"E ceva neexperimentat. Aici însă e o chestiune în care eu nu pot să mă amestec, pentru că e deja o problemă de campanie electorală. Ceea ce ne interesează pe noi la Banca Naţională este că Florin Georgescu a făcut o declaraţie foarte fermă pentru aceste şase luni de guvernare, şi anume că nu se va umbla la impozite. Mai departe, ce spune primul-ministru, el nu spune pentru mandatul acestui Guvern. Mandatul Guvernului pe care-l conduce... nu e nici o stipulare în acest mandat referitoare la umblarea la impozite. El vorbeşte despre campania electorală şi despre ce s-ar putea întâmpla dacă românii i-ar da votul. Asta nu mai e o problemă a BNR. Banca Naţională cooperează întotdeauna foarte bine, potrivit legii, cu Guvernul pe care ni-l dă ţara", a spus Vasilescu.
Întrebat dacă Florin Georgescu reprezintă o garanţie că politica fiscală nu va deraia, Vasilescu a răspuns: "Cred că da. Cu siguranţă, da!"
În privinţa reîntregirii salariilor bugetarilor, consilierul guvernatorului BNR a menţionat că problema nu poate fi pusă la modul "orice s-ar întâmpla, plătim salariile".
"S-a discutat cu FMI (...) şi s-a ajuns la concluzia că deficitul bugetar stabilit pentru acest an la 1,9% are un spaţiu de extindere cu încă 0,35% şi FMI a acceptat această idee a extinderii spaţiului fiscal prin lărgirea deficitului de la 1,9% plus 0,35%. Deci avem o marjă până la 3% (...). Cu FMI s-a discutat pe formule şi pe calcule şi au ajuns la concluzia că pot să reîntregească salariile. Aşa că problema nu poate fi pusă la modul orice s-ar întâmpla, plătim salariile!", a precizat Vasilescu.
Premierul Victor Ponta a declarat, la Pro Tv, că din 2013 este sigur că va putea introduce, așa cum se prevede în programul pregătit de USL, impozitarea în trei trepte, cu menținerea cotei de 16% pentru firme, reducerea CAS și TVA diferențiat.
"De la 1 ianuarie 2013, în urma tuturor calculelor pe care le facem , ne dorim impozitarea pe trei trepte - 16% pentru societățile comerciale și pentru persoanele cu venituri să zic medii. Avem un calcul făcut (...) Iar pentru cei cu venituri foarte mici vom încerca impozitarea celor două cote de 12 și de 8%, tocmai în ideea în care reușim să trecem cât mai repede la nivelul d evenituri pentru 16%", a spus Ponta.