"Ordonanţa traseiştilor", lansată de Liviu Dragnea la finele anului trecut, ce a permis migrarea aleşilor locali de la un partid la altul pentru formarea de noi majorităţi, rămâne unul dintre subiectele de interes pentru politicienii şi parlamentarii brăileni. Asta după ce Strada s-a exprimat clar împotriva traseismului politic. Astfel, Comisia juridică a Senatului a adoptat, recent, proiectul de lege privind respingerea OUG 55, stabilind că doar consilierii locali care au migrat de la un partid la altul îşi vor pierde mandatele, în timp ce primarii şi preşedinţii de CJ revin în situaţia anterioară aplicării actului normativ. Cu toate acestea, o decizie finală urmează să fie luată în plen. Liberalul Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, afirmă că acesta a fost doar un prim pas către normalitate şi speră că proiectul va fi în cele din urmă aprobat de colegii săi din Parlament. "Avem o decizie a Curţii, care ne spune că ordonanţa e neconstituţională şi pune în vedere Parlamentului să se hotărască ce face cu efectele. Acesta a fost demersul pe care l-am făcut noi. De asemenea, toată lumea clamează pentru curăţarea clasei politice. Mi se pare că şi mutatul ăsta dintr-o parte în alta e tot un soi de - deşi poate e prea dur termenul -, corupţie politică. Aveam acum şansa, prin discutarea acestei ordonanţe, să dăm un prim semnal, să luăm o măsură şi să ne asumăm poziţia clară, nu doar declarativă. Să ne exprimăm prin vot «pentru» sau «împotriva» traseismului. La comisie, cei de la PSD au părăsit sala. Adică nu sunt de acord, dar nici împotrivă... S-au abţinut, adică tot împotrivă într-un fel", a declarat Boboc. Acesta a mai subliniat că a decis să înainteze cele două amendamente prin care consilierii să îşi piardă mandatele, iar primarii să revină la partid, plecând de la decizia Curţii. "Urmează şi un vot în plen, care va fi unul deschis. Va fi o ocazie pentru cei care urmăresc scena politică să vadă cine doar declară că vrea o schimbare a imaginii scenei politice şi cei care fac ceva în sensul ăsta", a mai a afirmat acesta, subliniind totodată că indiferent dacă cei care au venit către PNL prin OUG 55 îşi vor pierde mandatul de consilier, ei nu vor fi excluşi din partid, dacă sunt "oameni serioşi".
PSD-iştii se declară împotriva traseismului politic, dar nu dau şanse respingerii OUG 55
Senatorul PSD Ion Rotaru şi deputatul Marian Dragomir au abordat subiectul proiectului privind respingerea OUG 55, afirmând că nu cred că o asemenea lege va trece de votul plenului. Rotaru a punctat că a participat la lucrările Comisiei juridice a Senatului când s-a discutat acest proiect şi a ţinut să specifice că PSD-iştii au părăsit sala pentru că punctul respectiv fusese introdus de liberali suplimentar, fără a fi anunţat cu trei zile înainte, aşa cum prevede procedura. "Sigur, s-a luat acolo o decizie la nivelul Comisiei pentru că au reuşit să facă o majoritate de şase, cât era necesar să treacă acea decizie. Dar s-au făcut şi nişte amendamente, care din punctul meu de vedere, sunt contrare legii. Sigur că poţi pe un proiect de act normativ să faci amendamente, dar nu poţi să spui că acela care şi-a schimbat partidul într-un moment sau altul în baza acelei ordonanţe îşi pierde mandatul. Acesta este imperativ, a fost dat de alegători şi nu îl poţi lua decât în perspectiva alegerilor următoare, când vin alţi parlamentari, consilieri, primari, ş.a.m.d. Proiectul va veni la plenul Senatului, dar eu nu cred că va trece. Oricum, camera decizională este Camera Deputaţilor", a declarat Rotaru. La rândul său, Dragomir a afirmat că întotdeauna a criticat dur traseismul politic şi că din punctul său de vedere, migraţia de la un partid la altul falsifică votul cetăţeanului. "Dar în cazul de faţă, pierderea mandatului nu poate fi stabilită de către o instituţie, pentru că mandatul respectiv a fost obţinut prin votul cetăţenilor. Mai mult decât atât, eu consider că în cazul de faţă nu putem să discutăm de efecte retroactive ale legii, ci doar de revenirea la situaţia iniţială, in extensio. Asta ca maximă sancţiune, să spunem aşa. Pentru că ordonanţa a produs efecte şi nu putem vorbi doar de această ordonanţă. Nu putem acum să deschidem un carusel şi toate ordonanţele care au fost respinse de Parlament să producă efecte retroactive. Nu cred că are şanse să treacă pentru că sunt foarte mulţi parlamentari care şi-au schimbat partidul şi ei vor vota în consecinţă", a precizat deputatul.
Simionescu: "La municipiu nu ştiu dacă ar fi o foarte mare problemă"
Primarul Aurel Simionescu a susţinut, recent, că respingerea "ordonanţei traseiştilor" nu ar produce mari schimbări la nivelul CLM Brăila, deoarece mulţi dintre consilierii PPDD au migrat la UNPR, partide care între timp au fuzionat. "La municipiu nu ştiu dacă ar fi o foarte mare problemă. Domnul Paul Creţu este în situaţia în care este, cei de la PPDD - UNPR s-au unificat, nu ştiu de unde să plece şi unde ar trebui să treacă? Singurii care sunt într-o situaţie ceva mai problematică sunt domnul Georgică Sterian şi domnul Laurenţiu Chiru (n.r. - ambii PNL). Dar având în vedere că mai avem şase luni până la alegeri, e o problemă pentru că au fost primari care au trecut dintr-o parte în alta, consilieri. Unii au trecut şi cu membrii din consiliile locale. Eu nu cred că pentru şase luni de zile mai e nevoie de aşa ceva", a afirmat Simionescu. Totodată, sursa citată a precizat că ar trebui realizată o lege unitară pentru toţi aleşii, astfel încât nu doar parlamentarii să aibă voie să migreze de la un partid la altul.