Echipa de handbal, la un pas de desfiinţare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
La un pas de desfiinţare

Echipa de handbal, la un pas de desfiinţare

• jucătoarele nu şi-au mai primit salariile de 2 luni şi astfel pot oricând renunţa la contractul cu gruparea HC Dunărea • aşteaptă însă o decizie din partea Consiliului Judeţean înainte să facă următorul pas • preşdintele judeţului, Francisk Chiriac, spune că va convoca la finalul acestei săptămâni o şedinţă de CJ pentru rectificare de buget • promisiuni din partea acestei instituţii privind finanţarea HC Dunărea precum şi a echipei de fotbal Dacia Unirea au mai fost şi în trecut, rămase neconcretizate

 

Situaţie critică la echipa de handbal a judeţului: jucătoarele care fac parte din lotul naţional nu şi-au mai primit salariile de mai bine de 2 luni. Cum în contractele lor se prevede în mod clar faptul că la o astfel de restanţă consecinţa este rezilierea înţelegerii cu gruparea brăileană, HC Dunărea riscă să nu poată disputa “dubla” din Cupa EHF cu HB Dudelange programată în acest weekend.

Buba ar fi în tergiversarea alocării de fonduri din partea Consiliului Judeţean. Din păcate, nu este pentru prima dată când echipa de handbal se confruntă cu astfel de probleme. Şi, mai grav, sincopa în finanţare din partea CJ Brăila se repetă şi în cazul echipei de fotbal fanion a oraşului, Dacia Unirea.

Conducerea judeţului promite rezolvarea problemei de la HC Dunărea chiar mâine sau poimâine: va convoca o şedinţă a Consiliului Judeţean pentru rectificarea bugetară care să permită alocarea banilor necesari clubului de handbal feminin. Şefii CJ anunţă că au o soluţie şi pentru Dacia Unirea, dar spun că încă nu au fost perfectate detaliile.

Restructurată din temelii, HC Dunărea dispune în acest sezon competiţional de o echipă tânără, cu o medie de vârstă de 23 de ani, cu multe jucătoare de lot naţional. Toate aceste transformări au crescut şansele echipei de la Dunăre de a accede la titlul de vicecampioană naţională a României în sezonul 2016 - 2017. De altfel, începutul campionatului a fost unul foarte bun, HC Dunărea reuşind să se impună cu 30 - 26 în deplasarea de la CSM Bistriţa. Din păcate însă, toate aceste eforturi şi reuşite de până acum ale staff-ului tehnic şi ale jucătoarelor riscă să fie în zadar, din cauza tot mai deselor probleme financiare ale clubului sportiv. Şi acum, ca şi în trecut, este vorba despre tergiversarea alocării financiare promisă de Consiliul Judeţean Brăila. Mai precis, clubul nu a încasat nici până în prezent sumele pe care autoritatea judeţeană trebuia să le acorde. Ca efect, clubul a acumulat restanţe la plata salariilor către jucătoare. Problema stringentă la acest moment este în cazul handbalistelor care fac parte şi din lotul naţional al României, întrucât pentru ele contractul prevede că la o întârziere de mai mult de 2 salarii, fetele devin libere de contract şi pot spune “pas” când clubul local le cheamă la antrenamente şi la meciuri. De altfel, chiar în acest weekend este programată disputarea partidei cu HB Dudelange din Luxembrug în cadrul cupei EHF.

În dorinţa de a afla cu exactitate care este situaţia de la club, reporterii “Obiectiv” au încercat să ia legătura cu reprezentanţii HC Dunărea, însă telefoanele acestora au rămas închise pe tot parcursul zilei de ieri.

“De plecat sau venit, e decizia lor personală”

Mult mai deschis s-a arătat însă preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac, acesta acceptând să aducă lămuriri în ce priveşte situaţia de criză de la HC Dunărea. “S-ar putea să fie neplătite pentru că au intrat în sezon. Dar noi facem o rectificare prin care le suplimentăm cotizaţia. Dacă pleacă sau nu, e problema jucătoarelor. Eu am avut o discuţie cu antrenorul şi cu reprezentanţii de la noi, de la Consiliul Judeţean, cei de la Primărie, cei din AGA (adunarea generală a acţionarilor clubului - n.r.), unde le-am spus efectiv ce ne dorim. Eu îmi doresc ca această echipă să funcţioneze pe un buget pe care l-am discutat şi va fi anual. Îmi doresc să vedem de unde găsim resurse să fie distribuit o parte pentru echipa mare, o parte pentru junioare. Vreau să creştem şi noi copii aici, să poată să facă handbal. Joi sau vineri ( 15 sau 16 septembrie - n.r.) o să avem o şedinţă extraordinară de rectificare unde sunt alocaţi şi nişte bani pentru handbal. Aşa că jucătoarele nu ar trebui să îşi facă probleme din punctul ăsta de vedere. Iar de plecat sau venit, e decizia lor personală. Nu pot eu să ţin jucătoarele cu arcanul la Brăila. E alegerea lor ca sportive”, ne-a declarat sursa citată.

De asemenea, Chiriac a mai spus că, din punctul său de vedere, nu sunt probleme cu finanţarea şi că instituţia pe care o reprezintă va aloca banii promişi până la sfârşitul anului: “Mă refer aici la partea de salarii şi aşa mai departe. Dacă sunt salarii restante, le vor lua fără niciun fel de problemă. Iar pentru anul 2017 o să facem proiecţia de buget astfel încât să prindem banii, să nu fie niciun fel de problemă pentru anul viitor”.

Şi pentru echipa de fotbal este pregătită o soluţie

Întrebat cum stau lucrurile şi în ce priveşte finanţarea echipei de fotbal, cunoscute fiind problemele depistate la acest capitol şi semnalate în mod repetat de către cotidianul “Obiectiv Vocea Brăilei”, şeful de la judeţ a promis o soluţionare rapidă. “Cu echipa de fotbal lucrurile stau în felul următor: le-am trimis o adresă în care le-am spus că dorim să facem o asociere, exact pe modelul echipei de handbal. Până la urmă, clubul e privat. Le-am spus «cu condiţia să luăm echipa de fotbal». O să am o discuţie şi cu domnul primar -, să facem exact pe modelul handbal. Cu AGA, cu tot, să avem reprezentanţi, să găsim o modalitate să putem controla banii publici şi să îi prezentăm opiniei publice fără niciun fel de problemă. Aşa cum am spus, deocamdată este un club privat, cu investitori. Trebuie să ştim dacă privatul va mai rămâne, iar dacă da, cu ce contribuţie? Dar eu nu îmi doresc să intru decât cu 51% împreună cu Primăria, astfel încât să putem să gestionăm noi treburile acolo. Adică n-aş da bani publici să îi gestioneze un privat. Cei de la club sunt foarte deschişi faţă de varianta asta, numai că trebuie să ne întâlnim şi să stabilim statutul, tot ce avem de făcut”. Cu alte cuvinte, cel mai probabil, ar urma o majorare de capital a companiei care are în proprietate clubul de fotbal, urmând ca la final Primăria şi Consiliul Judeţean să devină acţionari sau asociaţi majoritari. 

Primul meci în faţa propriilor spectatori

Astăzi, de la ora 18.00, în prologul etapei a 2-a a turului Ligii Naţionale de handbal feminin, HC Dunărea va juca în Sala Polivalentă cu Unirea Slobozia.

Conform tradiţiei, elevele antrenorilor Costică Buceschi şi Cristian Preda pleacă cu prima şansă la victorie în acest joc. Partida de la Brăila este condusă de arbitrele internaţionale Diana Florescu şi Anamaria Stoia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro