Sint convinsa, intr-o Romanie europeana, oricine e de acord ca aceasta forma de exploatare a terenului reprezinta viitorul, una din conditiile necesare dezvoltarii spatiului rural fiind renuntarea la practici agricole primitive. Dar la fel de bine trebuie sa constientizam si ca micul proprietar trebuie protejat. Pentru ca, sa fie clar, arenda a fost si a ramas un joc de ruleta: cine a avut noroc de arendas, a avut si i-a fost bine, cine nu, a ajuns, cum spun taranii, "de batjocura". Iar in acest ultim caz, nimeni nu poate interveni, nici autoritatile locale, nici institutiile statului - contractul de arenda este un un acord privat intre parti, care nu poate fi solutionat decit pe cale amiabila sau in instanta.
Dar cine ajunge in instanta? Taranii simpli, sigur nu. Nu au nici bani, nici putere, nici suflet sa o faca. Rusinea pe care ar trebui sa o indure in aceeasi incapere cu criminali de rind, hoti si oameni fara capatii i-ar ucide, asa ca, mai bine tac si inghit, dar "nu se fac de ris". Si, totusi, o solutie pentru aceasta problema exista, si a fost promisa de mai toate guvernele postdecembriste. Nici Alianta D.A. nu a facut rabat de la regula, un element de capatii al programului de guvernare fiind infiintarea Tribunalelor Pamintului. Din pacate insa, promisiunea nu s-a concretizat.
Un Tribunal al Pamintului, spun specialistii, ar avea multiple beneficii, ar asigura rezolvarea litigiilor funciare in termene mai scurte, ar da mai mult curaj taranului si poate, ar mai taia din avintul acelor arendasi pentru care doar propria afacere e sfinta. Pentru ca, ce sa ne ascundem dupa degete, exista si arendasi pentru care proprietarii de teren sint doar niste neaveniti cu care sint obligati sa isi imparta cistigul. Drept urmare, reactioneaza in consecinta. Avind in spate avocati buni si contracte aproape "dumnezeiesti" nimic nu ii impiedica sa isi atinga obiectivul principal: pentru ei cit mai mult, pentru tarani cit mai putin. Ameninta, inseala, umilesc, se cred buricul pamintului si fac legea.
Si nu gresesc, contractul de arenda, pe care multi proprietari nici macar nu il citesc inainte sa-l semneze, le da dreptul sa devina, pentru 5 sau 7 ani, stapini cu acte in regula, Dumnezei pe pamintul altora. Aceasta, indiferent daca respecta sau nu clauzele.