Mergi la conţinutul principal

Ecologistii braileni sint convinsi ca fermierii continua cultivarea soiei modificate genetic

Organismele modificate genetic (OMG) au devenit, in ultima vreme, subiect de disputa aprinsa intre autoritati si fermieri, de la luna la luna conflictul capatind o amploare fara precedent in agricultura romaneasca. Marul discordiei: interzicerea, de la 1 ianuarie 2007, a cultivarii soiei modificate genetic, o cultura extrem de profitabila. De o parte sint ecologistii si unii specialisti in siguranta alimentelor, care sustin ca organismul uman este supus la o serie de riscuri prin consumul de alimente in fabricarea carora s-au utilizat si organisme modificate genetic (OMG). De cealalta, sint fermierii si specialistii adepti ai cercetarilor care infirma orice impact a OMG asupra sanatatii consumatorilor.
Trecind peste aceste diferende insa, legea este clara: soia PMG (planta modificata genetic) este interzisa, cultivarea ei ilegala insemnind sanctiuni drastice. Si, totusi, ecologistii au tras deseori semnalul de alarma ca, prin intelegeri tacite cu inspectorii institutiilor statului, sint fermieri care continua cultivarea soiei transgenice. Iar cazul Satu Mare, finalizat cu sanctiuni extrem de blinde in opinia ecologistilor, a fost tot ce le-a trebuit ca sa declanseze o noua campanie.

"Avem soia PMG care se cultiva in sole ascunse"

"Cu putin timp in urma, la Satu Mare, DADR a distrus 7 ha de soia modificata genetic. "Investigatiile" au evidentiat faptul ca persoanele care au venit in contradictie cu normele UE "n-au incercat sa eludeze legea si nici sa puna la incercare vigilenta inspectorilor DADR". In aceste conditii s-a aplicat sanctiunea cea mai blinda - culturile au fost distruse prin discuire", ne-a explicat, contrariat, liderul Organizatiei Neguvernamentale "Eco Alpex 024" Braila, Cornel Apostol.
Imediat dupa incident, Apostol a solicitat Ministerului Agriculturii o evidenta exacta a suprafetelor cultivate in Romania cu plante modificate genetic. Raspunsul primit, sub semnatura lui Toma Adrian Dinu, director general al Directiei de Implementare a Politicilor Agricole, din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), confirma ca in acest an, la nivelul intregii tari, au fost cultivate cu porumb modificat genetic (admis in UE) 332,5 ha, din care 60 ha se regasesc pe raza judetului Braila. "Doar atit, porumb PMG. Nimic despre soia PMG, ilegala, care se cultiva in sole ascunse, cu acordul tacit al celor care decid la nivel de judet. In judetul nostru existenta culturilor de soia modificata genetic nu poate fi contestata de nimeni. Ramine doar ca cei in masura sa inspecteze, sa descopere, sa raporteze existenta acestor culturi si sa intervina", este de parere liderul organizatiei ecologiste locale.

Doar 10% din suprafata de soia a fost verificata de inspectori

Conform legii, "cei in masura" indicati de Apostol sint inspectorii din cadrul Directiei Inspectii a Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila. Datele detinute de acestia arata ca la nivel de judet exista 0,50 ha de soia modificata genetic, la Centrul de Incercare a Soiurilor Mircea Voda, ce apartine de Institutul de Stat pentru Testarea si Incercarea Soiurilor. Cultura are autorizatie emisa de DADR si MADR si are scop de cercetare, urmind ca, la final, productia sa fie distrusa in prezenta reprezentantilor Garzii de Mediu. Totodata, la nivel de judet sint inregistrati oficial si 3 cultivatori de porumb PMG cu o suprafata totala de 60,5 ha, din care 50 ha (pe raza comunei Marasu) pentru consum, 10 ha (Maxineni) pentru producerea de seminte si 0,5 ha (Mircea Voda) in scop experimental.
Revenind la soia, anul acesta in judet au fost insamintate 14.962 ha, cu soiuri nemodificate genetic. Numarul cultivatorilor se apropie de 130. Dintre acestia, pina in prezent, inspectorii DADR au verificat 17, care in total detin 1.423 ha. "Am efectuat 100 de teste pe frunze din cultura de soia in vederea determinarilor privind prezenta sau absenta proteinei CP4ESPSPS, cea care indica faptul ca este sau nu organism modificat genetic. Nu am depistat nici o neregula. Actiunea de verificare este in plina desfasurare, iar pentru perioada imediat urmatoare avem in vedere unele suprafete care ridica semne de intrebare privind provenienta semintelor", a punctat Cristian Dumirescu, director executiv adjunct al DADR Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro