DSVSA Brăila: măsuri ce trebuie respectate pentru comerțul cu ovine/caprine în contextul pestei micilor rumegătoare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

DSVSA Brăila: măsuri ce trebuie respectate pentru comerțul cu ovine/caprine în contextul pestei micilor rumegătoare

• pe 28 octombrie au expirat restricțiile de mișcare impuse în județul Brăila, în contextul evoluției focarelor de pesta micilor rumegătoare (PMR) pe raza județelor învecinate • în aceste împrejurări, DSVSA a emis, recent, un set de măsuri ce trebuie respectate de crescătorii și comercianții de ovine/caprine pe raza județului și în afara județului Brăila • „DSVSA Brăila solicită sprijinul cetățenilor, fermierilor, crescătorilor de animale, autorităților locale, medicilor veterinari, pentru respectarea măsurilor de protecție și prevenire”, precizează dr. Costică Peltea, directorul DSVSA Brăila • din fericire, la ora actuală, pe teritoriul județului Brăila nu sunt semnalate cazuri de pesta micilor rumegătoare (PMR) și nici de pestă porcină africană (PPA)

 

Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brăila (DSVSA) îi îndeamnă pe proprietarii de animale - ovine și caprine - și pe cei care fac comerț cu animale să respecte măsurile impuse la nivel local, în condițiile în care pe 28 octombrie au expirat restricțiile de mișcare impuse în zonele de supraveghere suplimentare la focarele PMR (pesta micilor rumegătoare). Redăm mai jos comunicatul DSVSA Brăila:

„Având în vedere faptul că, în contextul evoluției focarelor de pesta micilor rumegătoare pe raza județelor învecinate, au fost impuse restricții de mișcare a ovinelor/caprinelor și pe teritoriul județului Brăila prin extinderea măsurilor de restricție și stabilirea unor zone suplimentare de restricție, urmare a expirării termenului de aplicare a măsurilor de restricție a mișcărilor de ovine/caprine la nivel național, prevăzut în Ordinul ANSVSA nr. 155/143/347/2024 cu completările și modificările ulterioare, având în vedere faptul că Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/2523/23.09.2024 de menținere a restricțiilor de mișcare în zonele de supraveghere suplimentare la focarele PMR - restricțiile de mișcare pentru județul Brăila erau până la data de 28.10.2024, până la comunicarea unor noi măsuri de la nivel central, mișcarea ovinelor/caprinelor în/din județul Brăila se efectuează astfel:

- pe raza județului Brăila, mișcarea ovinelor/caprinelor se face prin notificarea de către deținătorul animalelor destinate mișcării, către medicul veterinar de liberă practică împuternicit al CSVC teritoriale, care va examina clinic efectivul de animale și va emite documentele sanitare veterinare specifice mișcării (Fișa de examinare clinică la data mișcării, formular F2, certificat sanitar veterinar și lanț alimentar în cazul mișcării la abator); în cazul mișcării animalelor din exploatații comerciale, mișcarea este efectuată de către medicul veterinar de fermă, organizat în condițiile legii, la solicitarea operatorului economic, cu întocmirea documentelor enunțate anterior;

- în afara județului Brăila, mișcarea animalelor se efectuează ulterior emiterii notificării de către operatorul economic/proprietarul animalelor vii către medicul veterinar de liberă practică împuternicit/medicul veterinar de fermă, care vor notifica DSVSA Brăila pe e-mail, furnizând toate datele specifice și necesare mișcării animalelor (date furnizor, date beneficiar, inclusiv codurile de exploatație, fișa examinare clinică asumată de medicul veterinar de liberă practică/medicul de fermă, mijloc transport animale vii cu număr autorizație/înregistrare sanitară veterinară în funcție de durata/distanța transportului, act de dezinfecție/ dezinsecție mijloc transport, formulare de mișcare F2, certificat sanitar veterinar, lanț alimentar în cazul mișcării la abator) și comunicarea de către DSVSA județeană de la furnizor și DSVSA județeană de la destinație a acceptului/avizului identificate prin număr și dată”.

Suplimentar, urmare NS ANSVSA Nr. 9.401/30.10.2024, transporturile de animale (bovine, ovine, caprine) în vederea exportului către țări terțe, indiferent dacă provin din județe în care evoluează sau nu o boală de categoria A, se vor efectua numai după primirea acordului țării de destinație.

Cererile de analiză care însoțesc probele recoltate de la ovinele și caprinele pentru diagnosticarea PRM care fac obiectul comerțului cu țări terțe, vor fi transmise, în vederea testării, la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală numai după ce au fost avizate de șeful SCOSBA (Serviciul control oficial, sănătatea și bunăstarea animalelor), din cadrul DSVSA.

DSVSA Brăila solicită sprijinul cetățenilor, fermierilor, crescătorilor de animale, autorităților locale, medicilor veterinari de liberă practică pentru respectarea măsurilor de protecție și prevenire PPA (pestă porcină africană), pentru a limita efectele bolii și apariția virusului.

Din fericire, la ora actuală, pe teritoriul județului Brăila nu sunt semnalate cazuri de pesta micilor rumegătoare (PMR) și nici de pestă porcină africană (PPA), boli care au decimat efectivele de animale din alte județe.

Orice simptom, mortalitate şi morbiditate crescută în efectivele de ovine/caprine va fi anunţată în regim de urgenţă la DSVSA Brăila, tel. 0239/610.689, fax. 0239/610691, email: office-braila@ansvsa.ro.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro