Mergi la conţinutul principal

E bine la Brăila. Niciun medic infectat cu virusul SARS CoV-2

* cel puțin așa stau lucrurile în spitalele brăilene * din cei 16 medici ai Spitalului de Psihiatrie Brăila, spre exemplu, unul singur se află în carantină (contact direct), însă nu este infectat cu virusul SARS CoV-2 * asta în condițiile în care doar jumătate din totalul cadrelor medicale de la Spitalul Județean Brăila s-a vaccinat * la Psihiatrie însă, peste 90% din totalul cadrelor medicale a fost deja imunizat * potrivit ultimelor estimări, în spitalele Județean și de Psihiatrie sunt internați de trei ori mai mulți pacienți cu COVID, decât la sfârșitul lunii ianuarie 

 

 

 

Oficial, niciun medic de la cele trei mari spitale brăilene - Județean, Psihiatrie, TBC - nu este infectat cu virusul SARS CoV-2, în condițiile în care rata infectărilor s-a triplat față de săptămâna precedentă, iar cadrele medicale sunt suprasolicitate de afluxul mare de pacienți confirmați pozitiv. Numai la Spitalul Județean de Urgență Brăila (SJU) media internărilor a urcat, începând de marți, 1 februarie, la aproape 40 de pacienți pe zi confirmați cu COVID, față de doar 10 în săptămâna precedentă.

Potrivit conf. dr. Dragoș Voicu, directorul medical al SJU Brăila și purtător de cuvânt al instituției, au existat cazuri izolate de asistenți și infirmieri pozitivați care au stat în izolare la domicilii dar, la ora actuală, nu există niciun medic infectat cu virusul SARS CoV-2. Totodată, cazurile de COVID identificate în rândul cadrelor medicale nu au dus la închiderea vreunei secții a spitalului din cauza lipsei de personal. Precizăm faptul că, în prezent, aproape jumătate din totalul personalului medical de la Spitalul Județean de Urgență Brăila este vaccinat.

Potrivit dr. Andreia Mariana Gavrilescu, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brăila, din cei 16 medici ai instituției, 15 sunt vaccinați. De asemenea, s-au vaccinat asistenții (93%), infirmierii și îngrijitorii spitalului (89%), cadrele medicale rămase nevaccinate fiind testate cel puțin o dată pe săptămână. Toți pacienții care se internează la Spitalul de Psihiatrie sunt, de asemenea, testați înainte de a fi repartizați în saloane și secții.

În ceea ce privește personalul medical auxiliar, dr. Gavrilescu ne-a precizat că, în prezent, spitalul are în izolare 9 asistenți, infirmieri și îngrijitori, alți 6 aflându-se în carantină, pentru că au fost contacți direcți ai persoanelor confirmate cu SARS CoV-2. "Avem un singur medic în carantină, ca și contact direct, dar care nu este infectat", ne-a precizat dr. Andreia Marian Gavrilescu

Contactat, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila, Ștefan Sâmpetru, ne-a declarat că nu există medici infectați cu virusul SARS CoV-2 în instituția pe care o conduce. "În prezent, avem doar cazuri izolate cu COVID, dar niciun medic infectat. În perioada infectării cu varianta Delta, am avut și medici infectați. În Secția COVID a spitalului nostru avem pregătite 24 de paturi încă din valul 4, însă acum nu avem pacienți cu COVID internați. În restul secțiilor, avem circa 60 de persoane spitalizate, cam o treime din capacitatea spitalului", a precizat Ștefan Sâmpetru.

 

De trei ori mai mulți pacienți cu COVID

 

"De marți, 1 februarie, suntem în urcare în ceea ce privește cazurile de COVID, ne îndreptăm spre vârful valului 5 al pandemiei. Vă pot spune că majoritatea celor internați în secțiile COVID ale Spitalului Județean de Urgență Brăila sunt infectați cu tulpina Omicron dar sunt și persoane care au mai fost infectate cu tulpina Delta. Peste 70% dintre brăilenii internați cu COVID sunt persoane nevaccinate", ne-a declarat conf. dr. Dragoș Voicu, purtătorul de cuvânt SJU Brăila.

Potrivit sursei citate, dacă joi, 27 ianuarie, se internau, în medie, câte 10 pacienți cu SARS CoV-2/zi , acum sunt înregistrate 30-40 de internări/zi numai pentru secțiile COVID (inclusiv pacienții cu foi de spitalizare de zi). Joi, 3 februarie, în secțiile COVID ale Spitalului Județean de Urgență Brăila, de exemplu, erau internați 142 de pacienți confirmați cu cazuri medii și ușoare de boală, iar la ATI erau 7 pacienți în stare critică. În tot spitalul erau internate 600 de persoane diagnosticate cu diferite afecțiuni. Un sfert dintre acestea sunt diagnosticate cu SARS CoV-2.

În ceea ce privește măsurile epidemiologice de prevenire a infectării cu noul coronavirus, dr. Voicu a precizat că acestea sunt respectate încă de la începutul pandemiei, inclusiv circuitele stabilite în spital.

În aceeași zi, la Spitalul de Psihiatrie Brăila erau internați 12 pacienți confirmați cu COVID (forme medii și ușoare). Cu o săptămână inainte, aici erau internați doar 4 pacienți cu COVID, ceea ce relevă, de asemenea, o creștere cu 300% a cazurilor. Compartimentul COVID al Spitalului de Psihiatrie Brăila are pregătite 29 de paturi pentru pacienții cu afecțiuni psihiatrice infectați cu virusul SARS CoV-2, în prezent fiind ocupate mai puțin de jumătate, însă numărul cazurilor este în creștere, la fel ca la Județean. 

      

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro