Mergi la conţinutul principal

"Dunărea mi-a furat fratele!"

Apele tulburi şi reci ale Dunării, mult prea crescute pentru această perioadă, au înghiţit, ieri, o viaţă de copil nevinovat, lângă malul brăilean. Tragedia s-a întâmplat în jurul orei 14.00, undeva în apropierea bazei auto a IMB, într-un loc unde mulţi brăileni obişnuiesc să-şi spele maşinile. Este un fost peridoc al Şantierului Naval, de unde se lansau la apă pe vremuri navele abia construite. Acum mai sunt acolo doar piloni şi dale betonate a căror suprafaţă lunecoasă poate pune în dificultate chiar şi înotătorii cu experienţă. De-a lungul anilor, mulţi brăileni şi-au găsit sfârşitul în acea zonă, lăsând în urma lor doar cele câteva cruci de pe mal, al căror avertisment sumbru nu prea este luat în seamă de nimeni. În ciuda pericolului, spaţiul respectiv este folosit ca loc de plajă şi îmbăiere, în special de copiii locatarilor cartierului Viziru. Ceasul rău l-a dus acolo, ieri, şi pe Dan C. Puştiul de 14 ani şi-a luat frăţiorul mai mic, Alin, 8 ani, pe bicicletă, şi împreună au plecat la Dunăre, ca să facă o baie. Au intrat în apă şi iniţial s-au zbenguit amândoi lângă mal. La un moment dat, Dan a început să se îndepărteze de locul unde se afla în siguranţă, bazându-se, probabil, pe faptul că ştie să înoate. De data asta, însă, cunoştinţele sale de înotător nu aveau să-l mai ajute. Curentul puternic l-a tras la fund, înainte de a mai apuca să strige după ajutor. Martorii spun că au văzut doar o mână care a fluturat, pentru scurt timp, pe deasupra apei. Apoi copilul a dispărut, fără să poată cineva reacţiona.

17inec1"Eu veneam cu maşina să o spăl. Când am început să coborâm spre mal, soţia a văzut o mânuţă în apă, de parcă ne făcea semne de salut. «Ia uite, au început să facă baie, înseamnă că s-a mai încălzit apa», mi-a zis ea, ştiind că zilele trecute Dunărea fusese foarte rece şi tulbure. Când am ajuns lângă mal, nu mai era nimeni în apă. Îşi mai spăla cineva maşina acolo, în rest era linişte. Pe urmă l-am văzut pe frăţiorul celui înecat. Era singurel şi începuse să plângă. L-am întrebat ce s-a întâmplat şi mi-a zis că fratele lui e în apă şi nu mai iese. Atunci am înţeles că s-a întâmplat o nenorocire şi am intrat imediat după el. Am încercat să-l caut pe sub apă dar n-am reuşit, fiindcă e curent foarte puternic", ne-a povestit Gabriel Chioreanu. Când am ajuns noi la locul incidentului, tânărul tocmai ieşea din Dunăre, respirând greu din cauza efortului şi a apei neobişnuit de rece pentru mijlocul lunii iulie. Gabriel ne-a spus că a făcut armata la pompieri şi a mai trăit o experienţă similară, când a trebuit să scoată un înecat dintr-un lac din judeţul Galaţi. El şi soţia sa au alarmat, ieri, pompierii, iar după o jumătate de oră şi-a făcut apariţia un echipaj.

17inec6Pompierii şi-au lansat la apă barca pneumatică şi au început să "perieze" fundul apei cu două cange legate cu sfoară. Între timp, au sosit şi poliţiştii şi au început să culeagă date de la martori, despre producerea incidentului. Singur în toată această agitaţie, Alin, fratele mai mic al înecatului, privea speriat în jur şi izbucnea în lacrimi, ori de câte ori îl întreba cineva ceva. La un moment dat, a sosit şi mama sa, Ioana D., care lucrează la o firmă ce-şi are sediul destul de aproape de locul unde s-a petrecut nenorocirea. Femeia fusese informată de conducerea unităţii că s-a întâmplat ceva rău cu unul dintre fii săi, însă a aflat abia când a ajuns pe mal că băiatul cel mare s-a înecat. În stare de şoc, şi-a luat celălalt copil în braţe şi a privit cu deznădejde, plângând continuu, încercările pompierilor de a recupera trupul celui pierit în apele fluviului. Femeia a reuşit cu greu să le spună poliţiştilor de la Transporturi Navale că Dan ştia să înoate, însă avea probleme cu inima. Ea le-a mai zis că, înainte cu doar câteva zeci de minute, ambii băieţi au trecut cu bicicleta pe la ea, pe la serviciu, dar nu i-au spus că vor să meargă la Dunăre, la scăldat.

Dan C. era elev în clasa a VIII-a, la şcoala generală nr. 31. Până la închiderea ediţiei, pompierii nu reuşiseră să-i găsească trupul neînsufleţit. De la începutul anului, opt brăileni şi-au găsit sfârşitul în Dunăre.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro