• asta au aprobat consilierii municipali, ieri, în cadrul unei şedinţe ordinare tensionate • după minute bune de înşiruiri de nemulţumiri, acuzaţii privind datorii, luări de cuvânt şi explicaţii, membrii CLM şi-au dat ok-ul pentru demararea procedurilor de reziliere a contractului cu Brai-Cata
Membrii CLM Brăila au aprobat începerea procedurilor de reziliere a contractului cu societatea Brai-Cata SRL, ca urmare a nemulţumirilor apărute privind modul în care operatorul şi-a făcut treaba în ultima perioadă. Subiectul a “încins spiritele” la nivelul aleşilor locali, astfel că s-a ajuns la minute în şir de discuţii pe această temă în cadrul şedinţei ordinare. Pe scurt, prin acest proiect, consilierii notifică societatea ca în termen de 7 zile lucrătoare de la data comunicării hotărârii, să reia activităţile de salubrizare prevăzute în contractul de delegare din 2011, impunând totodată şapte măsuri de îmbunătăţire a executării seviciului. Printre altele, creşterea numărului de angajaţi pentru curăţenia stradală, asigurarea dotărilor personalului, utilaje şi autospeciale, dotarea cu puncte gospodăreşti, dotări necesare pentru deszăpezire etc. Mai mult, în proiect se vorbeşte despre cum s-a ajuns în această situaţie, punctând printre alte nemulţumiri legate de nerespectarea prevederilor contractuale privind colectarea gunoiului şi efectuarea acţiunilor dedeszăpezire şi faptul că societatea nu a anunţat că în luna septembrie 2019 a avut licenţa de funcţionare suspendată de către ANRSC, tot ca urmare a prestării nemulţumitoare de servicii în alte judeţe.
După perioada anunţată, dacă societatea nu respectă termenii impuşi de Consiliu, cel mai probabil va urma rezilierea contractului.
Cert este că aşa cum a anunţat primarul, sectorul de care se ocupa Brai-Cata până acum va fi preluat de ceilalţi doi operatori ECO şi RER.
Val de nemulţumiri din rândurile consilierilor
Interesant de precizat este faptul că mai mulţi consilieri municipali de la PSD, şi nu numai, au ţinut să ia cuvântul pentru a prezenta punctul de vedere al cetăţenilor nemulţumiţi de Brai-Cata. S-a vorbit despre faptul că gunoaiele nu au mai fost ridicate de săptămâni întregi în anumite zone, dar şi că nu s-a colectat separat. PND-istul Bogdan Botea a precizat că toate firmele de salubrizare din Brăila au probleme. Plecând de la ideea că rezilierea contractului cu Brai-Cata s-ar face numai în urma unui proces ce ar putea dura, consilierul a insistat să fie mai degrabă accelerat sistemul integrat de management al gunoiului, pentru a exista un singur operator în judeţ. Liberalul Petrică Popa a cerut lămuriri de la directorul SUPAGL Brăila, Dumitru Munteanu în privinţa datoriilor Serviciului către societate. Acesta din urmă a explicat că plata către Brai-Cata este la zi şi că ar mai trebui să se achite încă 300.000 lei pentru prestaţiile de luna trecută. Dar a recunoscut că există un proces pe rol pentru o sumă de 1,7 milioane lei, bani care nu s-au plătit în urmă cu câţiva ani, pentru că societatea nu şi-ar fi executat serviciile promise. Mai mult, Munteanu a dorit să sublinieze şi că mare parte din banii plătiţi de SUPAGL pentru serviciile Brai-Cata au mers către creditori şi nu către societate, ca urmare a problemelor pe care compania le are în alte judeţe.
Şi reprezentanţii Brai-Cata au nemulţumirile lor
Prezent la şedinţă, Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei Brai-Cata a încercat să explice de ce societatea a ajuns în această situaţie dificilă, însă a avut doar 3 minute la dispoziţie. Acesta a acuzat faptul că administraţiile publice locale fac confuzie între colectarea selectivă a gunoiului şi selectarea acestuia şi că nu s-au adaptat la legislaţia în vigoare, fapt care a creat greutăţi operatorului să îşi facă treaba, dar care va conduce în 2020 şi către o amendă usturătoare.
“Este o problemă care trenează din anul 2010, din faptul că de atunci nu s-a modificat regulamentul de salubritate în conformitate cu legea. În continuare - şi aici este o situaţie generală-, legea nu a fost actualizată. Se confundă colectarea selectivă, care nu mai este în lege de ani de zile, cu colectarea separată. Asta înseamnă colectarea de cel puţin patru fracţii reciclabile, plus rezidual, plus biodegradabil. Există în regulamentul de salubritate actual nişte inadvertenţe care ne fac pe noi să nu putem să prestăm serviciul”, a declarat Constantinescu.
Acesta şi-a oferit disponibilitatea de a presta în continuare serviciile până la stabilirea unui operator unic în judeţul nostru.
În ciuda discursului reprezentanului Brai-Cata proiectul a fost aprobat de consilieri. Singurii care s-au abţinut au fost cei 7 consilieri PNL, Lucian Căprariu şi PND-istul Bogdan Botea.
Dragomir «a dat de pământ» cu Brai-Cata
Abia după vot a luat cuvântul şi primarul Marian Dragomir, venind cu o serie de acuzaţii grave la adresa societăţii Brai-Cata. Acesta a anunţat în primul rând că proiectul privind stabilirea unui operator unic pus în operă de CJ Brăila este aproape gata “în proporţie de 99,99%” şi că urmează să se finalizeze caietul de sarcini şi să fie demarată licitaţia publică. Ulterior, edilul-şef a vorbit câteva minute bune despre toate problemele adunate la nivelul serviciilor prestate de Brai-Cata în oraş. Acesta a amintit de faptul că salariaţii nu şi-au primit salariile la timp, a făcut comparaţii între lefurile conducerii şi cele ale angajaţilor, a amintit faptul că au existat episoade când oraşul nu a fost deszăpezit la timp de către operator, că deşi Brai-Cata are o staţie de sortare nu a pus-o niciodată în funcţiune şi multe altele. De asemenea, a ţinut să sublinieze că la întâlnirea de anul acesta cu societăţile de deszăpezire, unde au participat şi reprezentanţii Brai-Cata, aceştia ar fi recunoscut că Primăria Brăila a plătit integral pentru deszăpezire, însă societatea a preferat să facă altceva cu sumele primite şi a acumulat datorii la alţi agenţi economici pe care i-a subcontractat. Dragomir a adăugat că banii municipalităţii pentru serviciile de salubrizare au mers strict către plata datoriilor societăţii, deci la executorii din alte judeţe.
“Brai-Cata are în continuare alte sume ca executări silite în valoare de 5.198.000 lei. Chiar dacă prin absurd, Primăria Municipiului Brăila ar plăti acea sumă de 1.700.000 lei, care reprezintă penalitatea pentru că societatea nu a colectat selectiv, aşa cum avem prevederi legale şi cum a votat în unanimitate acest CLM, ce să acoperi cu banii aceştia din cele peste 5 milioane lei de executări silite pe care le are societatea peste tot?!”, a declarat Dragomir.
Mai mult, edilul-şef a făcut o selecţie de zeci de articole apărute în presa locală din Brăila şi alte oraşe unde Brai-Cata prestează sau a prestat servicii, în care societatea era criticată din varii motive. Ba mai mult, edilul-şef a selectat şi anunţuri de la unele primării din ţară care le solicitau cetăţenilor să îşi întrerupă colaborarea contractuală cu acest operator.
După minute bune în care primarul a atacat societatea, arătându-şi nemulţumirea faţă de modul în care şi-a făcut treaba, Constantinescu a solicitat să i se permită să ia cuvântul din nou pentru a veni cu un drept la replică, însă consilierii nu au mai fost de acord, în special după ce primarul anunţase că societatea nu a informat municipalitatea că ANRSC i-a suspendat licenţa de funcţionare timp de 30 de zile.
Vom reveni.