Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dubla decapitare

Lovitura grea pentru capii finantelor brailene. Directorul executiv al Directiei de Finante, Ilie Deca, si comisarul sef al Garzii Financiare, Marcel Constantin, au fost trimisi in alte judete, in urma unei decizii a conducerii ANAF. Aceasta a hotarit schimbarea prin rotatie, pentru o perioada de pina la 6 luni, a 17 directori executivi din cadrul directiilor finantelor publice judetene, a 15 comisari sefi ai sectiilor judetene ale Garzii Financiare, precum si a opt directori executivi din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, a anuntat institutia.
Ilie Deca si Marcel Constantin ar urma sa ocupe, incepind de azi, pozitii similare la Harghita si, respectiv, Sibiu. In locul lor vor veni Ion Cupa, directorul executiv al Finantelor din Mehedinti si Ioan Sipos, comisar sef al Garzii Financiare, sectia Satu-Mare.
Daca Ilie Deca este impacat cu decizia ANAF, pe care o considera, intr-un fel, o promovare, motiv pentru care va prelua, de azi, friiele Directiei Generale a Finantelor Publice Harghita, Marcel Constantin refuza, momentan, sa dea curs deciziei ANAF, urmind sa poarte o discutie lamuritoare cu conducerea institutiei.

Vosganian a semnat Ordinul pentru detasarea lui Deca

Daca decizia ANAF este datata 18 martie, Ordinul nr.794 prin care seful Finantelor brailene este detasat la Harghita este semnat inca de vineri, 14 martie, de catre ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Documentul respectiv arata ca "incepind cu data de 19 martie, domnul Ilie Deca, director executiv in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice a judetului Braila, se detaseaza, pe o perioada de sase luni, la Directia Generala a Finantelor Publice Harghita, in functia de director executiv, conform prevederilor art.87 alin.(1) lit.a) si lit.b), alin.(2) lit.b) si ale art.89 alin.(1) si (2) din Legea nr.188/1999 privind statutul functionarilor publici, republicata, cu un salariu de baza de 1.742 lei, o indemnizatie de conducere in cota de 50% din salariul de baza si un spor de vechime in munca in cota de 25% din salariul de baza.
Pe perioada detasarii, drepturile salariale, costul integral al transportului, dus si intors, cel putin o data pe luna, al indemnizatiei de detasare si al cazarii (doar in cazul in care nu se pot asigura spatii proprii de cazare) vor fi suportate de Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Harghita, conform prevederilor Legii nr.188/1999, republicata si ale Hotaririi Guvernului nr.1860/2006.
Detasarea poate fi refuzata in situatiile prevazute la art.89 alin.(3) din Legea nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata.
Directia Generala Resurse Umane si Management, impreuna cu Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Braila si Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Harghita vor duce la indeplinire prezentul Ordin", se arata in documentul semnat de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

"Exista, sa stii, un Dumnezeu deasupra..."

Prefectul judetului, Mihaela Marcu, ne-a declarat ca Ilie Deca i-a confirmat faptul ca nu va contesta decizia ministeriala si se va duce la Harghita.
"Ieri, la ora 11.30, dl. Deca mi-a trimis ordinul pe fax si m-a informat asupra deciziei ministrului, facind afirmatia ca eu as fi stiut de mult de aceasta decizie. De fapt, am inteles de la minister ca este vorba despre cel putin 15 directori executivi de la tot atitea directii ale finantelor din tara care au primit un astfel de Ordin.
Sincer, nu cunosc motivatia ministerului. Ar putea fi datorata unor rezultate deosebite care pot fi obtinute mult mai bine intr-un judet strain (model practicat in Franta, unde nu este niciodata numit un director de finante in judetul sau de resedinta). Insa, la fel de bine, ar putea fi cauzata de ineficienta si de lipsa de rezultate. Si in acest caz este buna optiunea ministerului, pentru ca ar elimina astfel elementele de subiectivitate care ar putea impieta asupra activitatii din judetul de referinta", a comentat reprezentantul Guvernului in teritoriu.
Dupa cum ne-a declarat Mihaela Marcu, ferm convins de faptul ca in spatele acestei decizii se afla prefectul judetului, fostul director executiv adjunct al Finantelor, Ilie Deca, i s-a adresat acesteia spunind ca "exista, sa stii, un Dumnezeu deasupra..."
Replica, la care prefectul a completat: "...de a carui existenta sint si eu foarte convinsa".

"Aceste mutari nu trebuie interpretate drept sanctiuni disciplinare"

Ilie Deca ne-a declarat ca mutarea sa nu trebuie privita ca o mazilire, ci ca pe un lucru normal in activitatea pe care o desfasoara.
El si-a argumentat pozitia citind chiar comunicatul de presa al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, document care precizeaza ca "aceasta decizie vine in sprijinul indeplinirii obiectivelor asumate in strategia de optimizare a managementului structurilor ANAF si vizeaza eficientizarea acestui management in judetele unde nu au fost atinsi toti indicatorii de performanta.
Aceste mutari nu trebuie interpretate drept sanctiuni disciplinare.
Ideea a fost ca, atit angajatii, cit si activitatea propriu-zisa sa beneficieze de expertiza celor mai buni.
Cei care au avut rezultate excelente pe plan local au fost trimisi sa identifice si sa elimine eventualele disfunctionalitati din judetele cu performante ceva mai scazute.
Am mers pe sistemul utilizat si de celelalte administratii financiare care isi detaseaza, pe principiul rotatiei, cei mai buni oameni in regiunile unde este necesara imbunatatirea managementului.
Cei schimbati, prin rotatie, vor beneficia de aceleasi drepturi ca si pina acum", se arata in comunicatul de presa semnat de seful ANAF, Daniel Chitoiu.
Intrebat daca peste sase luni va reveni in fotoliul de director executiv la Braila, Ilie Deca a raspuns afirmativ, precizind totodata ca nu este vorba de sase luni, "ci de o perioada de pina la sase luni".
Comunicatul ANAF insa nu precizeaza nimic in privinta acestui aspect.

"Este vorba despre cu totul si cu totul altceva..."

Daca Ilie Deca s-a impacat cu ideea plecarii la Harghita, comisarul sef al Garzii Financiare sectia Braila, Marcel Constantin, era foarte afectat de decizia ANAF.
"Este recompensa pe care am primit-o pentru tot ceea ce am facut pentru acest judet", ne-a declarat, amar, Constantin. El considera ca in nici un caz nu poate fi vorba despre optimizarea procesului de coordonare, control si cel decizional, ci "este vorba despre cu totul si cu totul altceva..."
Marcel Constantin ne-a precizat ca nu se va duce la Satu-Mare, pina cind nu va purta o discutie cu conducerea centrala. In plus, el a precizat ca a avut o discutie telefonica cu cel care trebuie sa vina in locul sau, satmareanul Ioan Sipos, care, de asemenea, "refuza sa vina la Braila".

"Lucrezi mult mai bine si mai eficient intr-un loc in care nu ai cunostinte"

Daca primarul muncipiului, liderul PNL Constantin Cibu, a refuzat sa comenteze decizia ANAF, presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, ne-a declarat ca "este o logica in decizia institutiei privind detasarea celor doi. Pentru ca, in domeniul lor, lucrezi mult mai bine si mai eficient intr-un loc in care nu ai cunostinte. Ma refer la controale inopinate si colectarea taxelor si impozitelor. Totul se face mult mai eficient. Nu zic acum ca daca lucrezi undeva unde ai cunostinte, asta inseamna ca si incalci legea pentru ele, dar e mult mai bine sa iti faci treaba acolo unde nu cunosti pe nimeni. Eu zic ca e o miscare buna".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii