Se poate vota la orice secţie din ţară
Europarlamentarele nu sunt foarte diferite de alegerile cu care ne-am obişnuit deja. Alegătorii trebuie să pună ştampila pe buletinul de vot în dreptul listei partidului pe care vor să îl voteze. Diferenţa este că, de această dată, tot electoratul primeşte acelaşi buletin de vot, pe care sunt înscrise aceleaşi nume, în timp ce, la scrutinul pentru alegerile parlamentare, în fiecare judeţ sunt liste diferite de candidaţi. Pragul de accedere în Parlamentul European este de 5% pentru partide, organizaţii aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice şi electorale. Candidaţii independenţi pot primi mandate dacă au obţinut, fiecare în parte, un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu partea întreagă a raportului dintre numărul total de voturi valabil exprimate şi numărul de mandate de parlamentari europeni ce revin României.
De asemenea, la alegerile de duminică, cetăţenii români îşi pot exercita acest drept în orice secţie de votare de pe teritoriul ţării, însă numai cu buletinul sau cartea de identitate.
Autorităţile avertizează că turismul electoral dar şi tentativele de cumpărare a voturilor în ziua scrutinului vor fi aspru pedepsite. De altfel, Ministerul de Interne a anunţat deja că autobuzele şi microbuzele care vor circula duminică vor fi verificate de poliţişti.
312.733 brăileni cu drept de vot, aşteptaţi la urne
Şapte partide politice şi doi independenţi şi-au depus candidaturile pentru euroscrutin la Biroul Electoral Central. PSD - PC, PDL, PNL, PRM, UDMR, PNŢCD şi Partidul Forţa Civică sunt formaţiunile politice care aspiră la locuri de europarlamentari. Alături de acestea, şi doi independenţi s-au aruncat în luptă, anume Elena Băsescu şi Pavel Abraham.
La Brăila, alegătorii sunt aşteptaţi în 282 de secţii de votare, 142 în municipiu şi 140 în judeţ, cu 3 secţii de votare mai puţine decât cele de la alegerile parlamentare din noiembrie 2008. Există 312.733 cetăţeni cu drept de vot, din care 191.155 în municipiu şi 121.578 în judeţ, pentru care au fost tipărite 344.000 buletine de vot, cum cere legea. La Brăila, pentru alegerile europarlamentare s-a alocat o treime din suma utilizată pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2008, adică 1.018.000 lei.
Peste 100 de deţinuţi vor să voteze la europarlamentare
Peste 100 de deţinuţi de la Penitenciarul Brăila şi-au manifestat dorinţa de a-şi exercita dreptul de vot la alegerile europarlamentare. Mai exact, până la această dată, 109 persoane private de libertate au dorit să meargă la urne, dintre cele 135 persoane cu drept de vot, dintr-un efectiv total de 595 încarceraţi. Penitenciarul Brăila este arondat la secţia de votare nr.62, organizată în incinta Grupului Şcolar Grigore Moisil, situat pe str. Carantina nr.8, iar in ziua de 7 iunie, la sediul penitenciarului se va deplasa o urnă mobilă împreună cu o comisie desemnată. Pentru 47de persoane private de libertate, ale căror acte de identitate au termenul de valabilitate expirat s-au întreprins demersurile necesare, acestora întocmindu-li-se cărţi de identitate provizorii. Şi deţinuţii de la Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti vor merge la vot, un număr de 21 de tineri manifestându-şi dorinţa de a vota.