Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dupa Zilele Brailei vom sarbatori "Zilele Judetului"

Dupa trei zile in care brailenii au avut parte de distractie la maxim sarbatorind "Zilele Municipiului", a venit rindul judetului sa ofere prilej de voie buna publicului. Astfel, in perioada 20-24 august, se vor sarbatori "Zilele Judetului Braila", mai precis 525 de ani de atestare documentara a judetului, dar si 125 de ani de la infiintarea Muzeului Brailei si a Bibliotecii "Panait Istrati".
"Vreau sa mentionez ca acest gen de manifestari nu se va organiza in fiecare an, ci doar la sume din acestea rotunde. Acum s-a ivit acest prilej si am zis sa facem ceva deosebit. Am incercat sa facem in asa fel incit sa multumim pe toata lumea. Sper ca programul pe care l-am intocmit va fi pe placul brailenilor si ca se vor bucura de ce se va intimpla in urmatoarele cinci zile", ne-a explicat vicepresedintele CJ, Niculina Moisescu.

Duminica - mestesugarii isi vor dezvalui arta "pe viu"

Duminica, pe platoul din fata Palatului Administrativ va avea loc deschiderea oficiala a sarbatorii "Zilelor Judetului Braila", eveniment urmat de Olimpiada Mestesugurilor Traditionale, in colaborare cu Muzeul "Astra" Sibiu. Brailenii vor putea astfel urmari mesteri populari din toata tara in timp ce lucreaza cu lemnul, lutul, sticla, sau vor urmari pictori de icoane in timp ce isi spun povestea pe sticla. Ambianta va fi intregita de ansambul "Stelute Dunarene" care va sustine un spectacol muzical. Seara, in jurul orei 17, statiunea Lacul Sarat va rasuna de muzica de promenada, interpretata de fanfara "Dunarea Albastra". Pe Esplanada, la ora 19.00, va avea loc un spectacol organizat de Scoala Populara de Arte si meserii "Vespasian Lungu".

Luni - "Tara Vrancei" invita toata lumea la dans pe Esplanada

In prima zi a saptaminii, brailenii vor putea urmari in continuare, pe viu, cum prind viata obiectele artizanale din miinile mestesugarilor. La ora 11.00, turistii aflati in statiunea "Lacul Sarat" vor putea admira elevi ai scolilor brailene in timp ce picteaza in aer liber. Referitor la acest atelier de pictura, Niculina Moisescu ne-a declarat ca spera ca, pina luni, fosta fintina din centrul statiunii sa fie curatata de gunoaie, deoarece acela ar fi cel mai bun loc pentru artisti, cu multa lumina: "Acolo ar fi vrut ei sa stea, dar fintina aceea e plina de gunoaie si e un aer tare urit. Ma gindesc ca, pina la urma, oricit ar curata autoritatile, si oamenii sint lipsiti de educatie si daca vad o groapa se gindesc ca e musai sa o umple cu ceva, cel mai bine cu gunoi. Foarte urit... Sper sa se rezolve pina luni".
Tot luni, dar la ora 19.00, pe Esplanada, va avea loc un spectacol folcloric sustinut de Ansamblul "Tara Vrancei" din Focsani.
Seara se va incheia la ora 21.30 cu o video-expozitie de caricatura sub semnatura lui Costel Patrascan, care va putea fi urmarita pe un video proiector amplasat pe Platoul din fata Palatului Administrativ.

Marti este ziua Irinei Loghin si a lui Fuego

Mestesugarii vor fi prezenti si marti, de la ora 10.00, pe platoul din Piata Independentei pentru a incinta cu arta lor pe cei interesati. Incepind cu ora 11.00, statiunea Lacul Sarat va gazdui si atelierul de pictura in aer liber, dar si un spectacol muzical sustinut de ansamblul "Stelutele Dunarene". Seara, de la ora 19.00, pe Esplanada, brailenii ii vor putea urmari intr-un spectacol pe Irina Loghin si Fuego, dupa care se vor putea delecta in continuare cu caricaturile lui Costel Patrascan.

Miercuri, brailenii vor putea dansa dupa cum le vor cinta etniile conlocuitoare

Miercuri, in timp ce mestesugarii ii vor astepta pe braileni pe platoul din Piata Independentei, la Muzeul Brailei, cu incepere de la ora 11.00, va avea loc jubileul institutiei - 125 de ani de la intemeiere. Cu aceasta ocazie, se va dezveli un panou vitraliu si se va lansa albumul "Braila Moderna - colectie de carti postale Valeriu Avramescu". Totodata se va decerna medalia "Judetul Braila 525 - Muzeul Brailei 125". La ora 12.30 Piata Traian va rasuna de muzica de promenada interpretata de Fanfara Cercului Militar Braila. De la ora 17.00, la sediul Bibliotecii se vor sarbatori 125 de ani de biblioteca publica la Braila. Cu aceasta ocazie se va lansa albumul foto-documentar "125 de ani de biblioteca publica la Braila", se vor inmina medalia si diploma jubiliara si se vor vernisa expozitiile "Valori Bibliofile in Colectiile Bibliotecii Judetene “Panait Istrati” si "Personalitati brailene in ex-libris".
Seara, pe Esplanada, de la ora 19.00, etniile conlocuitoare din Braila vor prezenta un spectacol muzical. Manifestarile zilei se vor incheia cu o noua serie de caricaturi semnate Costel Patrascan.

Joi - concert al laureatilor Festivalului "George Grigoriu"

Joi, cu inceper de la ora 10.00 va avea loc sedinta festiva a CJ Braila, in sala mare a institutiei. La ora 12.00, la sediul bibliotecii va fi organizat un colocviu profesional cu tema "Modernizarea Bibliotecii Publice in Societatea Cunoasterii". Seara, de la ora 19.00, pe Esplanada, va avea loc inchiderea oficiala a Zilelor Judetului Braila, marcata printr-un concert al laureatilor editiilor din 2005 si 2006 a Festivalului "George Grigoriu".

Spectacole muzicale si in patru localitati din judet

Nici localitatile din judet nu au fost uitate, autoritatile pregatind citeva spectacole si pentru brailenii din teritoriu. Astfel, duminica, de la ora 19.00, toti locuitorii din Mircea Voda sint invitati sa urmareasca un spectacol folcloric. Luni, la aceeasi ora, va fi rindul celor din Insuratei sa urmareasca un spectacol muzical-coregrafic organizat de Scoala Populara de Arte si Meserii "Vespasian Lungu". Marti, aceiasi artisti ii vor incinta pe cei din Ianca, iar miercuri pe locuitorii din Faurei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii