• specialiştii InfoCons au analizat 30 de medicamente pentru răceală • rezultatele au arătat că cele mai multe E-uri s-au descoperit în produsul Septolete Măr (18 E-uri), în timp ce produsul Strepsils Intensiv Miere şi Lămâie nu conţine niciun aditiv alimentar
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons a publicat recent rezultatele unui studiu realizat asupra medicamentelor şi suplimentelor alimentare tip pastile de supt împotriva răcelii şi gripei. De această dată, au fost analizate 30 de produse, distribuitorii/producătorii fiind: Reckitt Benckiser Healthcare International Ltd. (Strepsils Intensiv Miere şi Lămâie, Strepsils Mentol, Strepsils Miere şi Lămâie, Strepsils Căpşuni fără zahăr, Strepsils Clasic, Strepsils Prune, Strepsils Lemon fără zahăr, Strepsils Eucalipt, Strepsils Mentă, Strepsils Plus, Strepsils Orange Vitamina C), Aziende Chimiche Riunite Angelini Francesco – A.C.R.A.F. S.p.A. (Tantum Verde Portocală şi miere, Tantum Verde Lămâie, Tantum Verde Mentă, Tantum Verde Eucalipt), Engelhard Arzneimittel GmbH & Co.KG (Trachisan), S.C. Amniocen S.R.L. (Decasept), KRKA d. d. Novo mesto (Septolete Măr, Septolete Cherry, Septolete Lemon), Terapia S.A. (Faringosept, Faringosept Lămâie, Faringosept Cafea, Faringosept Fructe de Pădure, Faringosept Mentă, Faringosept Miere şi Lămâie, Faringosept Vanilie, Faringosept Rapid Mentă, Faringosept Rapid Portocală, Faringosept Rapid Miere şi Lămâie).
Din punct de vedere al aditivilor alimentari, rezultatele studiului au arătat că produsele au prezentat între 0 şi 18 E-uri. Concret, 26% din produse au avut 1 singur aditiv alimentar, 23% din produse au avut în componenţa lor 4 aditivi alimentari, iar 20% din produse au avut în componenţa lor 5 aditivi alimentari. Per total, 33 de aditivi diferiţi au fost găsiţi în produsele studiate. Cele mai multe E-uri s-au descoperit în produsul Septolete Măr - 18 E-uri, în timp ce produsul Strepsils Intensiv Miere şi Lămâie nu conţine niciun aditiv alimentar.
În ceea ce priveşte conţinutul de zahăr, studiul a arătat că doar 43% din produsele analizate au avut cantitatea de zahăr/îndulcitor menţionată pe etichetă, deşi toate produsele au avut în componenţa lor zahăr/îndulcitori.
“Din punctul de vedere al zahărului şi îndulcitorilor, produsele au înregistrat cantităţi variind între 0,69 g de sorbitol per pastilă şi 2,5g per pastilă (zahăr plus glucoză). 23% din produse au avut peste 2g de zahăr şi îndulcitori”, se precizează într-un comunicat de presă.
Cea mai mare cantitate de zahăr se găsesşte în produsul Strepsils Clasic şi Strepsils Mentă, iar la polul opus se află pastilele Trahisan.
“În cadrul studiului sunt prezente şi produse care au în componenţa lor diverse gusturi de fructe, însă acestea au de fapt AROME ale fructelor respective”, susţin specialiştii InfoCons.
Tabelul întreg al aditivilor alimentari îl găsiţi AICI, iar pe cel al conţinutului de zahăr, AICI.