Dunărea inundă faleza, Siretul iese din matcă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dunărea inundă faleza, Siretul iese din matcă

Ca şi cum n-ar fi fost suficient că Dunărea a crescut într-atât de mult încât să iasă pe faleză, şi Siretul începe să se umfle şi să se reverse din albia minoră până în diguri. Situaţia este cauzată de ploile abundente căzute în Moldova, care i-au forţat pe administratorii lacurilor de acumulare din judeţul Vrancea să dea drumul surplusului de apă. Astfel, digul de pe sectorul brăilean al Siretului va intra în fazele I şi II de apărare. "Nu putem vorbi în momentul de faţă de un debit al Siretului egal cu cel din 2005, când a fost nevoie să procedăm la inundaţii controlate pentru a ţine situaţia sub control. În momentul de faţă avem doar o ieşire din albia minoră. Evoluţia ulterioară depinde de cât de mult va mai ploua", ne-a explicat Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila.
În ceea ce priveşte Dunărea, situaţia este din ce în ce mai alarmantă. Cota a ajuns, ieri, la 638 cm, iar apa trebuie pompată continuu, ca să nu refuleze înapoi prin canalizare şi să inunde Zona Liberă şi străzile Anghel Saligny şi Ancorei. Zonele mai joase de pe faleză sunt deja inundate, apa ajungând până la aleea de promenadă. Nivelul foarte ridicat al fluviului i-a uimit, ieri, pe brăilenii care ieşiseră la plimbare. Au fost, însă, şi persoane care au profitat de situaţie, aşezându-se pe cheu şi bălăcindu-şi picioarele în apă.
Problema este că o nouă viitură e aşteptată să intre în ţară pe la Porţile de Fier, după ce au căzut iar precipitaţii abundente în bazinul hidrografic superior al Dunării.

25dunsir2 Brăilenii pot atinge apa de pe cheul aflat, de obicei, cu câţiva metri mai sus faţă de nivelul Dunării Autorităţile spun că sunt pregătite

Autorităţile locale dau asigurări că sunt pregătite să facă faţă situaţiei în ceea ce priveşte creşterea Dunării. Atât primarul Aurel Simionescu cât şi prefectul Dumitru Popa spun că au fost luate toate măsurile legate de monitorizarea Dunării şi de intervenţie în caz de urgenţă. Totodată, edilul-şef spune că s-a luat în calcul şi eventualitatea în care familiile care locuiesc pe str. Anghel Saligny ar trebui evacuate, însă speră să nu mai fie cazul. "Noi suntem pregătiţi. Deocamdată lucrurile sunt la limită, în sensul că nu ar trebui să fie nişte probleme deosebite în următoarele zile. Prognoza pe următoarele 3 - 4 zile e una calmă, de linişte, după care va mai urma o viitură, luni, şi vom avea o creştere de până la 10 cm. Dar asta nu ar trebui să implice probleme deosebite. Ne-am pregătit totuşi în caz că ar trebui să îi evacuăm pe cei din Anghel Saligny", a explicat primarul Simionescu.
În ceea ce îl priveşte, prefectul Popa a precizat că se aşteaptă ca până la mijlocul lunii iulie să fie probleme în ce priveşte nivelul crescut al Dunării, din cauza ploilor ce vor cădea în ţările prin care trece fluviul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro