Conducerea "Eco" are termen pina la finele acestei luni pentru completarea documentatiei depuse la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC) cu scopul obtinerii licentei pentru serviciul public de salubrizare. Daca pina la data scadenta operatorul brailean, la care municipalitatea este actionar majoritar, nu va aduce completarile solicitate de autoritate, aceasta din urma va elimina din procedura de eliberare a licentei cererea "Eco" SA. In aceasta situatie, operatorul brailean de salubritate va fi nevoit sa reia procedura de obtinere a acestei licente. Concret, ANRSC a cerut "Eco" sa prezinte un program privind redresarea economico-financiara a unitatii aprobat de autoritatea administratiei publice locale. Acest program trebuie sa cuprinda in mod clar masurile concrete ce vor fi adoptate in sensul redresarii societatii, precum si termene precise de realizare a acestora. "Mi-am propus inca din toamna anului trecut sa obtinem licenta de operare, dar nu s-a putut pentru ca ANRSC a conditionat eliberarea licentei de operare de redresarea societatii. Asta pentru ca rezultatul economic aferent anului 2004 este o pierdere de 13 miliarde lei si avem si datorii catre bugetul de stat. ANRSC a dat totusi dovada de intelegere acordindu-ne posibilitatea reanalizarii dosarului daca prezentam un plan de redresare economica. Daca am fi primit datoria de la Directia de Gospodarire Locala am fi achitat, la rindu-ne, datoria catre bugetul de stat si nu ar mai fi fost probleme in obtinerea licentei. Acum daca vom obtine pe cale judecatoreasca suma datorata de directie si din vinzarea terenului situat pe soseaua Dig Braila-Galati vom avea resurse pentru a acoperi datoria de baza la bugetul de stat si atunci situatia se schimba radical", ne-a declarat directorul SC "Eco" SA Braila, George Dragu.
Important de mentionat este ca SC "Eco" SA Braila a declansat recent procedura de executare silita a Directiei de Administratie si Gospodarire Locala (DAGL), institutie in subordinea Primariei, cu scopul de a recupera peste 6 miliarde lei reprezentind datoria directiei catre "ECO" pentru serviciile prestate de aceasta din urma. Pentru ca este constienta ca din executarea DAGL nu-si va recupera intreaga creanta, "Eco" se va indrepta pe calea justitiei si impotriva Primariei, in sensul ca va ataca in contencios administrativ hotarirea CLM privind aprobarea bugetului local cu solicitarea de a prinde in buget suma egala cu datoria ramasa dupa executarea DAGL.
Reamintim ca, in anul 2005, SC "Eco" a obtinut profit din activitatea de exploatare insa rezultatul final va fi o pierdere de circa 6 miliarde de lei, intrucit este grevata de o serie de datorii istorice la bugetul de stat. In anul 2004, unitatea a inregistrat o pierdere de peste 13 miliarde lei dupa ce in 2003 obtinuse profit de peste 6 miliarde lei.