ECONOMIC: Camera Deputaţilor a adoptat o lege care plafonează pensiile şi salariile bugetarilor în 2012 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

ECONOMIC: Camera Deputaţilor a adoptat o lege care plafonează pensiile şi salariile bugetarilor în 2012

În cadrul şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor, desfăşurată marţi, liderul de grup al deputaţilor PDL, Mircea Toader a propus plenului introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege de aprobare a OUG 80/2010 pentru completarea articolului 11 din OUG 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar. Reprezentanţii opoziţiei au contestat propunerea argumentând că raportul comisiei de buget-finanţe nu a fost distribuit deputaţilor deoarece a fost elaborat în cursul după-amiezii de luni, iar membrii Camerei nu au avut la dispoziţie cele trei zile regulamentare pentru a-l studia, însă disputa a fost tranşată prin vot în favoarea lui Toader. De asemenea, a fost respinsă de către arcul guvernamental şi o cerere a opoziţie de retrimitere la comisie.

Odată cu dezbaterile generale, opoziţia a reclamat nelegalitatea şi neconstituţionalitatea parcursului legislativ al proiectului de lege anunţând că USL va depune o contestaţie în acest sens la Curtea Constituţională. Viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu a afirmat că un asemenea proiect care prorogă termenele de aplicare a unor prevederi ale Legii pensiilor şi Legii-cadru a salarizării nu poate fi votată, fără adoptarea prealabilă a Legii privind indicatorii macroeconomici pentru 2012, cerinţa aceasta fiind impusă de către Legea responsabilităţii fiscale.

Cât priveşte neconsituţionalitatea legii, Nicolăescu a afirmat că în situaţia în care camera decizională introduce capitole noi într-un proiect de lege, acel proiect trebuie să se întoarcă la prima cameră sesizată pentru a dezbate şi ea noile capitole, cerinţă constituţională care nu a fost respectată de către proiectul în discuţie.

De asemenea, Nicolăescu a reproşat puterii că încearcă să plafoneze salariile bugetarilor şi pensiilor în mod netransparent, în contradicţie flagrantă cu declaraţiile publice ale unor demnitari care susţin că acestea ar putea creşte începând cu aprilie 2012. "Nu-i mai lăsaţi pe reprezentanţii dumneavoastră, stimaţi membri ai grupului majoritar, să vă mai mintă pe dumneavostră şi pe cetăţeni că dumnealor, prin amendamentele făcute, doresc să nu se modifice pensiile şi salariile şi ca atare românii să trăiască tot mai prost", a declarat Nicolăescu.

La rândul său, social-democraţii au arătat că şi PSD va susţine demersul de contestare la CCR. "Încălcaţi cu nonşalanţă Constituţia, pentru că Parlamentul României a fost sesizat pentru modificarea articolului 11 din OUG 37/2008 şi dumneavostră aţi adăugat o nouă lege acestei sesizări şi noi suntem în afara cadrului de sesizare. Este neconstituţional. Vom ataca la CCR această lege şi în mod cert nu vă va folosi la elaborarea proiectului de buget pentru 2012, cum aţi motivat urgenţa", a afirmat Viorel Ştefan.

"Prin acest act normativ pe care vreţi să-l adoptaţi faceţi plafonarea salariilor şi a veniturilor pentru toate categoriile bugetare, începând de la poliţie şi armată, continuând cu învăţământul, cu sectorul administraţiei locale, cu revoluţionarii şi multe altele. Iar după aceea veţi spune că aţi vrut să măriţi salariile în 2012, dar Parlamentul v-a fixat limitele prin lege", a acuzat şi Mircea Duşa.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 146 de voturi pentru, 104 contra şi patru abţineri.

În cadrul comisiei de buget-finanţe a fost adăugat un articol II, nou faţă de forma iniţială a ordonanţei, ce cuprinde două secţiuni, una referitoare la salarizarea personalului din sectorul bugetar în anul 2012 şi alta privind măsuri în domeniul asigurărilor şi asistenţei sociale. În cadrul acestui articol II, există un articol 2 care prevede expres că salariile de bază, soldele şi indemnizaţiile de încadrare ale bugetarilor vor rămâne în anul 2012 la nivelul din decembrie 2011, o prevedere similară existând şi pentru sporuri şi compensaţii.

La articolul 5 se prevede că "valoarea de referinţă se menţine şi în anul 2012 la 600 de lei", neaplicându-se astfel valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare a bugetarilor pentru 2012 aşa cum sunt ele prevăzute în Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În plus, articolul 10 prevede că "în anul 2012, nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă." La articolul 17, este prorogată prevederea din Legea pensiilor referitoare la indexarea anuală a pensiilor cu rata inflaţiei până la data de 1 ianuarie 2013.

Camera Deputaţilor este forul decizional pe această lege.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro