Eșecul profesorilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Promovabilitate de doar 64%, sub media pe țară, la definitivat

Eșecul profesorilor

* la acest examen județul nostru se plasează spre coada clasamentului național * din cei 86 profesori din municipiu și județ care au susținut toate probele examenului, doar 55 au obținut medii peste 8, cât era necesar pentru a promova * sunt și profesori cu o vastă experiență la catedră care au obținut nota 4 la proba scrisă sau care abia au reușit să “scoată un 5” * există și o medie de 10, a unei profesoare care vara aceasta a susținut și Titularizarea * la nivel național, promovabilitatea înainte de contestații este de 70,80%

 

Rezultate slabe pentru profesorii brăileni la examenul de Definitivat de anul acesta! Vorbim de o promovabilitate de 64%, sub media națională de 70,80%. Iar dacă elevii brăileni au ocupat locuri fruntașe la examenele naționale, de ani de zile, nu același lucru s-a întâmplat și în cazul profesorilor, la acest examen județul nostru plasându-se spre coada clasamentului național. Cele mai slabe rezultate s-au înregistrat în județul Tulcea - 45,7% promovabilitate, iar cele mai bune în Cluj - 81,2%.

Conform rezultatelor inițiale publicate ieri pe site-ul definitivat.edu.ro și pe cel al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila, din cei 86 profesori din municipiu și județ care au susținut toate probele examenului, doar 55 au obținut medii peste 8, cât era necesar pentru a promova, restul de 31 având medii sub acest prag.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen: două inspecții la clasă, portofoliu și proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale.

Examenul scris a avut loc pe 20 iulie, la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu”. Ințial au fost așteptați la examen 102 candidați, dintre care 5 au absentat iar 11 s-au retras după primirea subiectelor. Astfel, din cele 86 lucrări trimise spre evaluare, 14 lucrări au fost punctate cu note între 9 și 10, 22 lucrări cu note între 8 și 9, iar alte 24 lucrări au primit note între 7 și 8. Au fost 14 profesori care au luat note între 6 și 7 la proba scrisă, iar alți cinci dascăli note între 5 și 6. Mai sunt și cinci profesori care au luat note sub 5 la această probă.

 

Exemplu de reușită! O profesoară din Brăila a promovat Titularizarea și are 10 la Definitivat

Dincolo de procentul slab de promovare înregistrat înainte de contestații în județul Brăila, există o profesoară demnă de toată lauda. Se numește Florentina Bajno și predă educația socială (cultură civică), fiind singura profesoară din Brăila care a promovat Definitivatul cu media 10, adică a obținut nota 10 atât la probele eliminatorii, cât și la proba scrisă. Conform site-ului definitivat.edu.ro, Florentina Bajno este cadrul didactic de doi ani, timp în care a fost angajată pe perioadă determinată, și predă cultura civică la mai multe școli: Școala Gimnazială “Nedelcu Chercea”, Școala Gimnazială Gropeni, Școala Gimnazială “Al. Pușkin” și Școala Gimnazială “Ion Băncilă”.

Vara aceasta Florentina Bajno a susținut și examenul de Titularizare, examen prin care profesorii se pot angaja pe perioadă nedeterminată într-o școală, unde a obținut nota 9,35, cea mai mare notă obținută la disciplina de examen Educație socială.

 

Experiență la catedră, 10 la inspecții, dar 4 la examen

Și la sesiunea din acest an a examenului subiectele de la proba scrisă i-au pus în dificultate pe unii profesori, dascăli care la inspecții la clasă primiseră nota 10 și care aveau ceva experiență la catedră. Spre exemplu, un educator care preda în mediul rural, cu patru ani vechime în sistem, a obținut nota 4,05 la proba scrisă. Un al exemplu este al unui învățător care deși avea 10 la inspecții, la examenul scris a obținut nota 4,20.

Sunt însă și profesori cu mai bine de 10 ani experiență care abia au reușit să obțină nota 5 la examen. Este cazul unui profesor de matematică, din mediul rural, cu 14 ani experiență, care a susținut pentru a patra oară Definitivatul și a obținut nota 5,30 la proba scrisă. Tot la matematică, un profesor cu 13 ani de vechime în sistem a luat nota 5,65, fiind a patra încercare de a promova acest examen.

 

Rezultate mai slabe ca anul trecut

La examenul de Definitivat de anul trecut, înainte de contestații, rata de promovare la Brăila era de 69,16%, iar pe țară de 72,90%. În 2021, din cei 120 de profesori care au susținut proba scrisă, 83 au promovat examenul, în timp ce alți 37 au fost declarați respinși. O singură medie de 10 a fost și anul trecut, a unui profesor care a susținut examenul la disciplina Educație Fizică și Sport.

Cea mai mare rată de promovare s-a înregistrat în județul Teleorman - 84,62%, iar cea mai scăzută în Caraș-Severin - 51,16%.

 

Rezultate pe țară. 7 din 10 profesori au promovat Definitivatul

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, rata de promovare din sesiunea 2022 (medii mai mari sau egale cu 8), înregistrată în urma desfășurării probei scrise din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar este 70,80% (72,90% în 2021). Astfel, din totalul celor 7.254  de candidați cu lucrări evaluate, înainte de înregistrarea și soluționarea contestațiilor la proba scrisă, au fost declarați promovați 5.136 de candidați cu medii între 8 și 10. Un număr de 137 de candidați au fost notați cu 10, iar 427 de candidați au primit note între 9,50 și 9.99. Cu note sub 5 au fost evaluate lucrările a 512 candidați.

Conform calendarului aprobat, contestațiile se depun la centrele de examen și astăzi, până la ora 12:00, iar rezultatele finale se afișează în centrele de examen și pe titularizare.edu.ro în data de 4 august 2022.

Cadrele didactice care promovează examenul de Definitivat dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, un cadru didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro