• conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, testările pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat vor avea loc între 23 martie şi 3 aprilie • simularea va fi susţinută doar de elevii claselor a VIII-a şi a XII-a
În luna martie elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a vor trece prin emoţiile simulărilor naţionale! Calendarul testărilor pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat a fost publicat în Monitorul Oficial, iar în mai puţin de două luni elevii vor afla dacă sunt pregătiţi pentru a face faţă acestor examene.
Pentru Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a, simularea debutează pe 23 martie cu proba la Limba şi literatura română, urmată pe 24 martie de proba la Matematică. Pe 25 martie este programată proba la Limba şi literatura maternă, iar pe 3 aprilie vor fi comunicate rezultatele.
Simularea examenului de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a şi a XIII-a, începe cu proba la Limba şi literatura română, pe 23 martie. Pe 24 martie va avea loc proba obligatorie a profilului (Matematică pentru Real sau Istorie pentru Uman), pe 25 martie proba la Limba şi literatura maternă, iar pe 26 martie proba la alegere a profilului şi specializării. La fel ca în cazul colegilor mai mici, rezultatele se vor afla pe 3 aprilie.
În ceea ce priveşte elevii de clasa a VII-a şi a XI-a, spre deosebire de anul trecut, pentru ei nu va fi organizată o simulare naţională. În schimb, conform deciziei ministerului, inspectoratele judeţene pot organiza o testare şi la aceste clase, în luna mai, cu subiecte elaborate la nivel judeţean.
Rezultatele obţinute de elevi la simulările naţionale sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste testări, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Notele obţinute la simulările naţionale nu se trec în catalog. Prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului, notele obţinute la simulările naţionale pot fi trecute în catalog. Mai trebuie precizat că rezultatele obţinute la simulările naţionale nu vor fi afişate şi nu vor fi făcute publice.
Reamintim că în judeţul Brăila elevii din ani terminali susţin trei simulări pe an. Concret, pe lângă cea naţională, au loc şi două simulări organizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, în lunile decembrie şi mai a anului şcolar.