Peştele și produsele din peşte nu sunt alimente atât de sănătoase pe cât par. O asociaţie pentru protecţia consumatorului din Franţa a descoperit în 130 de produse cantităţi apreciabile de substanţe nocive. Mercurul este cel mai prezent. Ancheta readuce în discuţie tema securităţii alimentare în Franţa şi lipsa transparenţei în acest sector, relatează TVR.
Dacă vă gândeaţi că peştele este un aliment bogat în proteine şi vitamine, ei bine, nu este chiar aşa. Cotidianul Le Figaro a publicat rezultatele unei anchete impresionante realizate de asociaţia franceză „60 de milioane de consumatori".
Au fost analizate 130 de produse din peşte şi peşte proaspăt, vândute în marile lanţuri comericale, iar concluziile sunt alarmante. Conservele de ton, de exemplu, conţin metale ca mercurul sau arsenicul. Consumate în cantitate mare, ambele sunt extrem de toxice pentru organism.
După ce a examinat 15 conserve diferite, asociaţia „60 de milioane de consumatori" a ajuns la concluzia că toate, fără nicio excepţie, erau contaminate mai mult sau mai puţin cu aceste elemente chimice. Cantitatea cea mai mare de substanţe chimice a fost depistată în conservele de ton bucăţi Odyssée.
Studiul a mai luat în considerare şi alte criterii ca fragmente de oase sau organe.
Paradoxal, specialiştii au descoperit aceste elemente în cel mai scump produs care există pe piaţa franceză - tonul Saupiquet.
Şi mai alarmant este faptul că în multe conserve cantitatea de peşte variază între 22 şi 49 de procente. Vestea bună este că producătorii şi-au îmbunătăţit totuşi condițiile de conservare a somonului, dar numai după ce asociaţiile pentru protecţia consumatorilor au făcut presiuni.