Dunărea scade prea încet | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dunărea scade prea încet


Dunărea continuă să se menţină la cote neobişnuit de mari pentru această perioadă a anului. Practic, la Brăila, toate sectoarele de dig se află în diverse faze de apărare, apa fiind mult ieşită din albia minoră. Deocamdată, însă, nu există niciun pericol de inundaţie, după cum ne asigură specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila. "La digurile pe care le avem, nu ne facem probleme decât după ce se depăşeşte cota de pericol, de 660 centimetri la mira Brăila. Deocamdată, nivelul fluviului se menţine, în zona noastră, puţin sub cota de atenţie, de 560 cm. Avem astăzi (ieri n.r.) 555 cm, iar tendinţa prognozată este de scădere. Cam în şapte zile, s-ar putea ajunge la cota de 525 cm", ne-a spus Adrian Turiac, directorul SGA Brăila. Acesta a adăugat, însă, că ritmul în care fluviul descreşte este mult prea lent, situaţie ce ar putea provoca mari dificultăţi în primăvară, când se va produce topirea zăpezii şi a gheţii de-a lungul cursului Dunării. "Ar trebui să avem o cotă sub 400 cm, în momentul când se va încălzi vremea şi va veni obişnuita viitură de primăvară. Dacă se menţin cotele actuale s-ar putea să ne confruntăm cu reale probleme, fiindcă ne vom confrunta cu un nivel extrem de mare al fluviului", opinează directorul Turiac.

În momentul de faţă, volumul foarte mare de apă din Dunăre prezintă şi un avantaj: scurgerile de îngrăşăminte chimice din barja scufundată în urmă cu trei săptămâni la Hârşova, în amonte de Brăila, sunt dispersate, astfel încât se evită apariţia unei poluări majore. Barja respectivă se află tot pe fundul apei, într-o zonă în care adâncimea depăşeşte, în prezent, 35 de metri. Ridicarea sa la suprafaţă nu se va putea face până când nivelul Dunării nu va reveni la normal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro