Domeniile în care s-au înregistrat contractele individuale de muncă sunt: construcţii, industria prelucratoare, comerţ, hoteluri şi restaurante, tranzacţii imobiliare, transport şi agricultură, sănătate şi asistenţă socială, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, învăţământ, distribuţia apei, salubrizare, activităţi de decontaminare, intermedieri financiare şi asigurări.
"În acelaşi interval, s-au intensificat controalele şi acţiunile pentru eliminarea muncii la negru. Inspecţia Muncii, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, Jandarmeria Română şi Garda Financiară va desfăşura în perioda 02 - 31 mai 2011 acţiuni intensive de control în vederea reducerii incidenţei muncii la negru, conform Planului Comun de Acţiune privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate", spune Dantes Nicolau Bratu, inspector general de stat la Inspecţia Muncii.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că în primele două zile de la intrarea în vigoare a Codului Muncii au fost înregistrate 42.000 de contracte de muncă noi, faţă de doar 10-12 cât se realizau pe zi înainte de noul act normativ.
Boc, care asigură interimatul la conducerea Ministerului Muncii după demisia lui Ioan Botiş, a precizat că, în urma controalelor efectuate în ţară tot după intrarea în vigoare a noului Cod, au fost aplicate amenzi în valoare de 8,2 miliarde lei vechi.
Premierul a subliniat că acţiunile de control vor continua şi că prevederile noului Cod al Muncii au în vedere creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi descurajarea muncii la negru. De asemenea, Boc a avertizat încă o dată firmele să nu mai angajeze "la negru", deoarece vor suporta rigorile legii.
Noul Cod al Muncii - adoptat prin asumarea răspunderii, în ciuda criticilor venite din direcţia sindicatelor - a intrat în vigoare luni, 2 mai, şi prevede sancţiuni severe împotriva muncii la negru, după cum a subliniat şi premierul.
Primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată, potrivit noului Cod al Muncii. Până acum, amenzile în acest caz erau cuprinse între 3.000 de lei şi 4.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.
"Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă", mai prevede noul Cod.