spunem, trimestrul I, dar nu o scădere, o încetinire a ritmului de creștere", a spus Liviu Voinea.
Oficialul MFP a apreciat că este foarte posibilă o accelerare a ritmului de creștere economică în a doua jumătate a anului 2014, datorită spațiului fiscal pe care autoritățile îl au la dispoziție.

Previziuni externe despre România

Fondul Monetar Internaţional estimează pentru acest an o creştere economică de 2,8%, potrivit celor mai recente comunicări, după misiunea FMI în România, în luna iunie. Banca Mondială a îmbunătăţit în iunie prognozele de creştere economică pentru România de la 2,5% la 2,8% pentru acest an şi de la 2,7% la 3,2% pentru anul următor.
Totodată, Comisia Europeană anticipează că PIB-ul României va creşte cu 2,5% în 2014 şi cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primăvară.
Pe de altă parte, economia Italiei a intrat în recesiune, după al doilea trimestru de scădere consecutivă (cu 01, la sută), în timp ce economia Japoniei s-a contractat în trimestrul al doilea al anului 2014 cu 1,7% (în ritm anual), cea mai drastică scădere de la cutremurul devastator din martie 2011.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro