În noaptea de 27 spre 28 septembrie are loc un fenomen astronomic rar, urmând ca din emisfera occidentală să poată fi văzută o eclipsă de Lună în timp ce astrul nopţii se află la perigeu, adică la cea mai mică distanţă faţă de Pământ a orbitei sale, condiţii în care va fi cu aproximativ 14% mai mare pe cerul nopţii, fenomen botezat de media drept „Superlună", conform NASA.
Orbita Lunii nu este perfect circulară, ci un pic ovală, iar Pământul nu se află în centrul ei. Astfel, distanţa dintre Lună şi Pământ variază cu 50.000 de kilometri. Când astrul nopţii se află cel mai aproape de Pământ şi este în faza de Lună plină, discul selenar este cu 14% mai mare şi cu 30% mai strălucitor pe cerul nopţii decât o Lună aflată mai departe, condiţii în care a primit denumirea de „Superlună".
Europa, Africa, America de Nord şi America de Sud vor fi martorele eclipsei totale de Lună ce va dura mai mult de o oră. Potrivit Observatorului Astronomic Amiral „Vasile Urseanu", eclipsa din noaptea de duminică spre luni va avea maximul la ora 5.47. Din România nu se va vedea sfârşitul fenomenului, Luna apunând când încă se află în umbra terestră, undeva în jurul orei 7.15.
Fazele eclipsei: începutul eclipsei - 03.11; intrarea Lunii în umbră - 04.07; începutul eclipsei totale - 05.11; maximul eclipsei - 05.47; sfârşitul eclipsei totale - 5.23; Luna iese din umbră - 7.27; sfârşitul eclipsei - 08.23.