Fostul preşedinte Traian Băsescu se dă mai viteaz decât e cazul sau decât era pe vremea în care era în funcţie la Cotroceni şi îi tot dă sfaturi lui Klaus Iohannis. Astfel, după Băsescu, dacă el ar fi fost preşedintele ales pe 16 noiembrie, Victor Ponta nu făcea nici Revelionul ca prim ministru.
Băsescu a adăugat că în lipsa unei opoziţii autentice în România, va juca el rolul acesteia asumându-şi chiar rolul de „om orchestră".
Dar până una-alta o pot face şi dacă aţi observat în ultima vreme că nu există opoziţie o fac şi eu pe opoziţia, omul-orchestră. Şi voi face o opoziţie tot mai puternică pentru că USL-ul este o realitate. El există, înţelegerile funcţionează şi dacă observaţi se feresc tare mult să se deranjeze unii pe alţii. Eu vă spun în modul cel mai cinstit: dacă eu aş fi fost preşedintele ales pe 16 noiembrie, Ponta nu făcea nici Revelionul ca prim ministru. Dar asta-i viaţa. Până la urmă preşedintele ales l-a consolidat atât de bine încât eu cred că o să-i pară rău cât de curând că a acceptat să funcţioneze USL-ul, a spus Băsescu.
„Alianţa de la Grivco"
Fostul preşedinte a mai spus că nu poate trece cu vederea faptul că PSD şi PNL, implicit premierul şi preşedintele, nu şi-au asumat lovitura de stat din vara lui 2012, de aceea îi recunoaşte doar ca fiind Alianţa de la Grivco.
„Un lucru pe care eu nu pot să-l trec cu vederea în relaţia cu PSD-ul, implicit prim ministru, şi preşedinte, respectiv PNL-ul, este faptul că niciodată niciunul nu a recunoscut eroarea loviturii de stat din vara anului 2012. Pentru mine ei rămân Alianţa de la Grivco", a precizat Băsescu.
Traian Băsescu s-a aflat sâmbătă la Galaţi, unde a participat la întâlnirea organizatorică zonală sud-est a PMP, cu participarea organizaţiilor judeţene din Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Tulcea.
Un alt frustrat: Tăriceanu
Pe de altă parte, preşedintele aşa-numitului Partid Liberal Reformator, Călin Popescu-Tăriceanu, şi-a exprimat ieri regretul că PLR nu se află pe lista partidelor invitate la Cotroceni de şeful statului pentru consultări pe teme legislative.
Este adevărat că PLR nu a participat la alegerile din 2012 şi această împrejurare ar putea fi invocată pentru neinvitarea partidului la consultările de la Cotroceni, datorită unei presupuse lipse de legitimitate a parlamentarilor PLR, sau chiar a partidului în întregul său. Am contrazis şi în trecut această teză, o contrazic şi în prezent. PLR, parlamentarii şi membri săi au o legitimitate indiscutabilă conferită de electorat, care a votat în 2012 listele USL şi a respins de o manieră categorică PDL-ul lui Băsescu, camuflat azi sub denumirea de noul PNL. PNL a fost votat în 2012 aşa cum s-a prezentat atunci, în campania electorală, şi nu cum s-a transformat peste noapte, fără niciun fel de consultare a electoratului său, într-un partid în care moştenirea comportamentală şi de cadre a lui Traian Băsescu este vizibilă pentru oricine, subliniază liderul PLR într-un comunicat transmis duminică AGERPRES.
El spune că parlamentarii PLR îşi fac datoria în cadrul Legislativului pentru a asigura o stabilitate politică actualului Cabinet, iar miniştrii formaţiunii politice pe care o conduce contribuie semnificativ la acţiunea eficientă a Guvernului.
În context, el îşi exprimă convingerea că, după ce a demisionat de la conducerea PNL, preşedintele Iohannis, se va situa deasupra oricărui partizanat politic, conform literei şi spiritului Constituţiei.
Tăriceanu se face că uită că, la alegerile din 2012, PLR nu exista ca partid, toţi membrii acestuia făcând atunci parte din PNL.