Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a trimis marţi o notificare către Energy Holding, prin care anunţă denunţarea contractului, din 15 august, acuzând pierderi de 1,4 miliarde lei din 2006 până la 31 mai 2012.
Potrivit notificării publicate de Hotnews, "părţile nu au ajuns la un acord privind preţul energiei livrate pentru anul 2012 anterior deschiderii procedurii insolvenţei, ultimul preţ în vigoare fiind cel aferent anului 2011 de 130 lei/MWh fără taxa de injecţie în reţea (Tg) şi fără TVA".
De asemenea, "în perioada de derulare a contractului, diferenţa dintre valoarea preţului mediu anual al Pieţei Zilei Următoare (PZU) de pe OPCOM şi valoarea contractuală a preţului energiei livrate Energy Holding a generat doar în perioada 2006-31 mai 2012 o pierdere de aproximativ 1,4 miliarde lei", se mai arată în notificare.
Potrivit aceluiaşi document, ulterior intrării în insolvenţă, au avut loc negocieri pe 13, 17 şi 20 iulie, ultima fiind luni, între reprezentanţii Hidroelectrica şi cei ai Energy Holding pentru a se ajunge la un acord privind preţul de vânzare al energiei pe anul 2012 şi formula de calcul a preţului aferent anului 2013.
Pe 20 iulie, Energy Holding a propus preţul de 200 lei/MWh pentru lunile august-decembrie 2012, 178 lei/MWh pentru lunile mai-iulie 2012 şi 148,6 lei/MWh pentru lunile ianuarie-aprilie 2012.
"Hidroelectrica a fost de acord cu preţul de 200 lei/MWh pentru perioada august-decembrie şi a solicitat un preţ unitar de 178,6 lei/ MWh aplicabil retroactiv pentru lunile ianuarie-iulie, propunere care nu a fost acceptată de Energy Holding", se arată în notificare.
Pentru 2013, Energy Holding a propus aplicarea unei formule din care rezulta un preţ de doar 144 lei/MWh, în timp ce Hidroelectrica a propus o altă formulă care ar fi dus la un preţ de 228 lei/MWh, reiese din notificare.
De asemenea, Hidroelectrica a solicitat reducerea cu trei ani a duratei contractului, până la data de 31 decembrie 2014, propunere care nu a fost acceptată de Energy Holding, se mai arată în document.
Potrivit notificării, reprezentanţii Energy Holding nu şi-au exprimat până marţi la ora 16.00, conform înţelegerii din şedinţa de negociere de luni acordul cu privire la propunerile de preţ ale Hidroelectrica, şi anume, 200 lei/MWh aplicabil lunilor august-decembrie 2012, 178,60 lei/MWh aplicabil retroactiv lunilor ianuarie-iulie 2012 şi formula de preţ propusă pentru 2013.
Astfel, în condiţiile în care Hidroelectrica se află în insolvenţă, menţinerea contractului în cauză i-ar prejudicia "echilibrul financiar cu consecinţe păgubitoare pentru reuşita unui plan de reorganizare având ca scop plata creanţelor şi reinserţia societăţii în circuitul comercial", se arată în notificare.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, declara în 20 iulie că paguba estimată din contractele bilaterale ale Hidroelectrica cu "băieţii deştepţi" se ridică la 4,5 miliarde lei.
"Hidroelectrica vindea energia electrică în cea mai mare parte prin contracte bilaterale încheiate cu băieţii deştepţi. Paguba societăţii din aceste contracte se ridică la 4,5 miliarde lei, de când au fost încheiate şi până în prezent, aşa cum a fost evaluată de administratorul special şi de cel judiciar", a spus Chiţoiu.
"Cu două excepţii, toţi beneficiarii acestor contracte au avut o poziţie refractară, nu au achiesat la noile condiţii de negociere, adică preţul de vânzare să fie cel de pe piaţa concurenţială. Nu au fost de acord nici cu reducerea cantităţilor. Au fost denunţate trei contracte, cu Europec şi două cu EFT. Se preconizează că nu se va ajunge la o înţelegere cu intermediarii, urmând ca până la finalul lunii să fie denunţate şi aceste contracte", a mai precizat Chiţoiu
Potrivit acestuia, ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica este prevăzută pentru începutul celui de-al patrulea trimestru din acest an.
Tribunalul Bucureşti a admis pe 20 iunie cererea Hidroelectrica de intrare în insolvenţă, fiind numit ca administrator judiciar firma Euro Insol.