Municipalitatea a blocat finanţarea către echipa Handbal Club "Dunărea" Brăila până când aceasta îşi achită toate datoriile pe care le are. Acesta a fost mesajul transmis, ieri, de primarul Aurel Simionescu, supărat de faptul că deşi a primit o anumită sumă de la Consiliul Local Municipal, HC "Dunărea" a făcut mai multe cheltuieli decât îşi permitea. Cu toate acestea, edilul-şef nu a dorit să specifice suma pe care echipa o are de plătit. "Este blocată finanţarea de la municipalitate până îşi achită datoriile pe care le au. Noi am avut un angajament anul trecut, pe care l-am respectat. Adică, dacă eu iau salariu 100 lei şi cheltui de 120 lei, cei 20 lei în plus nu ştiu de unde îi iau, dar nu îi mai cer de la angajator. Deci, noi am avut o experienţă pe care nu vreau să o mai repet, cu datorii făcute de club şi cu întrebări de la Curtea de Conturi. Vin şi mă întreabă de ce am dat noi banii, dacă erau datoriile clubului", a declarat Simionescu, revoltat. Acesta a precizat că anul acesta a fost prinsă finanţarea echipei de handbal în buget, există banii, însă până ce nu se rezolvă problema datoriilor, conturile rămân blocate.
"Am avut şi în 2014 o situaţie, apoi un control al Curţii de Conturi în 2015, pe povestea cu antrenorul pe care l-au dat afară şi au pierdut procesul. Şi Curtea de Conturi mă întreabă ce măsuri aţi luat, de ce?! Noi am avut poprire pe conturi din cauza dumnealor şi a modului în care au gestionat lucrurile. De asta am spus acum: «V-aţi lămurit chestiunile? Suma este, n-am nicio problemă!». Şi în fiecare an rostogolim o datorie din asta şi iar mai plătim. Nu merge aşa! Au datorii din vechi. Nu ştiu la cât se ridică", a mai adăugat sursa citată.
Cât despre faptul că echipa de handbal este în pericol de desfiinţare dacă nu va mai primi bani de la administraţia brăileană, edilul-şef a afirmat: "Şi eu sunt în pericol. Lumea să îşi facă treaba aşa cum trebuie să şi-o facă şi să cheltuiască banul aşa cum trebuie. Dar văd că se tot vorbeşte despre Primărie, Consiliul Judeţean ce face? Eu am suma. Este alocată, mâine dacă au rezolvat problema cu datoriile, banii sunt, deci nu e nicio problemă!", a conchis Simionescu.
HC Dunărea, în pericol de a se retrage din campionat
HC Dunărea este din nou la un pas să rămână fără jucătoare. Pe 20 martie 2016 se împlinesc trei luni de zile de când handbalistele nu şi-au mai primit drepturile salariale. Iar în aceste condiţii ele îşi pot depune memorii la Federaţia Română de Handbal pentru a-şi recupera banii şi apoi să poată deveni jucătoare libere de contract. De fapt, regulamentul le permitea handbalistelor să recurgă la acest demers chiar după prima lună în care au fost neplătite. Vara trecută, mai multe handbaliste şi-au depus memorii la FRH, însă litigiile s-au rezolvat înainte de începerea campionatului 2015-2016. Situaţia se repetă însă în returul acestui sezon competiţional, iar HC Dunărea poate rămâne fără jucătoare şi astfel nu va mai putea continua competiţia în care este angrenată. Şi asta în condiţiile în care gruparea brăileană şi-a asigurat serviciile unuia dintre cei mai valoroşi antrenori români, Costică Buceschi, iar cu acesta la timonă HC Dunărea se află în prezent pe locul al patrulea, având şanse foarte mari să termine campionatul pe podium.
Gruparea sportivă brăileană s-a mai confruntat prima dată cu o astfel de situaţie, în noiembrie 2010. Atunci, din aceleaşi cauze, 11 jucătoare şi antrenoarea Alexandrina Soare şi-au depus memorii la FRH. Într-un final, după mai multe săptămâni de negocieri între conducerea clubului şi handbaliste, runde de întrevederi ce au fost mediate de forul de la Bucureşti, situaţia a revenit la normal, handbalistele au fost plătite, iar HC Dunărea a continuat să obţină rezultate notabile în campionat şi în cupele europene.