Mergi la conţinutul principal

Dunărea, la un nivel alarmant de mic la Brăila

* debitul actual, de 3.250 mc/s, este la mai puțin de jumătate față de cât se înregistra anul trecut în aceeași perioadă – 6.620 mc/s * dacă debitul scade sub 2.200 mc/s, sistemele de irigații nu vor mai putea funcționa la capacitatea normală, iar dacă se ajunge la un debit mai mic de 1.800 mc/s, pompele CUP ”Dunărea”, care asigură apa potabilă, vor intra în regim de avarie * vestea bună este că, spre sfârșitul acestei luni, tendința de scădere  se va opri și chiar se prognozează o ușoară creștere de debit

 

 

Nivelul Dunării este alarmant de mic pentru această dată a anului. Astfel, dacă în 2019, pe 24 aprilie, aveam la mira Brăila o cotă de 345 centimetri, la un debit al fluviului de 6.620 metri cubi pe secundă, anul acesta, pe 24 aprilie, am avut o cotă la mira Brăila de doar 100 cm, la un debit de 3.250 mc/s. Tot vineri, 24 aprilie, la Baziaș, la intrarea pe teritoriul României, Dunărea avea un debit de 3.250 mc/s, în condițiile în care, potrivit mediilor multi anuale, debitul ar fi trebuit să se situeze în jurul valorii de 7.900 mc/s.

Totuși, la actualul debit de 3.250 mc/s, încă nu se poate vorbi despre probleme cu alimentarea cu apă la Brăila, nici în ceea ce privește apa potabilă, nici în privința apei pentru irigații. Potrivit directorului Sistemului de Gospodărire a Apei Brăila, Laura Satnoianu, debitul minim necesar pentru ca pompele Companiei de Utilități Publice ”Dunărea” Brăila să poată funcționa la paramentri normali este 1.800 mc/s, iar pentru stațiile de pompare ale Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare , care livrează apă în sistemul de irigații, debitul optim al fluviului este de 2.200 mc/s. Sub aceste valori, ”sorburile”  CUP ”Dunărea”, respectiv ANIF Brăila, vor mai putea funcționa doar în regim de avarie, la o capacitate redusă față de normal.  Așadar, deocamdată nu se pune problema unui debit prea scăzut al fluviului, însă pe fondul lipsei acute de precipitații din bazinul hidrografic al Dunării problema ar putea deveni cât se poate de reală în următoarea perioadă.

Vestea bună ar fi că prognozele indică o ușoară creștere a debitului în zilele următoare. Astfel, pentru data de 29 aprilie este prognozat un debit de 3.490 mc/s, iar la mira Brăila ar urma să avem o cotă de 120 cm.

Din păcate, nivelul foarte mic al fluviului din această perioadă a făcut ca zona dig-mal de pe sectorul brăilean să rămână uscată, fără formarea binecunoscutelor bălți de împrumut care apăreau de obicei primăvara, când fluviul creștea și ieșea din matcă. În acele bălți intră peștii pentru a-și depune icrele, însă din câte se pare în actualul sezon nu va mai fi posibil acest ciclu natural.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro