El a menţionat că recesiunea din România este, cel mai probabil, în formă de "U" şi că vede o revenire în teritoriul pozitiv la finalul acestui an sau începutul lui 2010.
"Delegaţia noastră vine o dată la trei luni şi ne vom revizui estimările în mod regulat", a mai spus Franks.
În ceea ce priveşte posibilitatea unei secete în 2009 şi efectele sale asupra agriculturii, Franks consideră că este mai important impactul social decât cel asupra produsului intern brut.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, declara joi că România va avea creştere economică în continuare, în ciuda scăderii produsului intern brut în primul trimestru cu 6,4%.
"Rămân în continuare la ideea de creştere economică, nu la fel ca în 2008, ci într-o anume normalitate", a spus Isărescu.
Anterior, guvernatorul spunea că punctul minim al recesiunii României - care este, în opinia sa, în "V" - a fost înregistrat în primul trimestru.
Isărescu preciza că, în opinia sa, recesiunea tehnică nu este definită ca scădere a economiei în două trimestre consecutive faţă de trimestrele precedente, ci ca scădere a economiei în două trimestre consecutive faţă de perioadele similare din anul precedent.
Guvernatorul BNR a mai spus că speră ca, în trimestrul II, economia să performeze mai bine decât în perioada echivalentă din 2008.
Produsul intern brut (PIB) al României a coborât în primul trimestru din 2009 cu 6,4% faţă de intervalul similar din 2008 şi a fost cu 2,6% mai mic decât în ultimele trei luni din 2008, iar şeful delegaţiei FMI la Bucureşti a comentat că acest nivel a fost "semnificativ sub aşteptări".
Institutul Naţional de Statistică (INS) a precizat, la jumătatea acestei luni, că produsul intern brut României a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut cu 3,4% faţă de trimestrul anterior, ceea ce, potrivit definiţiei larg răspândite, marchează intrarea în recesiune a economiei româneşti în primele luni ale acestui an.