Cele mai pesimiste scenarii ale hidrologilor încep să se adeverească, după ce Dunărea a depăşit cota de pericol, de 660 cm şi se îndreaptă vertiginos spre nivelul record atins în urmă cu patru ani în zona noastră - 690 cm. Ieri, la mira Brăila s-a înregistrat cota de 667 cm şi se preconiza pentru astăzi o creştere cu încă 15 cm. Încă de sâmbătă, 26 iunie, apa a ieşit pe mal, inundând aleea de promenadă de pe faleză şi porţiuni din Zona Liberă. Mai grav este că, la fel ca în aprilie 2006, a fost din nou nevoie să fie evacuaţi chiriaşii a două imobile de pe Str. Anghel Saligny. Parterul imobilelor a fost inundat, după ce n-au mai reuşit să facă faţă motopompele cu care autorităţile încercau să trimită înapoi în fluviu apa refulată din sistemul de canalizare. În aceste condiţii, 100 de persoane - 63 de adulţi şi 37 de minori - au fost evacuate şi cazate în tabăra Lacu Sărat.
Sâmbătă şi duminică, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, sprijiniţi de jandarmi şi poliţişti comunitari, au lucrat pentru ridicarea unui dig din saci cu nisip în zona cheului "Transeuropa", unde apa depăşise cu mult malul şi ameninţa să inunde complet Zona Liberă. De asemenea, ISU şi Primăria Chiscani au ridicat diguri din saci cu nisip în zona chesonului "Celhart Donaris", din cauza infiltraţiilor puternice care puneau în pericol zeci de hectare de teren de la marginea comunei Chiscani. În perimetrul ameninţat se află şi halda de deşeuri chimice a fostului Combinat, despre care Ion Crăciun, primarul Chiscaniului, a avertizat în repetate rânduri că ar putea produce un dezastru ecologic în cazul în care ar fi "spălată" de apele revărsate ale Dunării.
Zona "Transeuropa" a fost acoperită de apă încă de sâmbătă "Ne aşteaptă o săptămână foarte grea", ne-a declarat, ieri, Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila, referindu-se la faptul că sunt aşteptate noi unde de viitură, atât pe Dunăre cât şi pe râul Siret, al cărui bazin hidrografic a colectat cantitatea imensă de apă rezultată din precipitaţiile căzute în Moldova. Turiac ne-a informat că, până în momentul de faţă, cu excepţia situaţiei de la Chiscani, n-au apărut probleme pe diguri, nici pe cele care apără terasa brăileană, nici pe cele care protejează Insula Mare a Brăilei.
Prefectul Popa, atenţionat de premier în legătură cu evoluţia Dunării
În cadrul videoconferinţei de ieri, atât premierul Emil Boc cât şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, au atras atenţia prefectului de Brăila, Dumitru Popa, în legătură cu evoluţia Dunării în zilele care urmează. În contextul în care debitul Dunării va fi luni şi marţi de 13.000 - 13.200 mc/s, iar la Galaţi zilele următoare se va ajunge şi la 16.000 de mc/s, autorităţile locale au fost sfătuite să fie cu ochii în patru pentru a nu apărea probleme deosebite. În ce priveşte situaţia brăilenilor afectaţi de inundaţii, ministrul Blaga a precizat că este mulţumit de operativitatea cu care autorităţile brăilene s-au mişcat şi că lucrurile sunt sub control: "La Brăila s-au evacuat 2 blocuri sociale, cam 100 de persoane au fost trimise în tabăra de la Lacu Sărat, unde au toate condiţiile. Blocurile sunt păzite de poliţişti şi toate sunt sub control", a explicat Blaga.
S-a încercat protejarea zonei portuare cu un dig iepuresc, făcut din saci umpluţi cu nisip De precizat că inundaţiile au afectat 85 de localităţi, din 20 de judeţe, în perioada 26-27 iunie, o persoană decedând şi o alta fiind dată dispărută, potrivit datelor centralizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor, prezentate prefecţilor în cadrul aceleiaşi videoconferinţe. Potrivit datelor MAI, 503 persoane au fost evacuate, fiind afectate 660 de gospodării şi 740 de locuinţe. Inundaţiile au mai afectat patru drumuri naţionale, zece drumuri judeţene şi 26 de drumuri comunale, iar 2.107 hectare de păşuni, 3.140 de hectare de păduri şi 790 de hectare de teren arabil au fost inundate. De la începutul perioadei de inundaţii, 32 de judeţe au fost afectate în total, 229 de localităţi fiind inundate, înregistrându-se cinci victime şi o persoană dispărută.