• în urma unor negocieri, recente, reprezentanții Coaliției de Guvernare au anunțat că au fost adoptate o serie de măsuri menite să îmbunătățească traiul pensionarilor începând cu 2023 • majorarea punctului de pensie cu 12,5%, ajutor anual de 1.000 lei, sprijin anual pentru plata energiei și vouchere pentru alimente în valoare de 250 lei la fiecare două luni • în tot acest context, liderul PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, dar și cel al PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, se bat cu pumnul în piept că partidul din care fac parte este principalul responsabil pentru măsurile bune ce au fost propuse în Coaliție
Măsuri pentru îmbunătățirea vieții pensionarilor din 2023 – cu asta se laudă membrii Coaliției de Guvernare. Totuși, chiar dacă este vorba despre un demers comun, atât liderul PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, cât și președintele organizației județene a PSD, senatorul Ion Rotaru, au simțit nevoia să transmită comunicate de presă distincte, în care să sublinieze că partidul din care face parte fiecare a fost cel care ar fi reușit să vină cu propuneri cât mai bune pentru pensionari, nicidecum partenerii. Pe scurt, discutăm despre majorarea punctului de pensie cu 12,5%, un ajutor anual de 1.000 lei, un sprijin anual pentru energie și vouchere pentru alimente în valoare de 250 lei la fiecare două luni pentru pensionari, începând cu luna ianuarie.
Primul care a transmis, marți după-amiază, un astfel de comunicat a fost liberalul Popa, care s-a lăudat cu faptul că la nivelul Coaliției de guvernare PNL ”a reușit să își convingă partenerii de coaliție să accepte un pachet de măsuri” menit să atenueze impactul economic și social, în contextul în care România, la fel ca alte țări, este afectată de criză în multe domenii și având în vedere că inflația a crescut semnificativ.
”Și dacă vorbim de aceste măsuri sociale, PNL s-a opus categoric unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%. Astfel, în ceea ce privește pensiile, PNL a cerut o majorare de 15%, în timp ce PSD a susținut o majorare cu numai 10%. Decizia finală a fost o majorare a pensiilor cu 12,5%. Ne amintim cu toții cum PSD-ul, pe când se afla în opoziție, făcea declarații populiste, cerând vehement majorarea pensiilor cu zeci de procente. Când PNL, aflat la guvernare, spunea că bugetul nu permite asemenea majorări, ne acuzau că nu ne pasă de vârstnici. Acum, când PSD-iștii se află la putere și au posibilitatea să ia decizii cu privire la majorarea pensiilor, ei sunt cei care propun procente mai mici decât liberalii”, a ținut să sublinieze Popa.
Deputatul a prezentat totodată măsurile ce vor fi luate pentru susținerea populației. Mai precis faptul că s-a stabilit ca punctul de pensie să fie majorat cu 12,5% pentru pensiile pe contributivitate, începând cu 1 ianuarie 2023. Popa a mai anunțat că separat de această creștere, în 2023, se va acorda un sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici în felul următor: 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei; 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei; 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei.
Sursa citată a mai subliniat că sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.
”Pensionarii care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului. Pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei vor primi un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. Această sumă va fi împărțită în două tranșe, pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare. Alocațiile de stat pentru copii vor fi actualizate cu rata inflației. Persoanele cu handicap vor primi o a treisprezecea indemnizație”, a mai declarat Popa, cu completarea că și indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război vor fi majorate cu circa 30%.
Rotaru susține că majorarea veniturilor pensionarilor este un obiectiv major al PSD
Câteva ore mai târziu și senatorul Ion Rotaru a trimis un comunicat de presă pe aceeași temă, de această dată însă din perspectiva Partidului Social Democrat. Spre deosebire de Popa, acesta a fost ceva mai rezervat în a-și ataca partenerii de Coaliție, însă nu s-a ferit să atribuie PSD meritele pentru aceste măsuri importante.
”Partidul Social Democrat a reușit să convingă Coaliția de guvernare să adopte o creștere diferențiată a veniturilor pensionarilor, astfel pensionarii cu cele mai mici venituri vor beneficia de cele mai mari creșteri. Începând de anul viitor cei mai vulnerabili pensionari vor avea parte de o majorare a pensiei cu până la 45%. Prin modelul de majorare propus de PSD vor fi ajutate acele persoane care au fost cel mai grav afectate de creșterea prețurilor”, și-a început Rotaru declarația.
Și senatorul a punctat că peste 2 milioane de pensionari cu venituri cuprinse între 1.000 și 1.500 de lei vor avea parte de o creștere a veniturilor anuale între 35% și 45% începând cu anul viitor.
”Această creștere este compusă din: majorarea punctului de pensie cu 12,5%, un ajutor anual de 1.000 de lei, un sprijin anual pentru energie de 1.400 de lei și voucherele pentru alimente în valoare de 250 de lei la fiecare două luni. Pensionarii care au o pensie între 1.501 și 2.000 de lei (950.000 de persoane) vor beneficia de o majorare a veniturilor anuale între 22% și 25%, care se va compune din creșterea punctului de pensie cu 12,5%, un ajutor anual de 800 de lei și un sprijin anual pentru energie de 1.400 de lei. Un milion de pensionari care au pensii între 2.001 și 3.000 de lei vor beneficia de o majorare cuprinsă între 14% și 15% a veniturilor anuale care va fi formată din majorarea punctului de pensie cu 12,5% și un ajutor anual de 600 de lei. Pensionarii cu venituri mai mari de 3.000 de lei vor beneficia și ei de majorarea punctului de pensie cu 12,5%”, a ținut să precizeze președintele PSD Brăila.
Potrivit lui Rotaru, prin majorarea punctului de pensie se realizează în sfârșit creșterea cu 40% prevăzută inițial în Legea Pensiilor și care însemna o valoare a punctului de pensie de 1.775 lei. PSD-istul nu s-a ferit să acuze la rândul său că Guvernele conduse de PNL sunt responsabile pentru faptul că această măsură a fost amânată până în prezent.
”Guvernele de dreapta au amânat de mai multe ori această majorare, operând doar creșteri mici ale punctului de pensie. Începând cu anul 2023, în urma majorării punctului de pensie, valoarea acestuia va ajunge la 1.784 lei”, a conchis sursa citată.