Final de mandat pentru şeful Inspecţiei muncii din ultimii 25 de ani, Dumitru Văduva. Luni, 2 martie, a fost ultima zi pe funcţie, iar de astăzi este pensionar cu acte în regulă. El a împlinit vârsta şi stagiul de cotizare astfel încât, potrivit legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă şi în conformitate cu legea privind statutul funcţionarului public, îi încetează în mod automat raportul de muncă pe funcţia publică de conducere a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila. Şi nici nu îşi mai poate continua activitatea ca funcţionar public, pentru pensionaţii din sistemul public, foşti funcţionari, existând doar varianta ocupării unui post de personal contractual.
Aşa că, tot de astăzi, 3 martie, ITM Brăila are un nou şef, cu titlu de interimar, pe Dorina Vasile, cea care ocupă postul de adjunct al instituţiei şi căreia, protrivit regulamentului, îi revin prerogativele conducerii în lipsa inspectorului şef. De precizat că până ieri, la închiderea ediţiei, nu fusese emis un ordinul de numire Dorinei Vasile sau a altei persoane pe postul vacant. Procedural, după asigurarea conducerii instituţiei brăilene, ar urma ca Inspecţia Muncii Bucureşti să anunţe organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de conducere la Brăila, rămas vacant odată cu pensionarea lui Văduva, după o activitate de 15 ani la conducerea actualei ITM Brăila (instituţie înfiinţată în ianuarie 2000 prin comasarea Inspectoratului de Stat pentru Protecţia Muncii şi Camera de muncă din cadrul Direcţiei de Muncă). "După 1990 am lucrat în administraţia publică în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Protecţia Muncii Brăila, ca inspector de protecţia muncii, respectiv inspector şef. Din ianuarie 2000, când s-a semnat certificatul de naştere al actualului Inspectorat Teritorial de Muncă Brăila, am asigurat conducerea acestei instituţii, răstimp în care am mulţumirea să pot spune că, atât prin selecţia şi încadrarea personalului, cât şi prin perfecţionare profesională continuă a acestuia, am contribuit la crearea unui colectiv tânăr şi bine pregătit profesional pentru activităţile specifice instituţiei", ne-a declarat ieri, în ultima sa zi de muncă la ITM Brăila, Dumitru Văduva. Un alt motiv de mândrie se leagă de finalizarea proiectului care a vizat reabilitarea clădirii de patrimoniu în care ITM Brăila îşi desfăşoară activitatea, în paralel cu extinderea acestui sediu cu un corp nou de clădire. Ce planuri are pentru viitor? După cum a explicat, se va menţine oarecum în sfera de activitate în care s-a perfecţionat, însă va face pasul spre domeniul privat: va administra propria firmă de consultanţă în domeniul relaţiilor de muncă, precum şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.
În altă ordine de idei, de menţionat că Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila, la fel ca toate structurile similare din ţară, trece în această perioadă printr-o procedură de reorganizare în sensul fuziunii cu o altă instituţie, cea de prestaţii sociale. Mai precis, la finele anului trecut, Guvernul a emis un act normativ prin care desfiinţează Inspecţia Muncii şi Agenţia de Plăţi Sociale pentru a forma, prin comasare, o nouă structură unică, denumită Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, în subordinea Ministerului Muncii. Urmare a acestei decizii, în subordinea noii agenţii vor fi create, la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti, direcţii judeţene de muncă şi securitate socială. Cum reorganizarea după noile reguli presupune acte normative subsecvente, privind organizarea şi funcţionarea noii structuri, este de aşteptat ca abia undeva spre jumătatea acestui an să se finalizeze procedura comasării, dispusă de Executiv.