Echipele de la “Murgoci” şi “Perpessicius”, în finala Olimpiadei “Tinerii dezbat” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Echipele de la “Murgoci” şi “Perpessicius”, în finala Olimpiadei “Tinerii dezbat”

• echipa de la “Murgoci”, formată din Bianca Gabriela Gheorghe, Ana-Maria Ţăranu şi Cristian Bădulescu, va concura la secţiunea “Avansaţi” • echipa de la “Perpessicius”, alcătuită din Ana-Maria Gheorghe, Nicoleta Drăgoi şi Roxana Mihai, va participa la “Începători” • Olimpiada “Tinerii dezbat” este o competiţie care contribuie la formarea şi dezvoltarea atitudinilor social-civice democratice, necesare tinerei generaţii pentru participarea activă la viaţa socială

 

În luna mai, la Colegiul “Murgoci”, s-a desfăşurat etapa judeţeană a Olimpiadei Naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică “Tinerii dezbat”, o competiţie care contribuie la formarea, dezvoltarea şi exersarea competenţelor de gândire critică şi de comunicare raţională în spaţiul public, precum şi la formarea şi dezvoltarea atitudinilor social-civice democratice, necesare tinerei generaţii pentru participarea activă la viaţa socială.

Olimpiada se adresează exclusiv elevilor de liceu şi presupune două secţiuni, “Începători”, elevi aflaţi la o primă experienţă de acest gen, şi “Avansaţi”, tineri cu experienţă în dezbateri.

La această etapă a competiţiei s-au înscris 17 echipe din liceele brăilene.

După derularea celor trei runde şi a meciurilor din finală, echipele care vor reprezenta judeţul Brăila la etapa naţională a acestei olimpiade, la Piatra-Neamţ, în perioada 10-15 iulie, sunt cea a Colegiului “Murgoci”, pentru secţiunea Avansaţi, iar pentru Începători,echipa Liceului “Perpessicius”.

Astfel, echipa Avansaţi de la “Murgoci” este formată din Bianca Gabriela Gheorghe, Ana-Maria Ţăranu şi Cristian Bădulescu, toţi trei elevi în clasa a XI-a, coordonaţi de prof. Daniel Kiţu.

“Fac dezbateri din clasa a VIII-a şi am participat la numeroase concursuri de profil, însă e prima oară când participăm la categoria avansaţi. Noi avem un club al colegiului, «Murgoci Debate Society», este afiliat Asociaţiei ARDOR - Asociaţia Română de Dezbateri încă din 2013 şi acolo ne pregătim pentru concursuri de acest gen. Eu şi cu Ana am participat în aceeiaşi echipă de dezbateri dintotdeauna şi avem premii la Concursul «România dezbate» în 2015 şi la «Saint George city of debate» în 2016, locul II, respectiv locul III. De asemenea, am câştigat locul II la etapa regională a Concursului de Public Speaking”, ne-a spus Bianca.

Bianca şi Ana Maria fac echipă atât în concurs, cât şi în afara lui, cele două fete fiind traineri în cadrul clubului de dezbateri al şcolii.

“Aşa cum a zis şi Bianca, am fost o echipă de la început, facem dezbatere din clasa a VIII-a şi am fost şi traineri anul acesta la clubul şcolii. Practic, am recrutat doritori, oameni care au înclinaţii către public speaking şi către analiză, le-am explicat cum funcţionează lucrurile, am făcut meciuri cu ei şi aşa mai departe. I-am format pentru competiţii”, a completat Ana.

Chiar dacă nu are la fel de multă experienţă de concurs, Cristian abia aşteaptă etapa naţională. “Eu sunt puţin mai novice faţă de colegele mele, dar, la fel ca ele, am început din clasa a IX-a cu dezbaterile. Deşi nu am participat la atât de multe concursuri, olimpiada mi se pare foarte interesantă şi abilitatea de a vorbi şi de a-ţi exprima ideile într-un mod în care să te faci înţeles de cealaltă echipă şi de cei din jurul tău mi se pare interesantă”, spune tânărul.

La secţiunea Începători,,echipa de la “Perpessicius” este compusă din Nicoleta Drăgoi, Ana-Maria Gheorghe şi Roxana Mihai. Cele trei fete sunt eleve în clasa a XI-a şi sunt îndrumate de prof. Fănica Lupea şi prof. Oana Mocanu.

“E prima dată când participăm la această olimpiadă şi ne-am arătat super încântate. Este o experienţă care te ajută şi pe viitor. Nu e o olimpiadă la care doar toceşti un lucru, te duci, îl scrii şi gata ai luat locul 1. Trebuie în primul rând să gândeşti pe moment, ceea ce am şi demonstrat, eu câştigând şi premiul special pentru gândire critică”, ne-a spus Nicoleta.

Deşi nu au participat la concursuri de dezbateri şi au avut foarte puţin timp de pregătire, cele trei fete au reuşit să se califice în etapa finală.

“A fost prima oară când ne-am descoperit aceste calităţi. Noi nu am avut când să ne pregătim, pur şi simplu ne-am adunat, am conspectat anumite lucruri şi aşa ne-am prezentat. Şi a fost foarte bine”, ne-a povestit Ana Maria.

“Noi ne-am pregătit în decurs de o săptămână şi a fost ceva spontan. Sper să ne urmeze la anul alţi începători. Sunt elevi care s-au atătat interesaţi după ce ne-au văzut pe noi”, ne-a spus Roxana.

Întrebate ce calităţi trebuie să aibă un concurent pentru a se califica la această olimpiadă, fetele au răspuns că trebuie să ai “puţin fler”. Deşi nici nu a început încă naţionala, ele şi-au făcut deja planuri să participe şi anul viitor, când vor fi la categoria avansaţi.

 

Premianţii etapei judeţene a Olimpiadei “Tinerii dezbat”

Conform regulamentului olimpiadelor şi competiţiilor şcolare, echipele clasate pe locul al II-lea şi al III-lea la etapele judeţene sunt răsplătite cu premii, de asemenea, oferindu-se şi menţiuni pentru 15% din numărul de participanţi, pe secţiune. În acest context, premiul al II-lea la Avansaţi a fost obţinut de echipa de la “M. Sebastian”, premiul al III-lea, de cea de la “Iorga”, iar menţiunea a revenit echipei de la “Bălcescu”.

În ceea ce priveşte secţiunea Începători, premiul al II-lea a fost obţinut de elevii  de la “Murgoci”, premiul al III-lea a mers la echipa de la “G. Vâlsan” Făurei, iar cele două menţiuni la “C. Angelescu” Ianca şi “C. D. Neniţescu”.

La etapa judeţeană, arbitrii au decis să ofere şi patru premii speciale, individual, pentru fiecare secţiune, astfel:

1. pentru cele mai eficiente tehnici de persuasiune, Liviu Gribencea - “Ghica”  şi Bianca Gheorghe - “Murgoci” ;

2. pentru deosebite competenţe de gândire critică şi raţională, Nicoleta Drăgoi - “Perpessicius” şi Ana-Maria Ţăranu - “Murgoci”;

3. pentru spirit de toleranţă şi fair-play,,Roxana Mihai - “Perpessicius” şi Ştefan Turcu - “Iorga”;

4. pentru cel mai bun discurs, Luisa Balaban şi Bianca Gheorghe - ambele de la “Murgoci”

Felicitări tuturor câştigătorilor şi profesorilor coordonatori şi mult succes elevilor care vor reprezenta Brăila la etapa naţională!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro