• anunţul a fost făcut, ieri, de primarul Marian Dragomir, pe reţelele de socializare • interesant este că la deschidere, pe 6 decembrie, va avea loc şi o partidă de hochei demonstrativ a echipei “Tigers” Brăila, iar accesul va fi gratuit pe tot parcursul zilei • de altfel, patinoarul municipalităţii a reprezentat un subiect de contre în cadrul CJ Brăila, unde proiectul privind partea de finanţare a judeţului (de 300.000 lei) pentru 2018 a fost respins •consilierii PNL au avertizat că 100.000 lei care erau daţi pentru cheltuieli de capital ar fi ajuns să fie folosiţi la plata datoriilor din urmă
Veste bună pentru brăilenii iubitori de sporturi pe gheaţă: patinoarul artificial acoperit al Primăriei, de la Grădina Mare, se va deschide, joi, 6 decembrie. Anunţul a fost făcut, ieri, de primarul Marian Dragomir pe reţelele de socializare. Acesta a publicat totodată un program special după care va funcţiona patinoarul în data respectivă, cât şi programul zilnic, pentru perioada următoare. Trebuie punctat că autorităţile au pregătit o surpriză pentru publicul brăilean, astfel că pe 6 decembrie accesul celor interesaţi va fi gratuit întreaga zi. Astfel, joi, de la ora 9:00 la 17:00 publicul va avea acces pe gheaţă, iar de la 18:00 la 19:00 va urma o partidă demonstrativă de hochei a echipei “Tigers” Brăila. Apoi, de la 19:00 până la 20:00, patinoarul va reveni brăilenilor doritori de mişcare. Ulterior, programul zilnic la patinoar va fi următorul: în zilele de luni, miercuri şi vineri acesta va funcţiona de la 13:00 la 21:00; iar marţi, joi, sâmbătă şi duminică de la ora 9:00 până la 21:00. Reamintim că în cadrul şedinţei de CLM în care s-a stabilit contribuţia municipalităţii în cadrul noului contract de asociere cu CJ Brăila pentru funcţionarea patinoarului, primarul Marian Dragomir a afirmat că preţul unui bilet va creşte, însă nu foarte mult: 9 lei/oră.
“Având în vedere că acum patinoarul Primăriei a rămas singurul din Municipiul Brăila, invităm toţi brăilenii să se bucure de gheaţă şi de sărbătorile de iarnă”, a declarat Dragomir, contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, după ce a anunţat pe Facebook că patinoarul se va deschide.
Finanţarea patinoarului de către CJ Brăila a picat la vot
Aşa cum am mai precizat în alte ediţii, la patinoarul acoperit s-au adunat datorii în valoare de 2.000.000 lei pentru perioada 2015-2017, bani pe care nici Primăria, nici CJ Brăila nu s-a înghesuit să îi mai plătească, excepţie făcând doar o tranşă recentă de numai 300.000 lei. Preşedintele Consiliului, Francisk Chiriac, a afirmat că instituţia pe care o reprezintă nu a primit notificări la vremea respectivă privind cei 1.000.000 lei care trebuia plătiţi de CJ, astfel că acum nu are de gând să mai dea bani din urmă. În acest context, CLM şi CJ Brăila au decis dizolvarea fostului contract de asociere pentru patinoarul gestionat de SUPAGL (Serviciul de Utilitate Publică, de Administrare şi Gospodărire Locală) şi încheierea unui nou contract în care municipalitatea s-a angajat să aloce anual 200.000 lei pentru funcţionare (bani pe care deja i-a dat) şi 100.000 lei pentru investiţii, iar CJ Brăila - 200.000 lei pentru cheltuieli cu bunuri şi servicii şi 100.000 lei - cheltuieli de capital.
Ei bine, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CJ Brăila, consilierii au dezbătut tocmai alocarea acestor sume către patinoar, în baza noului contract de asociere cu Primăria, dar lucrurile s-au “înţepenit” în urma unor serii de contre şi avertismente venite din partea opoziţiei.
Pe scurt, liberalul Ovidiu Nechita şi-a avertizat colegii să aibă grijă cum votează la acest proiect, deoarece se vorbeşte despre alocarea a 100.000 lei pentru cheltuieli de capital, în condiţiile în care banii vor ajunge la plata datoriilor din trecut, ceea ce este ilegal.
“Articolul 35 din Legea 273/2006 (n.r. - privind finanţele publice locale) ne spune în felul următor: «Autorităţile deliberative pot hotărî asupra participării cu capital sau cu bunuri, în numele şi în interesul colectivităţilor locale pe care le reprezintă, la constituirea de societăţi comerciale sau la înfiinţarea unor servicii de interes public local ori judeţean, după caz, în condiţiile legii. Autorităţile deliberative pot hotărî achiziţionarea, în numele şi în interesul colectivităţilor locale pe care le reprezintă, de acţiuni la societăţile la a căror constituire au participat cu aport de capital sau în natură şi pot majora sau diminua capitalul social al acestora, în condiţiile legii». Deci dacă constituie un serviciu de interes judeţean! Dumneavoastră veniţi şi ne cereţi acum 100.000 lei pentru capital. Auziţi ce spuneţi?! E o bălărie pe care o promovaţi. Cum să daţi bani pentru capital, că noi discutăm aici de nişte datorii. Sunt noţiuni elementare pe care ar trebui să le cunoască şi un vânzător, domnule! Cum să băgaţi banii în capital şi să plătiţi cu ei datorii? Cum se poate?!”, a comentat Nechita.
Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a solicitat o explicaţie de la directorul economic al instituţiei, Drăguţa Dan, care a precizat că se invocă două chestiuni diferite. “În Legea 273 din care ne-a citat domnul consilier este vorba despre constituirea unor societăţi, da? Şi este vorba despre capitalul social. Dar aici sunt lucruri diferite, noi nu înfiinţăm nimic. Deci este pentru întreţinerea patinoarului”, a afirmat aceasta..
“Pe bune?! Doamne! Faceţi pârnaie toţi! O auziţi ce spune?!”, a răbufnit instantaneu consilierul judeţean PND Cătălin Iordache.
Fără să ţină cont de avertismentele opoziţiei, Chiriac a supus la vot proiectul şi s-a ajuns la o situaţie cât se poate de încurcată. Concret, acest proiect avea nevoie de jumătate plus unu din numărul total al consilierilor pentru a trece. De la şedinţă au absentat motivat PSD-istul Dumitru Văduva şi PND-ista Simona Drăghincescu. Social-democratul Dumitru Munteanu, care este director la SUPAGL Brăila, a anunţat că nu participă la vot, iar grupul consilierilor liberali a decis să nu voteze. La fel a procedat şi consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă, iar PND-istul Cătălin Iordache a votat “împotrivă”. Astfel, în cele din urmă, cu doar 16 voturi “pentru”, proiectul a fost declarat respins, dar asta după ce fusese considerat iniţial aprobat şi după ce, la insistenţele liberalilor, secretarul judeţului Dumitrel Priceputu a renumărat de vreo trei ori modul în care s-a votat pentru a ajunge la această concluzie.
Întrebat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” cum i se pare faptul că municipalitatea a alocat banii pentru patinoar pe 2018, însă la CJ Brăila lucrurile s-au blocat din nou, primarul Marian Dragomir nu a dorit să comenteze prea mult subiectul, punctând că este convins că subiectul va fi reluat.
“Am mai comentat acest subiect. Am spus atunci şi îmi menţin opinia, că Municipiul Brăila este parte integrată a Judeţului Brăila, iar aceasta este dovada felului în care PNL-ul tratează locuitorii. Iar ca o lămurire asupra celor dezbătute acolo, nu se dau bani la capital social, banii sunt pentru investiţii la patinoar. Cheltuieli de capital înseamnă investiţii la capital. În contractul de asociere scrie foarte clar că nu se plăteşte nimic din urmă cu aceste sume. Se vor plăti doar facturile de la data protocolului, în viitor. Nimic retroactiv”, a afirmat Dragomir, precizând că liberalii au venit din nou cu o temă falsă.