Mergi la conţinutul principal

După ce au votat-o, parlamentarii reneagă Legea pensiilor speciale

La propunerea comitetului liderilor grupurilor parlamentare, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a retrimis la comisiile de specialitate legea privind pensiile parlamentarilor.
Anterior, comisia pentru statut modificase doar unele prevederi din actul normativ, ca urmare a cererii de reexaminare a preşedintelui, stabilind că aceştia vor încasa pensiile din momentul în care au decizii de pensionare în sistemul de stat, dar cuantumul a rămas acelaşi. În privinţa cuantumului pensiei speciale, el a rămas cel iniţial de 0,55% din indemnizaţia de parlamentar, de acesta urmând să beneficieze deputaţii şi senatorii care au avut mandate de la 6 luni consecutive până la 3 mandate.
Membrii comisiei au stabilit că parlamentarii care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie săvârşite în calitate de parlamentar nu vor putea beneficia de aceste pensii speciale, în schimb, preşedintele Comisiei Bogdan Duvăz (PSD) a precizat că cei condamnaţi pentru incompatibilitate vor putea beneficia de pensie specială deoarece este vorba de o „situaţie administrativă şi nu de corupţie".

Legea este inoportună

În ajunul votului din plenul camerelor, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că liberalii vor vota împotriva pensiilor speciale pentru parlamentari, arătând că raportul comisiei nu conţine doar modificările cerute de preşedintele Klaus Iohannis în reexaminarea actului normativ, ci şi păstrarea privilegiilor, scrie agerpres.ro.
„Poziţia PNL pe legea privitoare la pensiile parlamentarilor este una foarte clară: vom vota împotriva acestor pensii speciale pentru parlamentari pentru că întotdeauna partidul nostru a dat un vot împotriva ideii de privilegiu şi pentru că nu susţinem criterii arbitrare pentru stabilirea pensiei pentru parlamentari, criterii care nu au nicio legătură cu principiul contributivităţii. (...) În realitate astăzi se va vota un raport care nu conţine doar modificările aduse în cererea de reexaminare, ci se votează un raport care prevede punctul de vedere al comisiei pe toată legea, pe întreaga speţă, pe întreaga reglementare. Vorbim pe fond de ideea de pensii speciale pentru parlamentari. Vom vota împotriva acestui proiect", a afirmat Gorghiu, apreciind că că legea este inoportună.

Nu este un raport exclusiv

„Nu este un raport exclusiv pe reexaminare. (...) Solicitarea de reexaminare a vizat anumite prevederi, în schimb fondul problemei rămâne nemodificat de PSD, şi anume ideea de pensii speciale este cea pe care noi o contestăm. Solicitarea de reexaminare a fost trecută prin comisie şi acele articole au fost mai mult sau mai puţin modificate. Problema noastră este că întreaga lege cu acele modificări pe articolele propuse la reexaminare de Preşedinţie este neoportună. Legea în ansamblul ei o găsim ca o formă care conservă privilegiile pe care PSD le-a votat şi în primă instanţă şi vom vota împotrivă. (...) Astăzi, PNL va vota împotriva legii, vom vota împotriva privilegiilor. Raportul nu se referă exclusiv la cererea de reexaminare, el se referă în parte la cererea de reexaminare, restul legii rămâne neschimbat, din nefericire, fiindcă sunt conservate acele privilegii pentru parlamentari - pensiile speciale care nu respectă principiul contributivităţii. Vom vota împotriva legii în această formă", a susţinut liderul PNL.

Noua lege să fie cât mai apropiată

„Părerea noastră e că observaţiile preşedintelui sunt de bun simţ, dar nu sunt suficiente. În acest sens, mâine, de la plen vom retrimite în comisii acest proiect de lege, pentru a se rediscuta, pentru că, de exemplu, nu mi se pare corect ca un parlamentar să poată primi o bonificaţie la pensie dacă are şase luni dintr-un mandat. (...) Trebuie să avem în cazul acesta măcar un mandat. (...) Un parlamentar vine în Parlament pentru că îl trimit cetăţenii din colegiul respectiv şi nu îl trimit pentru şase luni, nici pentru un an, nici pentru doi ani, ci pentru patru ani. Dacă un parlamentar nu poate să finalizeze un mandat nu poate beneficia de această mărire de pensie", a afirmat liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea.
El a precizat că se doreşte ca noua lege să fie cât mai apropiată, „poate până la identitate, cu modelul de la Parlamentul European" şi că liderii coaliţiei doresc ca la discuţii să participe şi liberalii. Preşedintele interimar al PSD a mai spus că, în opinia sa, este inacceptabil ca un ales să beneficieze în timpul mandatului şi de pensie de parlamentar.
„Au mai fost discuţii şi ieri la grup şi se ajunsese la situaţia anormală, cred eu, în care un parlamentar putea să fie pus în situaţia în care să fie şi parlamentar şi să aibă şi pensia de parlamentar. Aşa ceva nu se poate accepta. Respectăm statutul parlamentarului, (...) dar trebuie să avem o limită. Să ţinem cont de întregul context social din România", a explicat Dragnea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro