ECONOMIC: Preţurile de consum au crescut cu 0,9% în ianuarie. Care sunt produsele cu cele mai mari scumpiri | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

ECONOMIC: Preţurile de consum au crescut cu 0,9% în ianuarie. Care sunt produsele cu cele mai mari scumpiri

Rata inflaţiei a fost în ianuarie de 0,9%, comparativ cu ultima lună a anului trecut, creşteri de preţuri înregistrând atât mărfurile alimentare şi cele nealimentare, cât şi serviciile.

Astfel, preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare s-au majorat cu 0,9% fiecare, iar tarifele serviciilor au avansat cu 0,7%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la legume (cu 6,37%), fructe (1,57%), gaze naturale (1,17%) şi combustibili (1,12%). Tarifele serviciilor poştale au urcat cu 5,49%, iar cele de telefonie cu 1,3%, în acelaşi ritm cu transporturile aeriene.

"Indicele preţurilor de consum în luna ianuarie 2014 faţă de decembrie 2013 este 100,85%, iar faţă de ianuarie 2013 este 101,06%. Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (februarie 2013 - ianuarie 2014) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2012 - ianuarie 2013), determinată pe baza IPC este 3,6%", arată INS, într-un comunicat.

Banca Naţională a României a majorat săptămâna trecută prognoza de inflaţie pentru acest an la 3,5%, cu 0,5 puncte peste estimarea din noiembrie 2013, când banca centrală nu a luat în calcul creşterea accizelor din curs şi inflaţie, precum şi acciza suplimentară la combustibili, iar pentru final 2015 a anunţat o prognoză de inflaţie de 3,2%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că INS va anunţa pentru ianuarie o inflaţie de 0,6%.

"Practic, putem spune că, cu excepţia primei jumătăţi de an, inflaţia va fi undeva între 2% şi 3%. Peste câteva zile vom primi comunicatul de la INS şi lumea va vedea o inflaţie de 0,6%. În martie va fi tot la fel, 0,6-0,7, şi se va pune sub semnul întrebării ce spun eu acum. Vor apărea analişti care vor spune deflaţie, că BNR ar trebui să mai reducă dobânzile. Sunt efecte statistice şi nu trebuie să le dăm importanţă mai mare decât au", a spus Isărescu.

Rata inflaţiei a fost anul trecut de 1,55%, minim istoric, la mărfurile alimentare înregistrându-se o scădere a preţurilor de aproape 2%. Creşterea pe zona serviciilor a fost de 3,43%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,62%.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro