„În acest moment Guvernul analizează toate variantele posibile către care minister se vor îndrepta cele două entităţi. Există două variante: transfer al companiei în integralitate sau un transfer parţial al companiei la un minister. Bănuiesc că vom opta pentru prima variantă, dar nu vreau să mă pronunţ până nu vom finaliza analiza", a declarat ministrul Economiei Lucian Bode.
Acesta a precizat că „este exclusă împărţirea între mai multe ministere".
Întrebat care sunt ministerele luate în calcul să preia cele două companii, a spus „cu siguranţă nu putem vorbi de ministerul Culturii". De asemenea, Bode a dat asigurări că este vorba de un minister existent, deci nu va fi înfiinţat un nou minister.
„Directiva europeană 72/2009 prevede reguli clare de separare a operatorilor de transport şi de sistem, în funcţie de regimul de proprietate. (...) Noi am ales modelul operatorului de sistem independent, în condiţiile în care reţelele de transport de energie electrică sunt proprietatea publică a statului. Prin urmare, este necesară desemnarea a două ministere care să exercite controlul separat, pe de o parte a operatorului de transport şi sistem, pe de altă parte asupra producătorilor şi furnizorilor de energie electrică", a explicat ministrul Economiei.
Acesta a precizat că Guvernul va elabora „în perioada următoare" actul normativ prin cele două societăţi de transport vor fi transferate din subordinea ministerului Economiei în subordinea altui minister.
„În cazul operatorului de transport, care trebuie să asigure echidistanţa faţă de întreaga piaţă, trebuie să fie o separare atât legală cât şi efectivă a acestuia faţă de producţie şi distribuţie. Din cauza faptului că la ministerul Economiei se află deja distribuţia, companii de furnnizare şi producătorii din România, trebuie ca Transelectrica şi Transgaz să fie mutate în subordinea altor ministere", a explicat, la rândul său, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.