Mergi la conţinutul principal

Duminică trecem la ora de vară! Ceasurile se dau înainte cu o oră

* în noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, ceasurile se vor da înainte cu o oră, iar astfel ora 3.00 devine ora 4.00

 

 

În acest weekend trecem la ora de vară! În noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, ceasurile se vor da înainte cu o oră, iar ora 3.00 devine ora 4.00. Prin trecerea la ora de vară ziua de 26 martie va fi cea mai scurtă din an, adică va avea doar 23 ore. Așadar, duminică noaptea ”vom dormi cu o oră mai puțin”.

Sistemul acesta cu ora de vară și ora de iarnă are ca scop folosirea pe cât mai mult posibil a luminii Soarelui. Cel care a venit cu idea trecerii la ora de vară a fost omul de știință și inventatorul Benjamin Franklin, după ce a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea. Practic, Franklin a dorit să economisească banii consumați pe lumănări sau lămpi cu ulei și gaz prin alinierea orelor de muncă la orele de lumină naturală. Primele țări care au adoptat-o au fost Germania și Austro – Ungaria în scopul de a economisi cărbune în timpul războiului. SUA a luat aceeași decizie în timpul Primului Război Mondial.

România a adoptat prima dată procedura trecerii la ora de vară în 1932, până în 1940, fiind apoi reluată din 1979. În prezent, peste 100 de ţări din toată lumea folosesc acest mecanism. În lume sunt însă state sau teritorii care nu au adoptat această convenţie, de exemplu ora de vară nu este folosită în ţările de la Ecuator şi de la Tropicul Capricornului şi nici de Japonia şi China.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro