Duşmanii curăţeniei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Duşmanii curăţeniei

* pentru că sancţiunile aplicate se dovedesc ineficiente, Poliţia Comunitară a propus Primăriei să interzică deţinerea cailor pe raza municipiului şi accesul căruţelor în anumite zone din oraş

Curăţenia de primăvară din casele brăilenilor este echivalentă, de foarte multe ori, cu murdărirea domeniului public. Asta deoarece mulţi dintre brăilenii care îşi renovează locuinţele preferă să scape de moloz angajând căruţaşi dispuşi să-l ducă pe terenurile virane de la marginea oraşului. Alternativa legală este contactarea unei firme de salubritate, astfel încât molozul să ajungă la depozitul de deşeuri inerte, contra sumei de 5 lei per metru cub. Din păcate, fie în necunoştinţă de cauză, fie din lipsă de responsabilitate civică, lumea continuă să plătească sume de ordinul zecilor de lei acestor căruţaşi, care se bucură că găsesc clienţi, fără să dea doi bani pe mediul înconjurător. Pentru ca tabloul să fie complet, lângă molozul aruncat de căruţaşi, apar şi deşeurile menajere aduse de brăilenii care refuză să plătească serviciile de salubritate.

Astfel, foarte multe locuri de la marginea municipiului şi chiar din zona centrală continuă să arate, de ani de zile, ca nişte gropi de gunoi.
De la începutul lunii în curs, Poliţia Comunitară Brăila a aplicat 95 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 8.745 lei, pentru depozitarea ilegală de deşeuri pe domeniul public. În general, sancţiunile se situează în jurul valorii de 100 lei, pentru acest gen de contravenţie. Se dovedeşte, însă, că doar amenzile nu au efectul scontat. În consecinţă, Poliţia Comunitară s-a gândit şi la altfel de măsuri.

"Pentru descurajarea acestor practici, respectiv a depunerii de deşeuri în zonele limitrofe ale municipiului, deşeuri transportate, de regulă, de deţinătorii atelajelor hipo, am înaintat Primăriei Municipiului Brăila mai multe propuneri de hotărâri: interzicerea creşterii animalelor mari în municipiu; interzicerea pătrunderii în anumite zone ale municipiului cu atelaje hipo şi măsuri sancţionatorii pentru cei care încalcă aceste prevederi. Mai propunem emiterea unei completări la HCLM nr. 5/2003, prin care persoanele fizice care nu încheie contracte de salubrizare să poată fi sancţionate contravenţional", se precizează într-un comunicat de presă semnat de Traian Jipa, directorul Poliţiei Comunitare Brăila.

Teoretic, există deja o interdicţie legală privin circulaţia atelajelor hipo pe drumurile publice. Reglementarea aceasta s-a respectat, însă doar atunci când Poliţia Rutieră avea posibilitatea legală să confişte căruţele prinse în trafic. După cum ne-a explicat subcomisarul Bogdan Zotoi, şeful Poliţiei Rutiere Brăila, de jumătate de an nu se mai pot face astfel de confiscări, deoarece Codul Rutier a fost modificat, rămânând valabile doar sancţiunile contravenţionale. Sancţiuni contravenţionale pe care căruţaşii nu se sinchisesc să le plătească...

În ultimele zile, agenţii comunitari au însoţit în teren reprezentanţi ai "Eco" SA, pentru a verifica existenţa contractelor de salubritate, la persoanele fizice şi juridice din cartierele Brăiliţa, Vidin şi zona centrală a oraşului. În urma acestor acţiuni, s-au încheiat 180 contracte noi cu "Eco" SA, de către persoane juridice şi 650, de persoane fizice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro