Ministrul bulgar al economiei, Traicio Traikov, s-a întâlnit luni la Bucureşti cu omologul român, Ion Ariton. Ei au discutat despre cele două proiecte hidroenergetice, a căror viitoare realizare ar putea aduce un mare potenţial economic, scrie Sofia News Agency.
Potrivit Ministerului bulgar al Economiei, cele două facilităţi hidroenergetice vor produce în total peste 3.800 de GW/h de electricitate pe an, ceea ce este de natură să amelioreze legăturile de transport, dar şi comerţul bilateral.
Bulgaria şi România iau în considerare mai de mult construirea unor hiodrocentrale comune pe Dunăre, precum şi a mai multor poduri, în afara podului de la Giurgiu-Ruse şi a celui de la Calafat-Vidin, aflat încă în construcţie. Au existat la un moment dat discuţii pentru combinarea proiectelor viitoarelor poduri cu cele ale hidrocentralelor.
Nu este clar dacă anunţul făcut după întâlnirea de luni între Traikov şi Ariton poate fi considerat un indiciu că Bulgaria şi România vor mai construi două poduri la Turnu-Nikopole şi respectiv Călăraşi-Silistra, notează Sofia News Agency.
Ministerul român al Economiei s-a limitat să anunţe, după întâlnirea dintre Traikov şi Ariton, că cei doi demnitari au trecut în revistă "evoluţia şi perspectivele schimburilor comerciale bilaterale" şi "a fost apreciat ritmul susţinut al cooperării economice atât în plan bilateral, cât şi în cadrul instituţionalizat al organizaţiilor internaţionale şi iniţiativelor regionale".
Potrivit MECMA, în cadrul discuţiilor au fost abordate teme de interes privind cooperarea economică bilaterală în sectorul energetic, precum: cuplarea pieţelor de energie electrică din România şi Bulgaria, construcţia unor complexuri energetice pe Dunăre, colaborarea în transportul energiei electrice, evoluţii în proiectele regionale de interes european.
Comerţul româno-bulgar a atins în 2010 un maxim în evoluţia relaţiilor bilaterale, de 2,8 miliarde euro. La sfârşitul primului trimestru din 2011, schimburile comerciale bilaterale au cunoscut o majorare cu 39% comparativ cu perioadă similară a anului trecut.
La 31 martie 2011, în România erau înregistrate 1.307 societăţi mixte româno-bulgare, cu un capital investit de 32,2 milioane euro. 272 de firme cu capital integral românesc se află pe teritoriul Bulgariei, în special în localităţile Sofia, Ruse, Plovdiv şi Vrana. Cea mai mare parte a investitorilor, atât români cât şi bulgari, o reprezintă firmele mici şi mijlocii, fapt ce conferă celor două economii o mai mare flexibilitate faţă de cererile existenţe pe piaţă, arată MECMA.