* în aceeași zi, cercetașii Centrului Local "Nufărul Alb" Brăila vor organiza ateliere de reciclare creativă și desene pe asfalt pe Faleza Dunării, împreună cu elevii Școlii Gimnaziale "Ecaterina Teodoroiu" * este prima activitate din cadrul proiectului "Dunărea fără plastic/Danube free plastic", propus de Asociația Parteneriatul Global al Apei-Global Water Partnership (GWP Romania)
În ziua de sâmbătă, 5 iunie 2021, începând cu ora 10.00 - de Ziua Internațională a Mediului - cercetașii Centrului Local "Nufărul Alb" Brăila vor organiza o amplă acțiune de ecologizare pe Strada Împăratul Traian din Centrul Vechi, precum și ateliere de reciclare creativă și desene pe asfalt pe Faleza Dunării (la ultima activitate participând și elevii claselor primare de la Școala Gimnazială "Ecaterina Teodoroiu" din Brăila.
Potrivit voluntarului Daniela Ioan, responsabil programe din cadrul CL "Nufărul Alb" Brăila, activitatea de ecologizare de sâmbătă este prima desfășurată în cadrul proiectului "Dunărea fără plastic/Danube free plastic" propus de Asociația Parteneriatul Global al Apei/Global Water Partnership (GWP-ROMANIA) și care face parte din programul de granturi Cu apele curate (implementat cu sprijinul Lidl Romania), având ca scop reducerea poluării cu plastic a apelor Dunării în orașele Tulcea, Brăila și Galați. Proiectul va fi implementat în intervalul mai 2021 - mai 2022 și a primit o finanțare nerambursabilă de 293.954 lei.
"Proiectul tehnic, de construcție propriu-zisă a două unități plutitoare pe apă, este dezvoltat în colaborare cu Universitatea Dunărea de Jos din Galați prin Facultatea de Arhitectură Navală, Centrul de Cercetare Arhitecturală Navală și Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică din Galați. Unitatea va fi controlată prin telecomandă și va fi testată la sfârșitul anului 2021, după 4 luni de proiectare și evaluare a performanțelor de rezistență prin probe în bazin. Complementar activităților de dezvoltare, proiectul aduce și o componentă sustenabilă prin campanii de conștientizare a poluării prin plastic. Implicarea a 60 de cercetași din Organizația Națională Cercetașii României, prin filialele "Lotus" - Tulcea, "Nufărul Alb" - Brăila și "Roza Vânturilor" - Galați va marca șase evenimente anuale din calendarul ecologic cu trei seminarii online, trei expoziții de fotografie și șase activități de ecologizare în Insula Mică a Brăilei și Delta Dunării", ne-a precizat Daniela Ioan.
Pe toată perioada derulării proiectului, cercetașii brăileni vor desfășura activități de ecologizare în Insula Mică a Brăilei și pe malurile Dunării. De asemenea, se vor organiza ateliere ce vor avea ca temă "Reducerea poluării cu plastic a apelor" pentru copiii din ciclul primar. Toate activitățile vor avea ca scop conștientizarea impactului negativ pe care îl are poluarea asupra mediului și necesitatea unei dezvoltări durabile.
Demn de consemnat este faptul că, după relaxarea restricțiilor cauzate de criza pandemică, cercetașii brăileni au revenit la activitățile cu impact în societate. Astfel, pe 15 mai a.c., în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului, cercetașii au organizat, timp de câteva ore, o ieșire la picnic pentru un grup de copii cu sindrom Dawn și din medii defavorizate.