După 15 ediții, Salonul Internațional de Caricatură fără Pătrășcan | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

După 15 ediții, Salonul Internațional de Caricatură fără Pătrășcan

* supărarea cunoscutului caricaturist a pornit de la managerul Centrului de Creație, Alina Sulicu, care ar fi vrut să facă regulile privind organizarea evenimentului * „eu nu concept ca funcționarul public să-mi fie stăpân, eu vreau ca acest funcționar să fie în slujba comunității care îl plătește – de multe ori, mai mult decât merită - și să își facă treaba cu decență și cu simțul măsurii”, susține Pătrășcan * în replică, Alina Sulicu susține că nu ar fi avut niciun conflict de opinii cu fondatorului Salonului de Caricatură, susținând că i-a respectat mereu opinia și că l-a consultat întotdeauna în privința elaborării regulamentului *  Francisk Chiriac, președintele CJ, ne-a declarat că a încercat să medieze conflictul între cei doi, însă nu a reușit să îl facă pe Pătrășcan să se răzgândească

 

 

 

În urmă cu câteva zile, Costel Pătrășcan, unul dintre caricaturiștii de excepție din România și din Europa, chiar recent invitat să facă parte din juriul European Cartoon Award, anunța că nu se va mai ocupa de organizarea Salonului Internațional de Caricatură din Brăila, eveniment pe care îl coordona de 15 ani, precum și de Concursul de proză scurtă umoristică (3 ediții). Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Pătrășcan argumenta că motivul plecării îl reprezintă managerul cultural al Centrului de Creație Brăila, Alina Sulicu, pentru că ”știe domnia sa mai bine ce-i cu cultura”. Facem precizarea că Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, cunoscut brăilenilor sub numele de Centrul de Creație, este instituția care găzduiește aceste două evenimente, însă tot conceptul îi aparține lui Costel Pătrășcan.

Contactat de redactorii ”Obiectiv”, cunoscutul caricaturist ne-a oferit mai multe explicații vizavi de retragerea sa din coordonarea celor două evenimente, mai ales că Salonul Internațional de Caricatură a ajuns prin cele 15 ediții să fie cel mai important eveniment de gen din țară, dar și un eveniment recunoscut la nivel internațional. Pentru început, Costel Pătrășcan ne-a spus că și-a dorit și a muncit timp de 15 ani pentru organizarea unui salon de caricatură la Brăila din dorința de a face ceva pentru comunitate.

Am muncit 15 ani la Salonul Internațional de Caricatură având convingerea - chiar dacă sună patetic - că pot face ceva pentru Brăila, că poate rămâne ceva în urma mea, pentru că trăiesc în acest oraș cu o moștenire culturală care te obligă și că este de datoria noastră să punem ceva în plus, fiecare pe aria sa de competență. Mi-am dorit și am reușit să construiesc cel mai important eveniment de gen din țară și unul important la nivel internațional prin miile de caricaturiști care au participat la competiție și au expus la Brăila (din zeci de țări), prin premiile acordate, prin calitatea și credibilitatea juriilor, prin organizare. Conceptul și relaționarea cu lumea artiștilor mi-au aparținut. Banii pentru acest salon au venit de la Consiliul Județean, indirect de la brăileni, și vreau să le mulțumesc pe această cale! Dar pentru că finanțarea, cum e și firesc, trebuia să aibă un parcurs instituțional, această instituție a fost Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale cu rol de suport, de transpunere în practică a conceptului propus de mine”, a spus Pătrășcan.

Așa cum a lăsat să se înțeleagă și în postarea de pe pagina sa de Facebook, acesta ne-a confirmat că motivul plecării a fost managerul Centrului de Creație și susține că decizia a fost atent cântărită înainte.

”După 30 de ani de caricatură cu oarece performanță și după 15 ani în care prin contribuția mea salonul brăilean a ajuns la nivelul amintit, nu accept să primesc indicații "competente" legate de caricatură, nici măcar dacă ar veni de la un director interimar al amintitei instituții. Tentativele de imixtiune în aspectele de concepție au fost constante și ușor de dovedit, de la intenția de stabilire a temelor competiției, până la modul de promovare. Mă consider un caricaturist care, sper să nu fie considerată o aroganță, nu trebuie să dau socoteală legată de grafica satirică în fața unui funcționar fără competență artistică. Eu nu concept ca funcționarul public să-mi fie stăpân, eu vreau ca acest funcționar să fie în slujba comunității care îl plătește – de multe ori, mai mult decât merită - și să își facă treaba cu decență și cu simțul măsurii”, a argumentat acesta.

Pătrășcan a ținut să sublinieze că motivul retragerii din cele două evenimente nu l-au reprezentat nicio secundă banii, precizând că pentru fiecare ediție a Salonului Internațional de Caricatură  a primit 1.000 lei, sumă ce reprezenta în mare parte onorariul pentru funcția de jurat.

Mulți au înțeles că plecarea mea din acest proiect ar fi o problemă de ordin financiar. În cei 15 ani am primit câte 1.000 de lei pentru fiecare ediție la care am muncit. La un astfel de Salon se lucrează câteva luni bune. Am făcut în mare parte voluntariat, dar acest proiect n-a fost pentru mine o problemă de bani. Și ca să spun și lucrurilor pe nume, de când bugetele pentru eveniment au devenit insuficiente raportat la evoluția costurilor, am asigurat cazări și am plătit, când a fost cazul, mesele participanților pe speze proprii, pentru că am considerat că sunt gazdă. În tot acest timp, în instituție, ponderea salariilor în total buget s-a tot mărit. Ca să rezum, în cazul de față nu este vorba despre cât am muncit și cât am primit, ci despre ce nu m-a lăsat un funcționar cultural interimar să fac”, a declarat Pătrășcan.

Caricaturistul a mai spus că a avut o discuție cu președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, care a încercat să îl convingă să nu renunțe, însă în această poveste ar fi avut câștig de cauză managerul Centrului de Creație, Alina Sulicu.

”Relația mea cu domnul Iulian Chiriac, președintele CJ, a fost întotdeauna una bună și mi-a susținut de fiecare dată proiectele. Dar, între munca mea de 15 ani și un funcționar public fără competențe în caricatură și care a vrut să arate că știe dumneaei "mai bine" cum se face un salon internațional a fost aleasă, se pare, ultima variantă”, a afirmat acesta.

Alina Sulicu, managerul Centrului de Creație, neagă acuzațiile

Redactorii ”Obiectiv” au contactat-o pe Alina Sulicu, managerul interimar al Centrului de Creație, pentru a-i cere punctul de vedere vizavi de această situație. Aflată în plină organizare a Festivalului Internațional de Muzică ”Gheorghe Grigoriu”, am convenit cu aceasta să ne trimită în scris răspunsurile la afirmațiile lui Costel Pătrășcan.

În mailul trimis, înainte de a ne răspunde concret la întrebări, aceasta ne-a transmis că Salonul Internațional de Caricatură, ediția 2021, se desfășoară începând cu 20 iunie 2021 până la data de 8 octombrie 2021 și că Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Traditionale Brăila respectă procedurile legale cu privire la desfășurare, astfel: realizează Regulamentul de desfășurare al Salonului, pune la dispoziție infrastructură pentru desfășurarea acestuia, etc.

Ulterior, aceasta a oferit explicații privind acuzațiile lui Pătrășcan, fără a da însă răspunsuri concrete. Astfel, la prima întrebare, cea prin care am dorit să știm dacă a existat un conflict de opinii între aceasta și Costel Pătrășcan și de la ce a pornit, Alina Sulicu ne-a dat un răspuns evaziv.

”În cadrul devizului pentru organizarea Salonului Internațional de Caricatură există serviciul Consilier de specialitate. Conform Regulamentului, acesta are misiunea de a ghida desfășurarea Salonului Internațional de Caricatură cu respectarea prevederilor bugetare pentru fiecare linie, dar și respectarea caracterului internațional al evenimentului. În acest sens opinia Consilierului de specialitate (n.r. – Costel Pătrășcan) este cea care primează”, a susținut aceasta.

Apoi, întrebată dacă a încercat în vreun fel să îi impună lui Costel Pătrășcan anumite lucruri privind organizarea salonului, cum ar fi alegerea temei, Alina Sulicu, din nou, nu ne-a oferit un răspuns clar, dar a explicat că înainte de orice ediție a evenimentului se consultă cu Costel Pătrășcan, iar ideile artistului sunt puse în practică.

”Întotdeauna cu domnul Costel Pătrășcan, Centrul se consultă înainte de a realiza Regulamentul și de-al face public cu privire la următoarele aspecte: perioada de desfășurare, data de desfășurare a preselecției, data vernisajului și cel mai important cu privire la temă. Anul acesta propunerea domnului Costel Pătrășcan pentru tema Salonului a fost ”Jocurile Olimpice”. Astfel, domnia sa ne propune, în calitate de Consilier de specialitate, iar Centrul conform propunerilor scrise, îndeplinește procedurile legale pentru a asigura prezența juriului, a recitalului și a celorlalte servicii (cazare, masă, transport) necesare bunei desfășurări a Salonului Internațional de Caricatură”, a susținut managerul Centrului de Creație.

În final, întrebată dacă Salonul Internațional de Caricatură va mai avea succes acum că Pătrășcan a anunțat că se retrage, el ocupându-se de tot ce înseamnă conceptul evenimentului de-a lungul celor 15 ediții, managerul Centrului de Creație s-a rezumat doar la a ne răspunde astfel:

”Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila alături de domnul Costel Pătrășcan a realizat 15 ediții ale Salonului. Anul acesta sperăm ca tema Jocurile Olimpice să-i inspire pe participanți și, ca de fiecare dată, parteneriatul dintre noi să funcționeze”, a transmis sursa citată anterior.

Chiriac susține că a încercat să medieze conflictul

L-am contactat și pe președintele CJ, Francisk Chiriac, pentru a-i solicita o reacție vizavi de plecarea lui Costel Pătrășcan din organizarea Salonului Internațional de Caricatură ca urmare a neînțelegerilor cu managerul Centrului de Creație. Acesta a susținut că regretă decizia lui Pătrășcan, dar că va sprijini în continuare toate proiectele culturale ale caricaturistului, cum ar fi Muzeul Umorului.

”Întotdeauna eu și Consiliul Județean vom susține proiectele domnului Pătrășcan. Este o decizie a dânsului personală. Chiar am vrut să mediez această discuție între el și doamna directoare, discuție pentru un motiv foarte hilar și mie mi se pare mic. I-am spus domnului Pătrășcan să se mai gândească. Până la urmă am văzut că a postat pe Facebook și s-a retras din acest proiect al Centrului de Creație. Mie îmi pare rău, dar vă spun că ușa mea este întotdeauna deschisă pentru toți oamenii de cultură și proiectele lor. Pe domnul Pătrășcan l-am susținut și îl susțin în continuare cu Muzeul Umorului și orice alt proiect. Nu cred că e târziu de a continua acest salon de caricatură și părerea mea este că toate părțile trebuie să lase de la ele. Salonul de caricatură este al brăilenilor, toată lumea trebuie să pună umărul, nu să aibă cineva meritul de a ieși în față, nici măcar eu nu am făcut-o niciodată și nici n-am s-o fac. Nu cred că ar trebui făcute lucrurile pe poziții de forță, ci găsind soluțiile constructive. Repet, este o decizie personală și îmi pare rău că nu s-a mai gândit și să mai fi avut o a doua discuție”, ne-a declarat Chiriac.

Întrebat dacă i-a reproșat ceva managerului Centrului de Creație, Chiriac a răspuns:

”I-am reproșat doamnei director că trebuia să aibă o discuție mai umană să spunem așa cu domnul Pătrășcan, ținând cont că artiștii sunt altfel față de noi, oamenii care nu ne pricepem la cultură, la caricatură. Artiștii sunt mai înflăcărați și trebuie ascultați”, a mai spus președintele CJ.

 

Costel Pătrăşcan, invitat în juriul European Cartoon Award 2021

 

După ce la ediţia European Cartoon Award 2020 a fost desemnat în primii 10 caricaturişti din Europa, Costel Pătrăşcan a primit anul acesta invitaţia de a face parte din prestigioasa competiţie internaţinală organizată de Consiliul Europei.

”Timp de treizeci de ani, desenele sale au fost publicate în cele mai importante ziare din România, precum şi reviste satirice şi programe de televiziune. Este un caricaturist român cunoscut pentru umorul său, pentru prolificitate, dar şi pentru atitudinea sa. Pe lângă faptul că a fost pe listă scurtă la prima ediţie a Premiului European Cartoon Award, de-a lungul timpului a câştigat zeci de premii la competiţiile internaţionale de caricatură. Pătrăşcan a înfiinţat un concurs internaţional de caricatură în oraşul românesc Brăila, precum şi un festival de umor”, spun cei de la European Cartoon Award în textul de prezentare a caricaturistului brăilean.

European Cartoon Award a fost înfiinţat în 2019 de Studio Europa Maastricht şi European Press Prize pentru a încuraja caricaturişti în munca lor esenţială pentru liberatea de exprimare. Caricaturile sunt o parte indispensabilă a dezbaterii publice din şi despre Europa, fiind un semn distinctiv al societăţii europene deschise şi democratice.

Juriul pentru ediţia 2021 este format din 10 membri: caricaturişti, activişti şi jurnalişti. European Cartoon Award oferă unul dintre cele mai mari premii în bani pentru caricaturişti, acordând câştigătorului un premiu în valoare de 10.000 de euro.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro