ECONOMIC: Ilie Sârbu, despre Roşia Montană: Nu pot accepta să stăm pe un munte de resurse şi să fim săracii Europei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

ECONOMIC: Ilie Sârbu, despre Roşia Montană: Nu pot accepta să stăm pe un munte de resurse şi să fim săracii Europei

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, joi, la Mediaş, referitor la proiectul Roşia Montană, că nu poate accepta ca România să stea "pe un munte de resurse" şi, totuşi, românii să fie "săracii Europei", chiar dacă poate accepta că "s-a greşit în lege", fiind necesară modificarea acesteia.

Ilie Sârbu a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă la Mediaş, dacă este de părere că protestele faţă de proiectul Roşia Montană sunt justificate, el răspunzând negativ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Au această lacună a informării. De-aia nu sunt justificate. Că sunt greşeli, că s-a greşit în lege, acum de-aia se lucrează la un alt proiect de lege. Asta pot accepta. Dar, niciuna dintre extreme nu e bună. Nu pot accepta să stăm pe un munte de resurse şi să fim săracii Europei. Putem să alegem drumul în care noi stăm pe un munte de resurse, nu vorbesc doar de aur şi argint, ci de tot ce avem noi, de gaz şi de tot, şi să rămânem săracii Europei", a declarat Ilie Sârbu.

În opinia sa, lucrurile trebuie tratate cu "înţelepciune".

"Trebuie ca toate lucrurile să le tratăm cu mult mai multă înţelepciune. E un termen care nu e agreat în general. Şi rezolvă multe situaţii. Ne-am învăţat ca întotdeauna să le tratăm în forţă şi se vede şi în dialogurile noastre politice: cele care s-au purtat cu înţelepciune au dus la rezultate incredibile pentru noi, ca ţară. Cele care s-au purtat cu pumnul, chiar dacă mănuşa era de catifea, nu au dat rezultate. Aşa cred că e şi aici. Nu se poate ca dialogul să nu rezolve problema, dar, sigur, dialogul cu oameni care nu sunt porniţi, programaţi aş spune din start pe o anume idee, ci dialog cu cei care chiar vor binele acestei ţări, care chiar pot să înţeleagă că nu ne mai putem permite", a mai spus liderul senatorilor PSD.

"Noi ne întoarcem la sloganul: «Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă». Nu numai cerşim din poartă în poartă! Noi am ajuns cerşetorii Europei, muncitorii Europei", a completat Ilie Sârbu.

Acesta a precizat că singura problemă care trebuie pusă este cea a tehnologiei care trebuie aplicată, şi nu cea a înstrăinării aurului.

"S-a inventat în lume o altă formulă? Ei ar trebui să vină să spună: e ultima tehnologie, dacă vrei să o aplici şi să o faci în România, să exploatezi aur, bine! Nu? La revedere! Asta e problema! Nu cealaltă! Cum dăm aurul? Cum îl dă toată lumea. Aţi văzut că guvernatorul Băncii Naţionale a spus că nu are nevoie de aur. Băsescu, care ştia... îmi cer scuze, domnul preşedinte, care ştia lucrul ăsta, a spus că niciun gram de aur nu pelacă din ţară", a completat Ilie Sârbu.

Potrivit acestuia, "rezerva naţională de aur se stabileşte de comun acord cu ţările membre ale Uniunii Europene, şi nu fiecare pune aur în rezervă cât vrea".

"Până la urmă poţi să pui şi să rămâi cu lingourile alea, să rămână acolo. Deci, toate astea au un anumit mod de rezolvare, nu aşa, cu bătăliile de stradă", a încheiat Ilie Sârbu.

Ilie Sârbu şi alţi 30 de senatori PSD au participat, joi, la Centrul de documentare şi informare al Romgaz din Mediaş, la mai multe întâlniri cu autorităţi locale şi judeţene.

Pe durata întâlnirii şi a conferinţei de presă, în faţa clădirii un grup restrâns de tineri a protestat faţă de proiectul Roşia Montană, purtând un banner cu inscripţia "Uniţi salvăm Roşia Montană".

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputaţii şi senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roşia Montană.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro