Vineri, 18 decembrie, la cantina socială "Sfântul Vasile cel Mare" din Brăila a venit Moş Crăciun. Nu împovărat de ani şi purtat într-o sanie trasă de reni, ci reprezentat de dascăli plini de dăruire, implicaţi într-un proiect social şi educaţional având ca activităţi principale acţiuni umanitare, de voluntariat, adresate unor categorii vulnerabile. Mai exact, este vorba despre cadrele didactice ale unor grădiniţe şi şcoli din Brăila, care au trecut încărcate cu daruri pragul cantinei sociale "Sfântul Vasile cel Mare", păstorită cu dragoste şi dăruire de părintele paroh Victor Ţugui de la Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", din centrul urbei, şi de preoteasa acestuia. Prin proiectul de promovare a identităţii locale şi naţionale "De la Dunăre la mare", dascălii brăileni derulează o serie de acţiuni pentru copii şi bătrâni, în centre de asistenţă socială, cantine sociale, cămine pentru copii şi bătrâni sau centre de zi, bătrâni sau familii nevoiaşe etc, implicând atât copiii, cât şi pe părinţii acestora alături de cadrele didactice în acţiunile de voluntariat pentru semenii defavorizaţi din comunitate. Prin derularea unor astfel de activităţi, cei mici reuşesc să dobândească atitudini şi conduite bazate pe solidaritate, toleranţă, respect faţă de diversitate şi încurajarea acceptării, iar prin modelul oferit, copiii îşi conturează un comportament prosocial şi proactiv, de viitori cetăţeni ai comunităţii din care fac parte. Concret, prin acţiunea "Fii bun şi dăruieşte", alături de cadrele didactice, copiii şi părinţii de la grădiniţa coordonatoare, nr. 51, din Brăila, s-au implicat şi alte unităţi de învăţământ: grădiniţele nr. 21, 31, 50, 33, 56, grădiniţa din localitatea Tufeşti, Şcoala nr. 7-"Ion Creangă", Şcoala nr. 2 -"Fănuş Neagu", clasele primare de la Liceul cu Program Sportiv din Brăila.
Timp de trei săptămâni, sub genericul "Săptămâna cartofului", "Săptămâna bobului de orez", "Săptămâna bobului de fasole", "Săptămâna dulciurilor" etc, părinţii şi copiii din aceste unităţi de învăţământ au colectat cantităţi apreciabile din produse de bază -alimente, dulciuri, jucării, pe care vineri, în jurul prânzului, le-au donat Centrului social " Vasile cel Mare", încărcând curtea cantinei cu saci plini de daruri.
"Fiecare din aceşti 30 de copii are o poveste de viaţă"
Dacă pentru cei peste 30 de copii care iau zilnic masa în acest aşezământ a fost o mare bucurie să vadă cum se descarcă, rând pe rând, sacii plini de produse în curtea cantinei, pentru părintele Victor Ţugui şi pentru preoteasa acestuia, care îi ocrotesc şi îi îndrumă pe micuţi de ani de zile, bucuria s-a împletit cu mulţumirea că gesturile lor sunt împărtăşite şi de alte persoane cu suflete mari.
"Fiecare dintre aceşti 30 de copii are o poveste de viaţă. Sunt copii abandonaţi de părinţi, copii despre care părinţii nu au mai vrut să ştie, copii care au părinţii plecaţi în străinătate, iar noi încercăm să le facem o bucurie", ne-a spus părintele Ţugui, vizibil emoţionat de darurile ce umpleau curtea cantinei. După cum am aflat şi de la preoteasa care s-a dăruit cu trup şi suflet acestei acţiuni de caritate, de ani buni, tot ce se realizează în cantina "Sfântul Vasile cel Mare" se întâmplă doar prin voluntariat. Copiii primesc zilnic hrană caldă, beneficiază de un program "after school", prin care elevii îşi pot pregăti temele, dar şi de căldura sufletească oferită de familia preotului Victor Ţugui.
"Eu vin aici de 5 ani, tata este plecat la muncă, în străinătate, iar acasă suntem şapte fraţi şi mama nu munceşte. Aici primim de toate şi ne simţim bine şi ocrotiţi de părinte şi de doamna preoteasă", ne-a mărturisit o fetiţă, elevă în clasa a Vll-a.
Strânşi în sala de mese a cantinei, copiii ne-au împărtăşit bucuria de a primi daruri, au ascultat sfaturile dascălilor, care au fost mesageri ai unităţilor de învăţământ brăilene implicate în această acţiune, dar şi ai lui Moş Crăciun, iar în semn de mulţumire au cântat colinde.
"Dacă prin gestul nostru am reuşit să sensibilizăm copii, părinţi, sponsori, să fie mai buni şi să dăruiască din preaplinul lor şi altor semeni defavorizaţi, dacă am reuşit să arătăm copiilor din centrul social că nu sunt singuri, că sunt parte a unei comunităţi, că ne pasă de ei, cred că acţiunea de astăzi şi-a îndeplinit scopul", ne-a declarat, în final, prof. Dorina Moldoveanu, coordonator al acestui proiect.