Mai bine de un an i-a trebuit Brăilei să-şi revină la capitolul "personal CJ" după scoaterea lui Stancu din circuit de către organele de cercetare penală, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie şi Agenţia Naţională de Integritate. Încolţit cu mai multe dosare penale încă din vara anului 2014, Stancu a fost ba reţinut pe ordonanţă, ba arestat la domiciliu ori cercetat sub control judiciar, până când un dosar mai vechi, acela supranumit "Mită la PSD", s-a încheiat cu condamnarea sa definitivă şi irevocabilă la o pedepsă cu executarea a trei ani de închisoare, dosar în care a fost încarcerat şi omul de afaceri Ioan Niculae.
În vreme ce Stancu îşi începea "cariera" de deţinut, mai mulţi angajaţi ai consiliului părăseau rând pe rând posturile, între care şeful de atunci al Achiziţiilor Publice - Nicolae Moisiu, şi Alina Rusu, director economic până nu de mult.
Trei candidaţi pentru funcţia de secretar
De altfel, de la Achiziţii şi Integrare din CJ, dar şi din Economic şi Juridic au plecat, fie la anchetă, fie din cauze mai puţin clare, mai mulţi specialişti. Oameni direct implicaţi, pe care Stancu i-a tras după el în anchetele penale instrumentate de DNA, altele decât aceea în care el a fost condamnat, sunt şi acum "traşi pe dreapta": Florin Mija, vicepreşedinte CJ pe atunci, Nicolae Moisiu, şef Achiziţii Publice ori Alina Rusu, fost director economic. Toate aceste posturi au rămas în aer, iar departamentele de resort funcţionau cu greu.
Au fost şi cazuri în care, de exemplu, postul de secretar al judeţului s-a vacantat după pensionarea lui Nicu Filotte. După ce a fost ocupat prin interimat timp de câteva luni de Mioara Duţu, la finele anului trecut, s-a bătut în cuie noul nume care a preluat funcţia: juristul Dumitrel Priceputu.
"Au fost trei candidaţi: Mioara Duţu, Dumitrel Priceputu şi un al treilea, din Buzău, căruia nu-i ştiu numele. A trecut de toate probele numai Dumitrel Priceputu. Pe 29 decembrie 2015, acesta a fost declarat admis şi la proba orală, am comunicat rezultatele la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi acum aşteptăm numirea oficială", ne-a declarat prof. Viorel Mortu, preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Brăila.
Achiziţiile Publice - 15 chemaţi, patru rămaşi
Din aceeaşi sursă am mai aflat că se va reface complet, din februarie, şi departamentul de Achiziţii, unul dintre cele mai importante din instituţie, aşa cum s-a completat, de altfel, şi comanda Direcţiei Economice, cu Maria Vlad, care a înlocuit-o pe Alina Rusu, aceasta din urmă fiind cercetată penal alături de Stancu, în parte din dosarele deschise de DNA.
"La Achiziţii rămăsesem într-un singur om, care lucra şi câte 14 ore pe zi pentru a reuşi să facă treaba de strictă urgenţă din instituţie. Era greu fiindcă totul trece prin Achiziţii, de la cumpărarea hârtiei de scris, până la procedura de licitaţie. Într-adevăr, la mijlocul lunii decembrie anul trecut, 15 persoane îşi depuseseră dosarele şi au fost chemate să susţină probele. Patru au şi trecut de aceste probe. Trei au venit la serviciu, iar un al patrulea va începe din februarie. În total, vor fi cinci angajaţi în acest departament", ne-a mai spus Viorel Mortu.
Probleme au fost şi la Integrare, unde, de asemenea, câţiva angajaţi au plecat odată cu Stancu sau imediat după, în colimatorul DNA intrând, la acea dată, şi proiectele cu fonduri nerambursabile implementate prin serviciul respectiv.
Şi aici lucrurile au început să se regleze, în sensul că se reface, încet, încet, organigrama cu patru-cinci salariaţi.
"Tehnicul", doborât de condiţiile de concurs
Şi Departamentul Tehnic a fost vitregit de câţiva specialişti.
"Aici, problema e că avem trei sau patru posturi vacante şi din cauza condiţiilor ferme impuse (facultate de profil, vechime...) şi a salariului de numai 1.200 de lei, nu se prezintă nimeni. Condiţiile sunt stipulate de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici", a adăugat preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila.
Toate departamentele sunt importante în mecanismul instituţional, în contextul în care orice finanţare implică specialist în drept, în economie, şi, mai ales, în Achiziţii Publice.