E oficial: Vineri, alegeri la Primărie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

E oficial: Vineri, alegeri la Primărie

Tensiuni la CLM Brăila după arestarea preventivă a primarului Aurel Simionescu şi suspendarea sa din funcţie. Grupul consilierilor municipali ai PSD au convocat, ieri după-amiază, şedinţa extraordinară a CLM, aceasta fiind fixată vineri, la ora 10:00, în sala de şedinţe a CUP "Dunărea", cu un singur punct pe ordinea de zi: "desemnarea unui viceprimar care să exercite atribuţiile conferite de lege Primarului Municipiului Brăila". Decizia a fost luată în baza ordinului prefectului judeţului, Nicu Olteanu, de suspendare din funcţie a lui Simionescu. Cu alte cuvinte, bătălia pentru fotoliul de primar se va da între vicele liberal Alexandru Dănăilă şi PSD-ista Doiniţa Ciocan. Dacă analizăm structura actuală a consiliului, social-democrata pare să fie în avantaj, însă există membri ai CLM care nu sunt atât de siguri de rezultat. Cert este că deja au început negocieri pentru voturi. Pe surse, am aflat că fostul PPDD-ist Traian Adrian (în prezent UNPR) aspiră la fotoliul de viceprimar, după vacantarea uneia dintre cele două poziţii.

O jumătate plus unu

Acesta este numărul de voturi necesar pentru alegerea primarului interimar de către cei 27 de consilieri municipali la Brăila. Pentru a avea un tablou cât mai clar al situaţiei actuale din CLM, trebuie precizat încă de la început că, în prezent, PSD-ul este reprezentat de 9 consilieri: Doiniţa Ciocan (viceprimar), Loredana Virginia Badiu, Maria Coroş, Florin Dumitru, Silviu Mangiurea, Iliana Gabriela State, Dan Negoiţă, George Caranica şi Sorin Boşneag. Cu alte cuvinte o diferenţă de doar două voturi faţă de numărul liberalilor. Însă nu trebuie pierdut din calcul faptul că aceştia beneficiază de sprijinul UNPR-iştilor, care, în urma migrărilor în baza "ordonanţei traseiştilor", şi-au întregit numărul, ajungând la 3: Tudorel Arbunea, Cosmin Cătălin Păvăloiu şi Gigel Cismaş. Iar după absorbţia PPDD-ului de către UNPR, pe aceeaşi coloană s-a aşezat şi Traian Adrian, prin urmare şansele viceprimarului Doiniţa Ciocan cresc exponenţial. O altă poziţie interesantă o are acum fostul consilier PNL Simona Drăghincescu, care, cel mai probabil, va sprijini barca puterii, având în vedere atacurile din trecut dintre aceasta şi viceprimarul Dănăilă. Tot alături de PSD îi putem poziţiona şi pe cei doi consilieri, reprezentanţi ALDE, Elena Rădulescu (ex-PC) şi Dan Păun (ex-independent), dar şi pe Paraschiva Paraschiv (PP-LC), care după ieşirea din schemă a şefului de partid Tache Ene (aflat în concediu medical de aproape un an de zile) a votat aproape de fiecare dată cu social-democraţii. Astfel, noul PNL, după scandalul în care a fost implicat medicul Paul Creţu (acesta fiind în prezent sub control judiciar), rămâne doar cu 7 voturi ale lui Alexandru Dănăilă (viceprimar), Eduard Ilie Ciocan, Cristian Florinel Pricop, Cătălin Hagiu, Marian Fusea, Laurenţiu Chiru şi Georgică Sterian. Totuşi, aceştia ar mai putea spera la încă un vot din partea consilierului PNG Ionel Alexandru, care aproape de fiecare dată s-a poziţionat de partea dreaptă a eşichierului politic.

Alexandru: "Sunt câţiva care nu vor să voteze pe niciunul dintre candidaţi"

O ipoteză interesantă a lansat-o, ieri, chiar consilierul municipal PNG Ionel Alexandru, care susţine că pot apărea surprize la şedinţa de vineri, deoarece partidele mici vor înclina balanţa. Acesta consideră că există destul de multe nemulţumiri în rândul consilierilor şi că s-ar putea ajunge şi la repetarea alegerilor, prin neatingerea numărului necesar de voturi în cazul celor doi candidaţi. "Conform Legii 215 în termen de 5 zile trebuie aprobat un primar interimar, de fapt un viceprimar cu atribuţii de primar. S-a hotărât deja, a venit decizia de suspendare a lui Simionescu, iar şedinţa o să fie vineri, 12 februarie. Acum în CLM există o situaţie atipică. Faptul că doi nu pot veni (n.r. - Paul Creţu şi Ene Tache) unul care are probleme cu justiţia şi altul care este bolnav. De asemenea, mai sunt câţiva care nu vor să voteze pe niciunul dintre candidaţi. Nu se ştie exact care va fi scorul. E posibil să se repete alegerile. E nevoie de cel puţin 14 voturi şi deja doi consilieri lipsesc. Şi dacă se întâmplă să mai lipsească unul, atunci alegerile se pot anula. E la limită. Dacă ne uităm, teoretic PSD-ul nu are decât maxim 10 voturi, iar liberalii vreo 8 - 9. E cam greu să se ajungă la 14. De fapt, ar trebui să fie 15 ca să fie sigur 100%. Votul este secret şi sunt unii nemulţumiţi, în special de la partide mai mici şi nu se ştie cum vor vota", a declarat Alexandru. Întrebat care dintre cei doi viceprimari ar fi mai potrivit pentru funcţia de şef al municipiului, consilierul a precizat că din punctul său de vedere ambii sunt la fel de capabili. "Dar se va pune după aceea problema să se aleagă şi un viceprimar în locul celuilalt care va ieşi. Nu e clar cine şi cum. Ce jocuri se vor face", a conchis sursa citată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro