Pentru pastrarea indemnitatii teritoriului judetului nostru, DSVSA a luat deja o serie de masuri, in conformitate cu Ordinul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVA), respectiv Norma sanitar-veterinara privind diagnosticul, profilaxia, supravegherea si combaterea influentei aviare pe teritoriul Romaniei, norme armonizate cu directivele Comisiei Europene, care se aplica cu strictete prin Programul de supraveghere clinica, anatomopatologica si de laborator.
Pasarile salbatice sint considerate rezervorul si sursa de virusuri
Conform unui comunicat emis de ANSVSA, gripa aviara este o boala virala care afecteaza curcile, ratele, gistele, potirnichile, fazanii, gainile, pasarile acvatice si cele migratoare. Poate fi intilnita si la porc si cal, care fac o forma subclinica de infectie, devenind rezervor de virus pentru pasari si om. Pasarile salbatice, in special cele de apa, sint considerate rezervorul si sursa de virusuri pentru influenta aviara.
Infectarea pasarilor domestice se realizeaza direct, pe cale respiratorie si digestiva, sau indirect, prin apa, aer, furaje etc., contaminate de pasarile infectate. Boala afecteaza un numar mare de pasari, iar mortalitatea poate ajunge pina la 100% din efectiv.
In judetul Braila sint inregistrate peste 2,7 milioane de pasari, respectiv 3% din intregul efectiv existent la nivel national. Din acestea, peste 1,3 milioane capete sint exploatate in colectivitati mari, pe cinci platforme: Plopu, Oprisenesti, Traian, Braila si Pietroiu, toate proprietate a SC "Agrimon" SA, iar restul in ferme mixte mici si gospodariile populatiei. Conducerea societatii a confirmat ca fost anuntata de DSVSA si a luat deja toate masurile de siguranta. Si medicii veterinari din mediul rural sint in campanie de informare a micilor crescatori.
Norme suplimentare de zooigiena
Pentru pastrarea indemnitatii teritoriului judetului, personalul sanitar-veterinar supravegheaza atent intregul efectiv de pasari, domestice si salbatice atit din ferme, cit si din gospodariile populatiei. Medicul virusolog si specialistul epidemiolog de la Serviciul Sanatate Animala din cadrul Directiei au fost instruiti de specialistii ANSVSA si ai Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala cu privire la toate problemele de actualitate legate de aceasta boala: profilaxie, diagnostic, combatere. In plus, DSVSA Braila a extins cooperarea cu Politia de Frontiera, pentru controlul circulatiei pasarilor, cu AJVPS si Directia Silvica. Orice cadavre de pasari, salbatice sau domestice, sint recoltate si expediate la laboratorul specializat in vederea efectuarii examinarii.
Crescatorilor de pasari le-au fost impuse norme suplimentare de igiena, zooigiena si control atit al efectivelor, cit si al personalului ingrijitor. Ei au obligatia sa permita medicului veterinar oficial sa verifice starea de sanatate a pasarilor din gospodarii si sa il anunte la aparitia oricaror semne de boala. Limitarea contactului cu pasari din alte colectivitati este insa cea mai importanta masura ce ar trebui luata, avind in vede ca multi tarani cresc pasarile "in regim de libertate".
De la rusi poate veni gripa
In urma cu o luna, Agentia de Stiri "Reuters" anunta ca intr-o regiune situata la vest de Muntii Urali, autoritatile sanitare ruse au descoperit un numar foarte mare de pasari moarte, ceea ce ar putea fi primul caz de gripa aviara de pe continentul european. Potrivit comunicatului, pasarile moarte au fost gasite la o ferma situata in apropierea Marii Caspice, la circa 2.000 km de regiunea siberiana unde au fost confirmate primele cazuri de gripa aviara pe teritoriul Federatiei Ruse. Specialistii europeni, desi nu au intrat in alerta, au recomandat masuri suplimentare de siguranta, cel putin in statele de la Marea Neagra care, au spus ei, sint cele mai expuse pericolului, precizind in mod expres: Ucraina, Romania si Bulgaria. Oficialitatile romane au reactionat si conform legii, au luat masuri de restrictie la importul si tranzitul de pasari din zonele unde au fost semnalate focarele de infectie, Rusia (27iulie) si Kazakhstan (5 august).
Gripa aviara nu reprezinta un factor de risc asigurabil
Reprezentantii ANSVA au declarat ca riscul ca aceasta boala sa se extinda in Romania este scazut, dar avind in vedere ca virusul poate fi transportat de pasarile marine pina in Delta Dunarii, se impune o monitorizare permanenta a situatiei. In Romania, gripa aviara a fost semnalata ultima data in 1942, nu s-a produs vaccin si nu s-a practicat vaccinarea pasarilor impotriva acestei boli. In lipsa unui vaccin sau a unui tratament sigur, crescatorii de pasari romani nu au altceva de facut decit sa respecte cu strictete normele impuse de medicii veterinari si sa se roage la Dumnezeu ca bola sa ne ocoleasca pentru ca, data fiind gravitatea ei, gripa aviara nu reprezinta un factor de risc asigurabil. Politele de asigurare agricola incheiate cu societatile de asigurare-reasigurare nu acopera influenta aviara, asa cum nu acopera nici pesta porcina sau pentru fermierii din sectorul vegetal, seceta.
Reamintim ca gripa aviara a facut ravagii in 2003 in mai multe tari din Asia. A ucis milioane de exemplare de pasari si aproape 60 de persoane.
Tulcea gazduieste, zilele acestea, o intilnire exact pe aceasta tema
Tmp de trei zile, in perioada 21- 23 septembrie, directorul DSVSA
Braila, Gicu Dragan, participa la o intilnire de lucru organizata de
ANSVSA in municipiul Tulcea, ce are ca subiect prevenirea
aparitiei gripei aviare si masurile de combatere in cazul aparitiei
acestei boli. La intilnire, pe linga reprezentanti ai autoritatilor si mai
multor institutii locale tulcene, participa si reprezentanti ai directiilor
sanitare veterinare din judetele: Ialomita, Calarasi, Galati,
Constanta, Braila, Vaslui, Vrancea, Giurgiu si Bacau.
Intilnirea are o componenta teoretica, in care se vor discuta atit
masurile care se iau pentru prevenirea si combaterea acestei boli,
cit si gradul de responsabilizare a fiecarei institutii implicate, si o
componenta practica, in care se vor face deplasari pe teren, unde
vor avea loc simulari ale modului de interventie in cazul aparitiei unui focar de gripa aviara.
Decizia ANSVSA, de a organiza aceasta intilnire, continua seria de
masuri intreprinse in acest sens si este motivata de aparitia
focarelor de gripa aviara in Rusia si Kazakhstan, apropierea
perioadei de migratie a pasarilor in Delta Dunarii si, nu in ultimul
rind, de gravele pierderi economice angrenate de aceasta boala si
de pericolul potential pentru sanatatea publica.