Mergi la conţinutul principal

Dublarea pensiilor in mandatul Tariceanu

Scandalul stirnit de pseudosceptici impotriva capacitatii de sustinere financiara a majorarii punctului de pensie incepind cu data de 1 ianuarie 2008 este hilar si aminteste de scepticismul cu care a fost intimpinata cota unica - si ea, tot o masura pur liberala -, pentru introducerea careia Partidul National Liberal a trebuit sa lupte din greu. Cum cota unica a avut un succes pe care nimeni nu mai indrazneste sa-l conteste si a adus multa simpatie in rindul populatiei, spaima adversarilor politici ai PNL este ca si aceasta majorare va fi bine primita, si electoratul va intelege foarte clar cine munceste cu adevarat in slujba cetateanului si cine vintura vorbe fara a avea capacitatea de a face practic ceva vreodata.
De ce trebuie sa inteleaga oamenii ca PNL si nici un alt partid nu poate sustine, cu argumente, nu pe aiureli, ca a majorat valoarea punctului de pensie si implicit pensia?
Iata de ce: 1. Ca partid de guvernare, PNL este acela care a asigurat dupa instalarea guvernului Tariceanu cresterea economica in Romania 2. Cresterea economica, influentata masiv de introducerea cotei unice, este cea care a generat locuri de munca si implicit sustenabilitatea financiara a sistemului de pensii 3. Guvernul Tariceanu este cel care a despovarat bugetul asigurarilor sociale de cheltuieli care, in mod firesc, nu era normal sa fie platite din acesta, ci de la bugetul de stat: cresterea si ingrijirea copilului, concedii medicale, pensii pentru agricultori. Un lucru simplu, dar lucrurile simple au nevoie pentru a fi aplicate de oameni care stiu ce sa faca, nu de oameni care stiu sa vorbeasca. Urmare a acestor masuri bugetul asigurarilor sociale de stat a inregistrat primele excedente din perioada postrevolutionara si asta in conditiile in care deja s-au facut cresteri insemnate de pensii in termeni reali
4. Guvernul Tariceanu este cel care avea cunostinta de starea exacta a economiei si a bugetului asigurarilor sociale de stat si, ca atare, el este cel care si-a asumat cresterea valorii procentuale a punctului de pensie. Propunerea PSD era fara sustinere financiara si venea, oricum, intr-un moment in care, in perspectiva proiectiei bugetului pentru anul 2008, PNL intentiona sa procedeze la o majorare a pensiilor.
Am putea continua, dar credem ca lucrurile sint deja evidente. Intuind pericolul ca popularitatea PNL in rindul cetatenilor ar creste primejdios pentru el, Basescu se opune. Partidul care a incercat sa obtina o crestere de 45% din salariul mediu pe economie a punctului de pensie, adica PSD, se declara sceptic in privinta sustinerii financiare a acestei masuri. Citesti opiniile parlamentarilor PSD si-ti faci cruce. Cind au incercat sa promoveze ideea cu un procent mai mare, au facut-o contrar legii, fara indicarea surselor pe care le propun. Singura explicatie este ca au facut o solicitare "la plezneala" si acum se mira singuri ca Guvernul Tariceanu a gasit resurse si refuza sa creada ca acest lucru este posibil. Partidul care duce grija obsesiva a propriei imagini neprihanite si populare, PD, face si alte lucruri pe care nimeni nu le intelege. Zic democratii : "da, marire sa fie, sintem de acord si noi, ca asa da bine la procente, dar cum Dumnezeu faceti sa o dati, ca noi nu credem ca aveti resurse!". Si da-i vaicareala si suspiciune! Adica in ceea ce ar pute fi deja un brand PD "si cu burta plina si cu slanina-n pod".
Concret, ca urmare a acestui act normativ pe care presedintele Basescu se incapatineaza aberant sa nu-l promulge, pensia medie va ajunge de la 3.996.000 lei vechi, cit este in prezent, la 5.680.000 lei vechi, ceea ce reprezinta o crestere cu 43 %.
De asemenea, este bine sa nu se uite si majorarea cu 50 % a pensiei pentru agricultori cu incepere de la data de 01.09.2007, majorare pusa in pericol, cu un dispret suveran, de acelasi presedinte, pentru ca nepromulgarea legii ii afecteaza si pe acestia. Oare de cind Partidul Democrat a facut traseism doctrinar, trecind de la stinga la dreapta spectrului politic? Domnul presedinte, desi nemembru declarat de partid, s-a transformat din aparatorul saracilor intr-o persoana careia nu-i mai pasa de acestia. Mizeaza oare domnia sa atit de putin pe acest electorat, incit isi permite sa-l dispretuiasca? Din fericire, pentru ca cea de a doua etapa a majorarii pensiilor din sistemul de stat nu depinde de hachitele prezidentiale, la data de 01.09.2007, aceasta va intra in vigoare, ceea ce inseamna o majorare cu 5 % a pensiilor, dupa prima majorare cu 17 % pusa in aplicare cu 01.01.2007.
In concluzie, Guvernul Tariceanu a crescut constant pensiile in 2005 si in 2006, continua sa le creasca si in anul 2007 si ar putea sa le creasca substantial, daca presedintele nu s-ar opune pentru motive bizare si de natura pur politicianista.
Cu consecventa, PNL asigura cresterea economica, pregateste pentru anul 2008 un buget pentru agricultura asa cum este nevoie dupa clapa pe care ne-a tras-o domnul Flutur (predestinat nume, cum de nu am inteles asta mai devreme), asigura cel dintii program national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, fapt ce va permite, prin introducerea unui sistem real de profilaxie, o economie la bugetul sanatatii, fara scaderea calitatii serviciilor.
In contextul asumarii guvernarii, in cazul in care presedintele se intoarce cu spatele la pensionari exista posibilitatea de care se va uza, ca prin proiectul de buget al anul 2008, ministrul Finantelor sa introduca majorarea cu 40%, refuzata acum de presedinte.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu