Mergi la conţinutul principal

Dunărea se ia la întrecere cu prognozele hidrologilor

Din cauza precipitaţiilor abundente din bazinul hidrografic al fluviului, precum şi a topirii rapide a zăpezilor, cotele apelor Dunării cresc mai repede decât prognozau hidrologii în urmă cu câteva zile. Noile prognoze indică faptul că, pe 19 ianuarie, la mira Brăila se va înregistra o cotă de 582 centimetri, cu 22 cm peste cota de atenţie. Ieri, în zona noastră s-au înregistrat 524 cm, cotă la care toate sectoarele de dig se aflau cel puţin în faza I de apărare, cu apa ajunsă la taluz. În faza a II-a, cu apa urcată un metru pe taluz, se menţineau sectoarele Filipoiu, Gemenele şi Lunguleţu, din Insula Mare a Brăilei, la care s-au adăugat, ieri, sectoarele Bălaia şi Măicanu, tot din IMB.

La actualele cote, administratorii digurilor nu-şi fac probleme că acestea vor ceda. Atât Sistemul Gospodăririi Apelor, ce are în grijă digurile de pe terasa Brăilei, cât şi sucursala Brăila a Admnistraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare, ne-au informat, însă, că urmăresc cu atenţie evoluţia situaţiei. În contextul în care nivelul fluviului va creşte, ANIF se teme să nu apară probleme la Bălaia şi Ţăcău, două porţiuni de dig ce ar fi trebuit supraînălţate primăvara trecută, lucrările fiind amânate din cauza lipsei de fonduri.
Digurile brăilene au rezistat la presiunea unor debite mult mai mari. În primăvara anului 2009, s-a atins cota de 699 cm la Brăila şi niciun dig nu a cedat, asta şi datorită faptului că s-a intervenit operativ pentru anihilarea tuturor infiltraţiilor. Specialiştii SGA şi ANIF se tem că dacă Dunărea continuă să crească în această perioadă de iarnă, atipică pentru astfel de debite, intervenţiile vor fi extrem de dificile din cauza drumurilor de acces impracticabile.
Pentru ca ambarcaţiunile ancorate la mal să nu fie avariate, precum şi pentru protecţia lucrărilor hidrotehnice, gen diguri sau dane portuare, navigatorii au fost avertizaţi de Căpitănia Zonală Galaţi să menţină o viteză scăzută, la limita provocării de valuri puternice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro