Dunărea scade prea încet, pericolul rămâne | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dunărea scade prea încet, pericolul rămâne

* se fac în continuare eforturi pentru consolidarea acestui dig de care depinde soarta a 6.000 de oameni * în zonele inundate din port, activitatea firmelor şi a instituţiilor este grav afectată * activităţile portuare se desfăşoară la doar jumătate din capacitate

Pentru prima dată în ultima lună de zile, Dunărea a început să scadă. Ieri, în zona Brăilei, cota fluviului a ajuns la 709 cm, cu 4 cm mai puţin decât în ziua precedentă. Pentru astăzi, se aşteaptă o cotă de 707 cm, iar vârful de viitură anunţat pentru sfârşitul acestei săptămâni are toate şansele să nu se mai producă. Există trei explicaţii pentru această veste bună, spune Adrian Bârzoi, directorul tehnic al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare. "În primul rând, e vorba despre debitul mai mic al Siretului. A mai contribuit faptul că s-a deschis ecluza de la Cernavodă şi se permite intrarea pe canalul Dunăre-Marea Neagră a unui debit de 500 metri cubi pe secundă. De asemenea, se face acumulare la barajul de la Porţile-de-Fier, fapt ce duce la o scădere de debit, de la intrarea în ţară până la portul Călăraşi. Din aceste motive, vârful de viitură care se preconiza pentru 9 iulie va fi sensibil atenuat", ne-a explicat directorul tehnic Bârzoi.
08dunare1 Consolidarea digului IMB rămâne o prioritate Nu se poate spune, din păcate, că pericolul inundării Insulei Mari a Brăilei a trecut. Situaţia s-ar putea schimba în rău, dacă va ploua din nou foarte mult în Moldova, aşa cum au anunţat meteorologii. Precipitaţiile ar putea umfla din nou debitul Siretului şi asta ar avea repercusiuni asupra Dunării. Oricum, la cotele actuale, de peste 700 cm, oricând se poate produce un dezastru care să distrugă amenajarea agricolă din Insulă, precum şi gospodăriile celor circa 6.000 de locuitori din incinta îndiguită. "Dacă fluviul continuă să scadă, nu se mai pune problema să treacă peste dig. Rămân periculoase în continuare infiltraţiile şi alte fenomene care ar putea să provoace o rupere subită a digului, chiar şi pe sectoarele unde totul pare în regulă. Până când Dunărea o să scadă sub cota de pericol, de 660 cm, există în orice moment posibilitatea unei nenorociri. Din acest motiv, acţionăm în permanenţă pentru consolidarea şi supravegherea digurilor, în Insula Mare dar şi pe alte sectoare din judeţ", ne-a declarat şeful de la ANIF.

08dunare2 Zona Liberă şi "Hercules" nu sunt accesibile decât cu tractorul sau barca Cu barca la serviciu

Cei câţiva centimetri în minus din cota Dunării nu au modificat, ieri, deloc situaţia dificilă în care se găsesc instituţiile şi firmele din zona portuară a Brăilei. Angajaţii Zonei Libere, ai Poliţiei de Frontieră dar şi ai operatorului portuar "Hercules" SA ajung la serviciu doar cu barca. Uneori, se apelează la tractoare sau maşini de teren, pentru a trece prin bălţile ce ating, pe alocuri, jumătate de metru adâncime.
"Cel mai afectat este Perimetrul III, unde nivelul mare al apei ne-a forţat să întrerupem alimentarea cu electricitate. Din acest motiv, două firme care lucrau în flux continuu au fost obligate să-şi întrerupă activitatea. În perimetrele I, II şi IV se lucrează în continuare, dar nu la capacitatea de dinainte de inundaţie. Activitatea instituţiei este afectată cam în proporţie de 20%, fiindcă nu se poate ajunge la sediu decât cu barca, fapt ce îngreunează colaborarea cu partenerii economici", ne-a explicat Florin Mircea, directorul Zonei Libere Brăila. Obligaţi să lucreze într-un sediu înconjurat de apă, unii angajaţi ai Zonei Libere sunt nemulţumiţi de faptul că directorul adjunct al instituţiei, Bogdan Criţă, este plecat în concediu în Bulgaria. "Ce măsuri trebuie luate cu funcţionarii plătiţi pe bani publici care într-o perioadă cu cod roşu de inundaţii pleacă din ţară, în concediu?", se întreabă o angajată a Zonei Libere, într-o sesizare adresată redacţiei noastre. Directorul general Florin Mircea nu se arată deranjat de absenţa colegului său. "Este dreptul lui să-şi ia concediu, activitatea instituţiei nu este blocată din cauza acestui lucru", a comentat Florin Mircea.
08dunare3 În curtea Poliţiei de Frontieră se merge pe poteci făcute din saci umpluţi cu nisip Dacă în sediul Zonei Libere se poate lucra, deoarece clădirea se află pe o platformă ce o fereşte de apă, birourile "Hercules" SA au fost evacuate, după ce sediul acestei firme a fost inundat. "Clădirea este inoperabilă, ne-am mutat activitatea de birou în altă parte. În ceea ce priveşte activitatea din port, aceasta se desfăşoară la 50% din capacitatea normală, deoarece o mare parte din dane şi depozite se află sub apă", ne-a declarat Sorin Costin, administratorul "Hercules" SA.
Nici poliţiştii de frontieră nu sunt feriţi de probleme. De când Dunărea a ieşit din matcă, la sediul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Brăila nu se mai poate ajunge decât cu bărci sau maşini de teren. Prin curtea inspectoratului se merge doar pe poteci făcute din saci umpluţi cu nisip, iar materialele din depozite au fost ridicate pe platforme, pentru a nu fi deteriorate de apă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro