Se pare că estul sălbatic pentru cyber-moneda Bitcoin nu înseamnă Extremul Orient, China, ci estul Europei, relatează Reuters. Moneda virtuală îşi face tot mai mulţi adepţi într-una dintre cele mai sărace țări ale Uniunii Europene - România. În Bucureşti există chiar și un ATM Bitcoin, mai multe asemenea bancomate urmând să apară în curând, menţionează agenţia într-o relatare preluată de canalul european de televiziune Euronews.
Mai mult, primul centru de schimb care operează inclusiv cu moneda virtuală funcţionează la Oradea, iar proprietarul susţine că a avut mai mult de 2.000 de clienți în cele șapte luni de la includerea Bitcoin, cu tranzacţii totale în valoare echivalentă de 1,1 milioane de euro.
Un cadru legislativ ar putea fi util, cred cei care operează deja cu această monedă. "Este o industrie în fază incipientă", a declarat George Rotariu, cel care a deschis ATM-uri din București, în colaborare cu Bitcoiniacs-Vancouver și care vizează extinderea reţelei de bancomate şi în alte oraşe din România. "Este nevoie de un cadru legislativ pentru furnizarea de servicii sau derularea unei afaceri în acest domeniu", a spus el.
"Acum adaptăm unele prevederi legislative și interpretăm anumite politici fiscale", a declarat Horea Vușcan, un politician local care deţine operatorul de schimb BTCXchange Oradea. "Suntem în discuții cu autorităţile pentru că nu știu unde ne-am potrivi mai bine - ca bursă, ca bancă, firmă de transfer de bani."
Autorităţile sunt reticente
De cealaltă parte, autoritățile spun că ştiu despre ce este vorba. "Utilizarea Bitcoin în România nu este reglementată și prezintă riscuri foarte mari", a comunicat Autoritatea de Supraveghere Financiară română (ASF). "De asemenea, riscul de fraudă nu trebuie neglijat", avertizează cei de la ASF.
Pe de altă parte, înainte de introducerea unui cadru legal în acord cu toate normele europene, industria ar trebui să aibă o semnificație economică vizibilă în România, ceea ce nu se întâmplă, menţionează Reuters.
În luna iulie, Autoritatea bancară europeană - organismul de supraveghere financiară al UE - a cerut factorilor de decizie de la nivel național să descurajeze orice operaţiune de creditare și de plată ale instituţiilor proprii, de la cumpărare, deținere şi până la vânzarea de valute virtuale, în așteptarea unui cadru de reglementare.